fbpx

Bisericile oltenești

”Monumente medievale din Oltenia” este un titlu interesant pe care îl găsim răsfoind lista aparițiilor Editurii ACS, Colecția Vetre de lumină. Textul cărții este în mod fericit semnat de un profesionist al domeniului Prof. Univ. Dr. Corina Popa.

Înainte încă de a parcurge sumarul cărții aflăm care este rostul acestei colecții în cadrul căreia descoperim acest titlu ”…continuă să dezvăluie frumusețea și continuitatea artei tradiționale românești printr-o lucrare ce arată importanța istorică, artistică și turistică a monumentelor medievale din Oltenia”.

”Monumente medievale din Oltenia”

”Monumente medievale din Oltenia”

Cartea se dovedește cu adevărat a fi valoroasă pe mai multe planuri. Dincolo de faptul că prezintă prin itinerarii, spațiul geografic, lucrarea se axează -așa cum chiar titlul o spune- pe monumente de mare importanță marchează din punct de vedere arhitectural zona. Prin urmare este firesc să descoperim că spre exemplu, Mânăstirea Cozia joacă un rol important în ținut, prin programul său arhitectural; apoi, în itinerariul propus de autoare parcurgem cu plăcere informații esențiale despre Mânăstirile Govora, Dintr-un lemn, Surpatele, lor adăugându-li-se multe alte mânăstiri și nenumărate schituri care configurează Oltenia.

Mânăstirea Hurezi ocupă deasemenea, pagini importante în textul istoricului de artă, Corina Popa. Ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, cu zid de incintă larg, ansamblul mânăstiresc uluiește și astăzi. Planul pentru biserica domnească a fost cel folosit întâia dată la Curtea de Argeș, chiar dacă aici, la Hurezi, acesta este interpretat într-o variantă mai simplă. Fotografiile care ajută privitorul să se orienteze, să se informeze și să poată urmări textul inevitabil de o oarecare complexitate prin termenii de specialitate -sunt foarte reușite și se datorează lui Ovidiu Baștea și Ancăi Dină (Președinta Asociației Art Conservation Support care deține și Editura ACS).

Un ultim capitol al cărții este cel care ne plasează cu evidență într-o actualitate culturală dificilă. Nepăsarea unora și neglijența altora pun monumentele medievale din Oltenia în pericol.

Cartea –realizată de profesioniști- semnalează potențialul turistic extraordinar al zonei, cu accent puternic îndreptat către minunățiile arhitecturale ale acestui spațiu, o lucrare care poate servi deopotrivă turiștilor ca și specialiștilor.

e-Cultura.info / dr. Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.