fbpx

Bugetul Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, aviz favorabil în Comisiile de cultură ale Parlamentului

Comisiile de cultură ale Parlamentului

Comisiile de cultură ale Parlamentului

Ministerul Culturii și Identității Naționale are, în 2017, un buget de 766,177 milioane lei, în creștere cu 51,16% față de anul precedent, se arată în proiectul bugetului de stat de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Comisiile de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil proiectul de buget pe 2017 al Ministerului Culturii și Identității Naționale, cu un amendament referitor la restaurarea Castelului Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș.

S-au înregistrat 14 voturi ”pentru” și două ”împotrivă”.

Amendamentul, formulat de nouă parlamentari UDMR, care prevede alocarea unei sume de 450 de mii de lei Castelului Rhedey, a fost votat cu 10 voturi ”pentru” și 9 ”împotrivă”.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, Ministerului Culturii i-a fost alocată pentru anul 2017 suma totală de 766,177 milioane lei, în creștere cu 51,16% față de anul precedent.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, a evidențiat câteva dintre prioritățile bugetare ale instituției, amintind o serie de proiecte precum refacerea sălii Omnia, destinată Centrului Național al Dansului, alocarea a 28 de milioane de lei pentru finanțarea Festivalului Internațional “George Enescu”, ca și a 481,968 milioane de lei pentru activitatea curentă și de capital desfășurată de instituțiile subordonate ministerului cu dublă finanțare — muzee, instituții de spectacole și concerte, centre de cultură, dar și alocarea a 89,629 milioane lei pentru derularea proiectelor finanțate din fonduri externe rambursabile, precum și a celor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Potrivit sursei citate, la capitolul cheltuieli curente sunt prevăzuți 750,253 milioane lei, în plus cu 48,30%, iar la cheltuielile de personal — 21,289 milioane lei, mai mult cu 38,65%.

“În premieră, am creat un fond, care a existat pe hârtie până acum, în vederea executării dreptului de preempțiune în cazul bunurilor de patrimoniu mobil și imobil. Am ținut foarte mult să avem și statul să nu mai stea pasiv atunci când este notificat și când poate să-și exercite dreptul de preempțiune”, a spus Vulpescu.

Estimările bugetelor Ministerului Culturii pentru anii următori sunt: 709,147 milioane lei pentru anul 2018, 635,232 milioane lei pentru anul 2019 și 667,478 milioane lei pentru 2020.

Ministrul și-a exprimat speranța ca finanțarea altor câtorva programe să se regăsească în rectificarea din vară. “Am această promisiune, un angajament pe care noi ni l-am asumat și eu sunt optimist că bugetul va crește chiar și în acest an”, a arătat ministrul Culturii.

Pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 au fost alocați pentru anul acesta 20,078 de milioane de lei, până în 2020 suma rămânând aceeași.

Construcția proiectului de buget pe anul 2017 are la bază o creștere economică de 5,2%, un deficit bugetar (cash) estimat la 2,96% din PIB și o inflație medie anuală de 1,4%, conform Raportului privind situația macroeconomică pe anul 2017 și proiecția acesteia pe anii 2018-2020, publicat luni pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Estimările bugetelor Ministerului Culturii pentru anii următori sunt: 709,147 milioane lei pentru anul 2018, 635,232 milioane lei pentru anul 2019 și 667,478 milioane lei pentru 2020.

Pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 au fost alocați pentru anul acesta 20,078 de milioane de lei, până în 2020 suma rămânând aceeași.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.