fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Bienala europeană de artă contemporană inaugurată la Sankt Petersbug

Cea de-a zecea ediție a bienalei europene de artă contemporană “Manifesta”, care se concentrează pe aspecte sociale și economice, a fost inaugurată sâmbătă, la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersbug și, în pofida apelurilor la boicot pe motive politice, se anunță a fi un eveniment marcant, comentează DW.

Inspirată de evenimentele politice din anii 1989-1991, după cum relatează pagina internet a manifestării, prima expoziție Manifesta a avut loc în 1996, iar edițiile următoare au fost organizate în diferite orașe europene. În 2014, are loc la renumitul muzeu din Sankt Petersburg, care aniversează 250 de ani de existență și derulează, din 2010, un program de artă contemporană intitulat ‘Ermitaj 20/21’.

Prestigioasa instituție de cultură își propune ca expoziția, care se va închide în 31 octombrie, să fie un dialog între trecut și prezent, între vechi și nou, cuprinzând lucrări a aproximativ 50 de artiști plastici din mai multe generații, reprezentând diferite stiluri.

Una din sălile bienalei expune portrete ale unor personalități gay printre care Oscar Wilde, Piotr Ceaikovski și Jean Genet. Purtând semnătura artistei Marlene Dumas, aceste lucrări pot fi considerate ca un protest împotriva legilor care îi vizează pe homosexuali adoptate în Rusia și viu criticate în plan internațional.

DW mai remarcă proiectul fotografului ucrainean Boris Mihailov, care cuprinde imagini din Piața Independenței din Kiev, și amintește prezența în expoziție a unei creatoare, simbol pentru arta din estul Ucrainei, Alevtina Kahidze. Aceasta se află în prezent în marele oraș rusesc de pe Neva și vorbește zilnic la telefon cu mama sa, care locuiește în Donețk, zonă zguduită de confruntările violente dintre forțele ucrainene și cele ale separatiștilor proruși din Ucraina.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest