fbpx

                                                               pictogramae

Cantautorul Adrian Ivaniţchi, Cetățean de Onoare al Sighișoarei

Cantautorul Adrian Ivaniţchi

Cantautorul Adrian Ivaniţchi

Cantautorul Adrian Ivaniţchi, unul dintre veteranii Cenaclului Flacăra, care a contribuit inclusiv la descoperirea lui Ştefan Hruşcă, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Sighişoara, în baza unei hotărâri adoptată recent de Consiliul Local.

Propunerea i-a aparţinut primarului Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, şi unui jurnalist local, Vasile Luca, care au considerat că Adrian Ivaniţchi merită această recunoaştere la împlinirea vârstei de 71 de ani, fiind unul dintre cei mai mari promotori ai culturii din oraş şi fiind unul dintre cei mai vechi membri ai Cenaclului Flacăra.

“Am activat în Cenaclul Flacăra din 1974, până în 1981. Deci am venit din al doilea an în Cenaclul Flacăra, fiindcă acesta a început în 1973, dar mult mai nesemnificativ, ca să zic aşa, dar din ’74 a-nceput din plin. Am avut o bună perioadă, până în ’81, am lucrat cu Păunescu la ‘Antena vă aparţine’ un an şi jumătate, am fost prin toată ţara, am făcut acele emisiuni, am descoperit foarte mulţi folkişti, chiar şi pe Ştefan Hruşcă, într-un fel sau altul, Grupul Poesis, pe care i-am promovat acolo, Maria Gheorghiu, care a cântat prima dată într-o emisiune de felul acesta (…) Adrian Păunescu m-a chemat fiindcă avea nevoie de ajutoare mai ales în ceea ce priveşte selecţia muzicală, el nefiind chiar un muzician, aşa că tot ce s-a întâmplat a fost benefic. După aceea, sigur, eu m-am retras la Sighişoara, am lucrat, am fost director la Casa de Cultură, la Clubul Tineretului, drumurile noastre s-au despărţit, am crezut că-i mai important să fac treaba asta. Între timp îmi terminasem şi facultatea, aşa că până la urmă am rămas cu ideea de folk şi o fac şi de atunci încoace, am făcut-o mereu şi cât voi mai rezista. Sper să fie bine”, a declarat Adrian Ivaniţchi, citat de Agerpres.

Cantautorul a spus că este de-a dreptul încântat să constate că, după atâţia ani, muzica folk revine în forţă, iar “cenacliştii” umplu în continuare sălile de concerte până la refuz.

Adrian Ivaniţchi s-a născut la Sighişoara în 15 septembrie 1947, a absolvit facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolxai din Cluj-Napoca, este compozitor, textier, cantautor, a fost membru de bază a formaţiei Sfinx, iar la Sighişoara a înfiinţat formaţiile Coral, Melody şi Bastion.

Cu toate acestea, marea sa dragoste a rămas Cenaclul Flacăra, despre începuturile căruia vorbeşte cu multă înflăcărare.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiş.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest