fbpx

Caramitru cere Comisiei de cultură să nu abroge legea timbrului cultural

Actorul Ion Caramitru

Actorul Ion Caramitru

Prezent la deschiderea celei de-a XVIII-a ediții a Galei Tânărului Actor – HOP, președintele UNITER, Ion Caramitru, director al TNB, a declarat că, alături de conducătorii celorlalte uniuni de creație din România, respinge proiectul deputatului PSD Mihai Sturzu, prin care se cere abrogarea legii timbrului cultural, proiect aflat în dezbaterea Comisiei de cultură din Senat.

“Sunteți primii auditori a unui moment cvasiistoric, aș spune eu, pentru că vin din Senatul României, de la Comisia de cultură care a dezbătut cu președinții uniunilor de creatori inițiativa legislativă a unui deputat, pe numele lui Mihai Sturzu, care cere, în mod imperios, anularea, abrogarea legii timbrului cultural, votată în Parlament acum 21 de ani și din care trăiesc uniunile de creatori”, a afirmat marți seară Ion Caramitru în deschiderea evenimentului.

El a subliniat că abrogarea acestei legi ar avea efecte negative și asupra galei, care este finanțată cu fonduri asigurate și din această taxă.

Caramitru a spus că dorește să-l facă celebru pe deputatul Sturzu prin ceea ce spune despre legea timbrului cultural.

“Susținându-și această teză, absolut dementă, pe care toți cei prezenți, inclusiv majoritatea, dacă nu toți cei care erau de față din comisia respectivă, i-au criticat-o ca fiind o aberație, omul a spus ‘dacă veți accepta legea mea și dacă această lege pe care o inițiez va abroga legea timbrului cultural vom da o lovitură de moarte comunismului'”, a mai spus Caramitru.

Președintele UNITER a menționat, în context, că i-a spus președintelui Comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin, că tinerii artiști nu au locuri de muncă în condițiile în care în Teatrul Național București nu s-au mai organizat de nouă ani concursuri pentru angajarea de tineri actori.

“În discuțiile pe care le-am avut azi (marți — n.r.) la Senat i-am sugerat domnului președinte al Comisiei de cultură, care s-a arătat extrem de obiectiv spre cinstea domniei sale, că problemele cele mai grave ale generației tinere de artiști de astăzi este că nu au unde să muncească, că teatrele sunt închise, zăvorâte de peste 9 ani, că ultimul concurs pentru tinerii actori a avut loc la TNB acum 9 ani, că TNB are 71 de actori dintre care numai 5 sub 30 de ani și încă 7 până în 40, și toți ceilalți până la vârsta de pensie, că este absolut nevoie de o lege care să permită accesul nemijlocit al talentelor tinere”, a declarat Ion Caramitru, precizând că în prezent la TNB “participă drept colaboratori peste 140 de tineri actori”, care nu pot fi plătiți.

Caramitru a precizat că este nevoie de “o lege care să permită accesul pe contracte determinate în teatre”.”Teatrul Național are patru săli care trebuie să joace seară de seară și noi nu avem actori”, a precizat Ion Caramitru.

e-Cultura.info/Autor: Petronius Craiu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.