fbpx

Ascultă în soundcloud Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea Naştereri Maicii Domnului

Praznicul Naştereri Maicii Domnului

Praznicul Naştereri Maicii Domnului

Prima mare sărbătoare a Noului An Bisericesc este Naşterea Maicii Domnului, praznuită în Biserica Ortodoxa pe 8 septembrie, unul dintre cele 4 praznice ale Născătoarei de Dumnezeu.

Simbol al bunătăţii, Fecioara Maria a primit putere de la Tatăl, înţelepciune de la fiul, har şi bunătate de la Duhul Sfânt. A adunat în sine toate virtuţile, căci mamă a lui Hristor nu putea fi decât cel mai vrednic dintre oameni.

Sfinţii şi drepţii Ioachim şi Ana sunt părinţii Maicii Domnului şi sunt prăznuiţi a doua zi, pe 9 septembrie, după Naşterea Maicii Domnului.

AUDIO

Sfânta Ana, care se sărbătoreşte pe 25 iulie, s-a măritat în Nazaret cu Ioachim, iar pe Maica Domnului a născut-o la o vârstă înaintată, când nici nu mai spera, prunc dăruit ca o minune a lui Dumnezeu, aşa cum făcuse cu Avraam şi cu Sara.

Astfel, îngerul Domnului a vestit că vor avea „o fiică mult binecuvântată, prin care toate neamurile pământului se vor binecuvânta şi prin care va veni mântuirea lumii”.


Troparul Naşterii Maicii Domnului


La vârsta de trei ani, Sfânta Fecioară a fost dusă de părinţi la templu, unde i-a slujit lui Dumnezeu şi unde a crescut împreună cu celelalte fecioare. Pe data de 21 noiembrie, credincioşii prăznuiesc Intrarea Sa în Biserică.

Numele de “Maria” provine din ebraicul “Aia”, care înseamnă “Domn” şi se tâlcuieşte “Doamnă”, deoarece ea domneşte şi stăpâneşte peste cele cereşti şi pământeşti ca Maică a lui Dumnezeu.

La sărbătoarea închinată venirii pe lume a „Celei mai înalte decât cerurile”, cu flori proaspete să împodobim icoana la praznicul Nașterii Mariei şi să sporim rugăciunile către Preacurata.

Sfanta Scriptura, ne da stiri sumare in legatura cu nasterea si copilaria Maicii Domnului. Cele mai multe stiri despre aceste momente din viata sa ne sunt date de scrierile apocrife si de Traditie. Din Sfanta Scriptura, rezulta ca, Sfanta Fecioara era din neamul lui David (Ps. 131, 11 ; Matei 21, 9; Luca 1, 32; Romani 1, 3 etc.).

Dupa traditie, parintii sai se numeau Ioachim-Eli, Eliachim (Luca 11, 23) si Ana si locuiau in oraselul Nazaret din Galileea. Nazaretul, care insemneaza floare, lastar, primea, asadar, floarea “fagaduita de Dumnezeu protoparintilor nostri, Adam si Eva, in rai”, lastarul rasarit din radacina lui David, pe Sfanta Fecioara Maria (Isaia 11, 10). Parintii ei nu-i dau un nume deosebit, ci unul foarte obisnuit la evrei, cel de Maria (Luca 1, 27).

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.