fbpx

Bienala de Artă de la Venţia artă sub toate formele

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

Zeci de artiști, adesea necunoscuți, se găsesc din acest weekend în nord-estul Italiei, pentru a sărbători arta și vitalitatea acesteia în lume, cu ocazia Bienalei de Artă de la Veneția, informează AFP.

Numeroase artiste, unele deja celebre, dar majoritatea încă nedescoperite, au fost invitate la Veneția începând de sâmbătă de către directoarea artistică a celei de-a 57-a ediții a Bienalei, Christine Macel, muzeografă-șefă la Centrul Pompidou din Paris.

“Trăiască arta” este sloganul acestei bienale, care își propune anul acesta să dovedească vitalitatea artei prin lucrări prezentate de circa 120 de artiști din 50 de țări, dintre care 103 nu au mai participat niciodată la acest eveniment, care va fi deschis publicului până la 26 noiembrie.

” ‘Viva Arte Viva’ este o exclamație, un strigăt plin de pasiune pentru artă și pentru poziția artistului în lume”, a declarat presei Christine Macel în această săptămână.

“Ideea este de a pune artistul în centrul expoziției înaintea a orice, înainte de orice temă, și de a recrea ierarhia în care artistul se află în centrul lumii artei”, a declarat aceasta într-un interviu acordat AFP.

Printre numele cele mai cunoscute prezente în acest an la Bienală se regăsesc cele ale artiștilor Sheila Hicks, Kiki Smith și Olafur Eliasson, ale cărui sculpturi imense au făcut înconjurul lumii și care și-a transportat întregul său atelier la Veneția.

Generația 69, anul nașterii lui Christine Macel, este puternic reprezentată în acest an de artiști precum Kader Attia și Philippe Parreno, cunoscuți pentru realismul lucrărilor lor.

Dincolo de expoziția de artă contemporană, nu mai puțin de 85 de țări sunt reprezentate de pavilioanele și de comisarii lor. Christine Macel a ocupat, la rândul său, o astfel de poziție fiind comisar al pavilionului belgian în 2007 și al celui francez în 2013.

“Provocarea bienalei este de a putea oferi o imagine destul de cuprinzătoare a situației artistice, de a explora scene diferite din întreaga lume”, a declarat ea pentru AFP.

În timp ce Australia prezintă prima expoziție a unui artist aborigen, Franța oferă un pavilion “muzical”, cu o aplicație disponibilă pe internet pentru a putea viziona concerte live, iar Italia invită vizitatorii pavilionului său să intre în lumea magică a “șamanilor”.

Ediția din acest an va oferi un Leu de Aur care va recompensa cariera unei icoane a feminismului, artista vizuală americană Carolee Schneemann, faimoasă pentru utilizarea propriului său corp ca materie primă în performance-urile sale având drept ca temă sexualitatea.

Această ediție își propune, de asemenea, integrarea unui număr mai mare de artiste și includerea unor țări noi precum Nigeria, Antigua și Barbuda, Kiribati sau Kazahstan.

Expoziția “Geta Brătescu — Apariții”, care reprezintă România la Bienala de la Veneția, a fost vernisată joi în Pavilionul României din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU) din Veneția și va fi deschisă publicului între 13 mai și 26 noiembrie.

Bienala de la Veneția este unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură, muzică, teatru, dans, cinematografie. Fiecare ediție organizată oferă un melanj eclectic de proiecte artistice reprezentative fiecărei țări participante.

e-Cultura.info/ Autor: Ana Bîgu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.