Campania "Adoptă o pictură"

Campania “Adoptă o pictură”

Campania

Campania “Adoptă o pictură!”

Proiectul cultural ‘Adoptă o pictură!’, unic în România, s-a încheiat, joi după-amiază, cu vernisajul expoziției care reunește cele 12 picturi restaurate cu sprijin financiar privat.

Proiectul a început în luna mai a anului trecut cu un mesaj pe o pagină de socializare, prin care șeful Complexului Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (CMPCND), Paul Tocanie, i-a invitat pe tulceni să doneze pentru restaurarea a 14 lucrări, unele dintre ele clasate în categoria ‘Tezaur’ a patrimoniului cultural național.

‘Am avut șase donatori pentru 12 lucrări, iar suma strânsă în total a fost de 35.000 de lei. Reacțiile primite din partea colegilor noștri din țară au fost deosebite. Așa cum știam este o inițiativă unică în România și cu siguranță colegii noștri le vor transmite conducerilor instituțiilor muzeale din care fac parte elementele necesare replicării proiectului de la Tulcea’, a declarat inițiatorul proiectului ‘Adoptă o pictură!’, Paul Tocanie informează Agerpres.

Restaurarea lucrărilor din patrimoniul CMPCND a durat aproape șase luni. Vineri dimineața, în cadrul simpozionului ‘Patrimoniul și educația’, restauratorul celor 12 lucrări, Sultana Ruxandra Polizu, își va prezenta activitatea de la Tulcea.

‘Cea mai recentă lucrare a mea căreia i-am consacrat doi ani a fost restaurarea iconostasului post-brâncovenesc din lemn de la Biserica Albă din București. A fost lucrarea mea de suflet și cea mai complicată, dar a însemnat și o satisfacție fantastică’, a afirmat experta în restaurare Sultana Ruxandra Polizu.

Tot vineri va fi anunțată și cea de-a II-a ediție a campaniei ‘Adoptă o pictură!’.

‘Deocamdată, nu avem date concrete legate de costul de restaurare a celor 12 lucrări care vor fi incluse în campania din acest an. La începutul săptămânii viitoare, probabil, vom anunța pe rețelele de socializare detaliile proiectului’, a anunțat Tocanie în timpul vernisajului expoziției care a închis proiectul ‘Adoptă o pictură!’.

CITEȘTE ȘI  Expoziţia „Hans Hermann Peisaje transilvănene"

La vernisajul expoziției au participat atât reprezentanți ai nouă instituții muzeale din România care prezintă zilele acestea lucrări în prima ediție a Sesiunii naționale de comunicări ‘Patrimoniul și educația’, cât și unii dintre donatori.

‘Peste tot în lume, bani privați ajung în artă’, și-a explicat Cornel Georgescu, unul dintre donatori, decizia de a aloca fonduri pentru restaurarea unor picturi.

Donatorii sau reprezentanții lor au primit, la sfârșitul vernisajului expoziției, plachete în semn de recunoștință.

‘Cei care au donat pentru restaurarea acestor lucrări au făcut un act cultural de mare însemnătate și este un lucru de admirat. Restaurarea e o acțiune fundamentală a unui muzeu’, a precizat fostul director al Muzeului de Artă din Tulcea, Ibrahima Keita.

În timpul vernisajului, au fost prezentate tablourile care vor fi incluse în cea de-a II-a ediție a proiectului “Adoptă o pictură!”.

Prima ediție a sesiunii de comunicări ‘Patrimoniul și educația’ se va încheia vineri după-amiază și este organizată de Asociația de Dezvoltare Regională Aegyssus, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’ și de CMPCND. În timpul simpozionului sunt prezentate lucrări legate de pedagogia muzeală și de restaurare.

e-Cultura.info / Autor: Luisiana Bîgea


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus