fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Campanie de săpături arheologice la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

Campanie de săpături arheologice la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

Campanie de săpături arheologice la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

O nouă campanie de săpături arheologice este în plină desfăşurare la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, un colectiv de specialişti de la mai multe muzee din Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Deva continuând cercetarea unei noi căi de acces situată în Zona Sacră.

Până în prezent au fost identificate trei segmente ale unei alei pavate cu dale de piatră- gresie, andezit şi calcar. Aleea este o ramificaţie a drumului ceremonial principal, un obiectiv al campaniei de săpături arheologice fiind descoperirea joncţiunii dintre ele.

În acelaşi sector, situat pe terasa a noua, este în curs de desfăşurare dezvelirea unui edificiu monumental ale cărui plan şi funcţionare vor fi precizate la finalizarea cercetărilor, au informat reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, instituţie care administrează situl UNESCO de la Sarmizegetusa Regia.

“Continuăm săpătura de acum doi ani, într-un sector de pe terasa a noua. Urmărim identificarea joncţiunii dintre Marele Drum şi aleea pavată, dar şi elemente din părţile adiacente terasei a noua”, a declarat , coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic, prof. univ. dr. Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.

Campania de săpături arheologice a început în urmă cu o săptămână şi va continua până pe 7 septembrie, specialiştii prezenţi pe şantier fiind ajutaţi de studenţi ai Facultăţii de Istorie din cadrul UBB, aflaţi în practică universitară.

Rezultatele săpăturilor din acest an vor fi prezentate în cadrul unei manifestări de genul “Zilele porţilor deschise”, spre sfârşitul lunii august, data exactă urmând să fie stabilită în urma consultărilor dintre arheologi şi reprezentanţii CJ Hunedoara.

De altfel, finanţarea campaniei este asigurată din fonduri ale CJ Hunedoara şi ale Ministerului Culturii.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, este în administrarea Serviciului Public Administrare Monumente Istorice, instituţie aflată în subordinea CJ Hunedoara.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest