fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Bienala de Artă de la Veneția

Bienala de Artă de la Veneția

Bienala de Artă de la Veneția

 Sâmbătă, 9 mai, se vor deschide pentru public porțile celei de-a 56 Ediții a Bienalei de Arta de la Veneția (9 mai – 22 noiembrie 2015) relatează trimisul special,Sorin Lupșa.

89 de tari participante (raportat la un numar de 58 de participante in 1997) și-au organizat pavilioane naționale amplasate pe o suprafață de peste 11 000 mp, împărțită între Giardini della Biennale, Arsenale și diverse alte locații din Veneția.

44 de evenimente colaterale propuse de către organizații non-profit din toată lumea au fost selectate de către curatorul din acest an al bienalei, Okwui Enwezor (n. 1963 — Nigeria).

156 de artiști expozanți așteaptă să fie apreciați de către aproximativ 500 000 de vizitatori, conform estimării organizatorilor pentru aceasta editie aniversara — anul acesta se implinesc 120 de ani de la prima expozitie internationala de la Venetia (1895).
Deschiderea oficială a Pavilionului României din Giardini di Castello a avut loc joi, cu vernisajul expoziției ‘Darwin’s Room’ a pictorului Adrian Ghenie (n. 1977 — Romania, Baia Mare).

Artistul a donat statului român suma de 250.000 de euro pentru restaurarea și compartimentarea spațiului expozițional, realizată de arhitectul clujean Attila Kim. Este vorba de o reinterpretare a configurației originale a pavilionului, propusă la inaugurarea acestuia din 1938, la inițiativa și sub tutela lui Nicolae Iorga.

‘Deși trăim în 2015, o bună parte din omenire trăiește în paradigma iraționalului, într-un fel de Ev Mediu, chiar dacă cei care trăiesc în felul acesta folosesc iPhone-ul. E lumea dinainte de Darwin’, spune artistul într-un interviu recent.

Ghenie este artistul cel mai bine cotat din Romania și printre primii 15 cei mai tranzacționați artiști tineri din lume în 2014. Adrian Ghenie locuiește la Berlin și își desfășoară activitatea la Cluj, Berlin și Londra. În 2005 a fondat împreună cu Mihai Pop — curatorul expoziției ‘Darwin’s Room’ — Galeria Plan B din Cluj, care din 2008 are un spațiu expozițional permanent în Berlin. La începutul anului 2009 a deschis împreună cu alți artiști Fabrica de Pensule din Cluj, spațiu de artă contemporană cu o suprafață de peste 2.500 mp. Ghenie a expus la Tate Liverpool, San Francisco Museum of Modern Art, MAC Belfast, MoMA New York, Palazzo Strozzi din Florența și alte galerii, centre culturale și muzee renumite. În iunie 2014, lucrarea sa ‘The Fake Rothko’ a fost vândută la Sotheby’s cu 2.428.140 USD. Tablourile lui Ghenie sunt prezente în numeroase colecții private din lume și în muzee celebre, între care și centrul ‘Georges Pompidou’ din Paris.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest