Cântece din Primul Război Mondial în proiectul “Mureșeni în tranșeele Marelui Război”

Cântece din Primul Război Mondial în proiectul

Cântece din Primul Război Mondial în proiectul “Mureșeni în tranșeele Marelui Război”

Doi horitori din Ceanu Mare, județul Cluj, au prezentat la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș un repertoriu de cântece din Primul Război Mondial, în cadrul evenimentului ‘Marele Război în cântecul de cătănie’, parte a proiectului “Mureșeni în tranșeele Marelui Război”.

Participanții la evenimentul ‘Marele Război în cântecul de cătănie’ au fost introduși în problematica acestui gen folcloristic printr-o expunere teoretică realizată de cercetătorul științific muzicolog Mircea Cîmpeanu, din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Mircea Cîmpeanu a scos în evidență importanța acestui gen folcloristic în sublinierea identității culturale, în transmiterea către auditoriu a trăirilor, sentimentelor, stărilor emoționale de dor și înstrăinare, de teamă, durere, credință și speranță prin care treceau familia și comunitatea în momentele triste marcate de război.

Horitorii Marișca Poponeț și Iacob Morar au interpretat cântece de cătănie, așa cum se cântau în Primul Război Mondial, iar numeroșii participanți au interacționat cu echipa de etnologi și istorici a proiectului dedicat cercetării Primului Război Mondial desfășurat pe teritoriul județului Mureș și vecinătăți.

Manifestarea este parte a proiectului ‘Mureșeni în tranșeele Marelui Război’ al Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș, un proiect de cercetare multidisciplinară a Primul Război Mondial în arealul județului Mureș, care are ca obiectiv prelucrarea științifică a valorilor istorice colectate, care vor face obiectul unei expoziții dedicate Centenarului Unirii.

Coordonatorul proiectului, cercetătorul științific Dorel Marc, a arătat că prin acest proiect se urmărește prezentarea mai aparte a Marelui Război, pășind dincolo de orizontul faptelor beligerante, în viața de fiecare zi a celor implicați în lumea frontului.

“Muzeul va demara o campanie pentru achiziționarea unor piese semnificative pentru ilustrarea perioadei Primului Război Mondial în ținuturile mureșene: obiecte, fotografii, scrisori, brevete, medalii, distincții, alte documente legate de război, urmărindu-se și dezvoltarea arhivei digitale — prin scanarea fotografiilor sau a unor documente deținute de familii, prin înregistrarea istoriilor de viață, obținerea unor noi informații și cunoștințe referitoare la derularea vieții cotidiene în tranșeele Marelui Război din teritoriul mureșean, dar și date inedite referitoare la viața cotidiană din spatele frontului, din viața familiilor mobilizaților, efortul material și uman depus de comunități pentru susținerea războiului, date noi referitoare la comportamente, experiențe personale și colective, la consecințe ale războiului în societatea transilvană mureșeană”, a declarat Dorel Marc.

Prin proiectul ‘Mureșeni în tranșeele Marelui Război’ se dorește cercetarea pentru reconstituirea și restituirea unor valori ale patrimoniului cultural material și imaterial, prin metodele interdisciplinare ale istoriei, arheologiei, etnologiei, antropologiei și muzeologiei, referitoare la Primul Război Mondial în arealul județului Mureș.

Proiectul “Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, derulat de Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș, parte a Muzeului Județean Mureș, se derulează în perioada 26 iunie — 15 noiembrie 2017 și beneficiază de o finanțare de peste 70.000 de lei, de la Administrația Fondului Cultural Național și de la Consiliul Județean Mureș.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiș.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer