fbpx

Ascultă în soundcloud Carte de aproape 200 de ani, clasată în patrimoniul cultural naţional mobil

Carte de aproape 200 de ani, clasată în patrimoniul cultural naţional mobil

Carte de aproape 200 de ani, clasată în patrimoniul cultural naţional mobil

Volumul “Sfintele şi dumnezeieştile Liturghii”, o carte veche de aproape 200 de ani, a fost clasată în patrimoniul cultural naţional mobil ca urmare a demersurilor realizate de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea.

AUDIO

Clasarea acestui nou bun cultural continuă seria prin care, în anul 2014, la iniţiativa instituţiei, au fost clasate alte trei volume de carte veche, respectiv “Ceaslov”, “Carte folositoare de suflet” şi “Istoria Noului Testament” aflate în proprietatea Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

“Volumul ‘Sfintele şi dumnezeieştile Liturghii’ a fost clasat în categoria Fond, de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, în baza unei expertize şi documentaţii de clasare întocmită voluntar de către Mihaela Boldeanu, expert în carte veche românească şi documente în cadrul Muzeului Vrancei. ‘Sfintele şi dumnezeieştile Liturghii’ a fost tipărită de Tipografia lui Ioan Bart, Sibiu, în anul 1827 şi se află în colecţia de carte veche a Bibliotecii Judeţene ‘Duiliu Zamfirescu’ Vrancea. Acest exemplar face parte din seria de tipărituri prin care oficina sibiană a contribuit la constituirea unui limbaj literar şi ştiinţific în limba română”, a precizat, într-un comunicat, Direcţia de Cultură Vrancea.

Direcţia Judeţeană de Cultură Vrancea a propus spre clasare, în categoria “Fond”, încă un volum de carte veche românească, respectiv “Triodion”, aflată în proprietatea unei mănăstiri din judeţul Vrancea. Cartea este bogat ilustrată, cu diverse elemente ornamentale în cerneală neagră şi roşie şi a fost scoasă în Tiparniţa oraşului Bucureşti de către preotul Stoica Iacovici în lunile septembrie – decembrie ale anului 1746.

e-Cultura.info / Autor: Dana Lepădatu.


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte