Bustul lui Sergiu Nicolaescu dezvelit la Târgu-Jiu

Bustul lui Sergiu Nicolaescu a fost dezvelit la Târgu-Jiu

Bustul regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu a fost dezvelit vineri la Târgu-Jiu, în apropiere de cinematograful care îi poartă numele, la un an de la momentul în care acesta a primit titlului de cetățean de onoare al municipiului.

Bustul a fost realizat de sculptorul craiovean Rodion Gheorghiță, iar cheltuielile au fost suportate de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF).

“Eu consider că îl reprezintă în toată plenitudinea și în toată forța, nu cum îl știe lumea la bătrânețe și la stadiul în care ajunsese în ultima fază. Eu sunt foarte mulțumit cum arată și colegii de la București ai lui Sergiu Nicolescu sunt mulțumiți, l-au acceptat ca lucrare. Am lucrat toată vara la bust. Toate pozele de care m-am folosit sunt un cumul de expresii și am căutat să îi redau postura de forță în perioada de maturitate, nu cea de vârstă înaintată”, a declarat sculptorul, explicând, astfel, de ce multora dintre cei prezenți la eveniment li s-a părut că bustul nu seamănă cu Nicolaescu.

Reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu au pus la dispoziție soclul pe care a fost amplasat bustul regizorului.

“Mulțumim celor care au avut această inițiativă, în special Danei Nicolaescu și lui Ioan Cărmăzan, președintele UARF, și tuturor celor care s-au deplasat de la București aici pentru a fi alături de cel care le-a fost prieten și mentor. Am purtat o discuție telefonică cu doamna Iolanda Nicolaescu și ne-a spus că sănătatea nu îi permite să se deplaseze astăzi (vineri n.r.) aici”, a declarat viceprimarul Iulia Vână.

CITEȘTE ȘI  Spectacolul "Artaserse" in regia lui Silviu Purcărete lansat pe DVD

La eveniment au participat autoritățile locale și județene, oameni de cultură, dar și artiști care l-au cunoscut și care au lucrat cu Sergiu Nicolaescu. Soția regizorului, Dana Nicolaescu, prezentă la eveniment, a refuzat să facă declarații.

Pe parcursul zilei de vineri, la Cinematograful “Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu rulează filme regizate de acesta, iar accesul spectatorilor este gratuit.

Sergiu Nicolaescu s-a născut în 1930 în Municipiul Târgu-Jiu, unde a locuit cinci ani, iar apoi s-a mutat cu familia în Timișoara. Regizor, scenarist, actor și parlamentar, acesta a primit, în data de 6 decembrie 2012, titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Târgu-Jiu, evenimentul precedând inaugurarea noului cinematograf din oraș, care îi poartă numele.

Autoritățile au dezvelit în urmă cu câteva luni o stea cu numele regizorului pe Aleea Nemuritorilor Gorjului, iar o stradă din Târgu-Jiu îi poartă numele.  A decedat pe 3 ianuarie și a fost incinerat pe 5 ianuarie, la crematoriul Vitan-Bârzești din București.

SURSA: AGERPRES

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus