Braşovul în competiţia pentru Capitala Culturală 2021

Braşovul în competiţia pentru Capitala Culturală 2021

Piața Sfatului Brașov

Piața Sfatgului Brașov

Braşovul este unul dintre oraşele care şi-au afirmat încă din urmă cu un an intenţia de a deveni Capitală Europeană a Culturii şi care şi-a stabilit deja o strategie în acest sens. 

‘Anul trecut, Primăria a finanţat 12 proiecte, cu un buget total de 350.000 de lei, propuse de ONG-uri sau instituţii de cultură, altele decât cele din subordinea primăriei. La acestea se adaugă şi acţiunile culturale finanţate separat, organizate de instituţiile de cultură din subordinea primăriei sau la care Primăria este partener. În acest an, la sesiunea de depunere a proiectelor de la sfârşitul anului trecut au fost depuse 22 de propuneri de proiecte, care se află în evaluare’,  se arată într-un comunicat al primăriei.

„În această perioadă suntem în curs de evaluare a proiectelor culturale care au fost depuse pentru finanţare de la bugetul local în anul 2015. Vom încerca să alegem acele proiecte care au potenţial pe termen lung, pentru că Braşovul va fi unul dintre oraşele care îşi vor depune candidatura pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi ne dorim evenimente care să aibă dimensiune europeană”, a declarat  primarul George Scripcaru.

„Un alt atu al Braşovului este faptul că noi avem o strategie care să includă în conceptul de capitală europeană întreaga zonă metropolitană Braşov, nu doar municipiul, iar acesta cred că ar putea fi un argument care să sprijine candidatura noastră”, a completat edilul Braşovului citatde Transilvania Expres.

Potrivit site-ului Ministerului Culturii, calendarul de acţiune a fost stabilit în conformitate cu Decizia nr. 445/2014/UE a Parlamentului European şi a Consiliului. Oraşele care doresc să obţină titlul de Capitală europeană a culturii vor avea la dispoziţie zece luni de pregătire a candidaturii, data limită de depunere a dosarelor fiind 10 octombrie 2015.

CITEȘTE ȘI  Principesa Margareta: Mulțumesc că aveți încredere în viitorul culturii noastre

După expirarea termenului de depunere a candidaturilor (10 Octombrie 2015), vor avea loc două întâlniri ale juriului: de pre-selecţie şi de selecţie, iar selecţia finală va fi organizată în jurul lunii august 2016. După stabilirea unei liste restrânse a oraşelor, juriul european va efectua vizite la faţa locului, iar desemnarea formală a oraşului câştigător se va face până la sfârşitul anului 2016. „Ministerul va organiza o competiţie corectă, transparentă, care nu va favoriza nici un oraş. Îmi doresc ca cel mai bun să câştige, pentru a purta cu mândrie numele ţării noastre pe scena Uniunii Europene! Le doresc mult succes oraşele candidate”, declara în decembrie 2014 fostul  ministru al culturii, Hegedüs Csilla.

Între nominalizarea oficială şi anul deţinerii titlului, juriul – alcătuit din 10 membri numiţi de Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene şi Comitetul Regiunilor şi doi specialişti din partea  Ministerului Culturii – va efectua o monitorizare a oraşului câştigător, pentru a evalua dacă acesta îşi respectă angajamentele asumate.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus