fbpx

Categorie: Carte

Te rugam să apreciezi sau să distribui

 
                                                                                                                                                                 


Ascultă în soundcloud Biblioteca Naţională a României își reia activitatea cu publicul

Biblioteca Naţională a României

Biblioteca Naţională a României

Biblioteca Naţională a României îşi redeschide, marţi, porţile pentru utilizatori, cu respectarea măsurilor de siguranţă impuse de starea de alertă, accesul fiind permis, în număr limitat, doar în spaţiile libere, nu şi în sălile de lectură.

“Dragi utilizatori, suntem cu toţii nerăbdători să ne întoarcem la activităţile normale din viaţa de zi cu zi. Şi noi suntem nerăbdători să vedem din nou Biblioteca animată de publicul altădată nelipsit în această perioadă a anului, când emoţia examenelor se simţea în atmosfera din spaţiile libere sau sălile de lectură. De aceea, vă anunţăm cu bucurie că vă aşteptăm din nou la Bibliotecă, începând de marţi, 19 mai, ora 8,00”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei.

AUDIO

Conducerea BNaR precizează însă că va avea “o abordare măsurată” în ceea ce priveşte redeschiderea Bibliotecii, pentru siguranţa publicului şi a personalului:

Pentru moment, accesul va fi doar în spaţiile libere, nu şi în sălile de lectură, în număr limitat, pentru a evita aglomerarea.

Accesul se va face numai prin intrarea dinspre bd. Mircea Vodă (din parcare), iar ieşirea pe uşile dinspre bd. Unirii (spre Tribunal).

La intrare, veţi trece pe la un post de control, unde vă veţi dezinfecta mâinile, vi se va verifica temperatura feţei cu termometru digital fără atingere şi vă veţi înscrie într-un registru de evidenţă.

Vă informăm că în cazul suspiciunilor (temperatură crescută a pielii peste 37 grade C sau tuse seacă evidentă) nu veţi avea acces în Bibliotecă.

Vă asigurăm că aplicăm în mod responsabil toate recomandările privind dezinfectarea zonelor de interacţiune intensă (mobilier, clanţe/mânere, uşi acces, butoane lift, grupuri sanitare etc.), se precizează în postare.

Conducerea instituţiei atenţionează asupra măsurilor impuse de autorităţi, “care sunt totodată condiţii obligatorii pe durata vizitării Bibliotecii”:

Utilizaţi masca de protecţie pe tot parcursul vizitei;

Păstraţi distanţa de siguranţă de cel puţin 1,5 m între dumneavoastră şi alţi utilizatori;

Respectaţi indicatoarele afişate în acest scop;

Utilizaţi cât mai des produsele dezinfectante puse la dispoziţia dumneavoastră în incinta bibliotecii pentru curăţarea şi igienizarea mâinilor;

Nu urcaţi în lift mai mult de două persoane;

Aşezaţi-vă la mesele de lucru, cu respectarea distanţei de siguranţă, conform indicaţiilor afişate;

Programul de lucru al Bibliotecii va fi de luni, miercuri şi vineri, între orele 8,00 – 18:00; marţi şi joi, între orele 8,00 – 20,00; sâmbătă, între orele 9,00 – 17,00.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Ascultă în soundcloud Compania de Librării Bucureşti anunţă redeschiderea a jumătate din librării


Compania de Librării Bucureşti

Compania de Librării Bucureşti

Compania de Librării Bucureşti (CLB) anunţă redeschiderea, a aproximativ jumătate dintre librării, lista locaţiilor repuse în funcţiune incluzând atât librării poziţionate în centrul Capitalei, cât şi spaţii aflate în mijlocul cartierelor.

Decizia pentru redeschiderea fiecărui spaţiu în parte a fost luată de conducerea unităţii, în urma consultării cu librarii din fiecare unitate.

“La nivelul librăriilor redeschise au fost luate o serie de măsuri, menite să contribuie la siguranţa şi sănătatea celor aflaţi în incinta locaţiilor: respectarea regulilor de distanţare socială, dotarea cu dezinfectanţi pentru personal şi clienţi, pentru spaţii şi suprafeţele de vânzare, precum şi dotarea fiecărui spaţiu în parte cu măşti de unică folosinţă, confecţionate chiar de angajaţii CLB, în luna cât librăriile au fost închise. În plus, în avanpremiera redeschiderii, s-a efectuat dezinfectarea spaţiilor cu ajutorul unei firme specializate”, se precizează într-un comunicat.

AUDIO

Pentru a scurta timpul de căutare, echipa CLB reaminteşte clienţilor că pot comanda produsele online, pentru a le ridica apoi de la orice librărie disponibilă, scurtând astfel timpul alocat achiziţionării şi banii pentru transport, site-ul CLB (www.clb.ro), rămânând în continuare la dispoziţia celor care doresc să achiziţioneze produse editoriale sau de papetărie.

Treptat, şi celelalte librării din reţea urmează a fi repuse în funcţiune, lista lor urmând a fi actualizată atât pe pagina de Facebook, cât şi pe site-ul CLB.

Compania de Librării Bucureşti (CLB), care aniversează anul acesta 70 de ani de la fondare, are în prezent 43 de librării, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale Capitalei, cele mai multe dintre aceste filiale fiind renovate de-a lungul timpului.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie.

Festivalul Internaţional “Lucian Blaga” Sebeş se desfăşoară online

Festivalul Internaţional

Festivalul Internaţional “Lucian Blaga” Sebeş

Festivalul Internaţional “Lucian Blaga” Sebeş, una dintre cele mai longevive manifestări cultural-ştiinţifice de profil din România, se desfăşoară, la cea de-a 40-ediţie, în mediul online, fiind accesibile, prin intermediul paginii de facebook şi a canalului de youtube al Centrului Cultural “Lucian Blaga” Sebeş, evenimente desfăşurate în anii trecuţi.

Pentru a nu anula o manifestare care se desfăşoară cu regularitate din 1981, la fiecare început de mai, şi pentru se încadra în limitele şi restricţiile adoptate în vederea prevenirii extinderii contaminării cu virusul COVID-19, organizatorii festivalului, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş şi Centrul Cultural “Lucian Blaga” Sebeş, au propus un altfel de festival, desfăşurat în mediul online.

Astfel, vineri, prin intermediul paginii de facebook şi a canalului de youtube al Centrului Cultural “Lucian Blaga” au fost postate diverse mesaje – din partea autorităţilor locale, a membrilor familiei Blaga, a Academiei Române sau a altor colaboratori ai festivalului.

Fotografii alb-negru din povestea Festivalului “Lucian Blaga” vor fi accesibile vineri, de la ora 18,00, pe pagina de facebook a Centrului Cultural “Lucian Blaga”, urmând ca de la ora 20,00 să fie transmis un fragment din drama “Meşterul Manole”, regia Florin Coşuleţ, piesă înregistrată în mai 2018, în deschiderea celei de-a 38-a ediţii.

Tot online, pe facebook şi pe youtube, sâmbătă va fi redifuzată conferinţa susţinută în mai 2019 de academician Alexandru Surdu, preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române, despre “Sistemul filosofic blagian”.

Vor mai fi accesibile diverse comunicări ştiinţifice, iar seara, de la ora 20,00, va fi pus în scenă, în aceeaşi manieră, spectacolul “Tulburarea apelor”, după Lucian Blaga, de regizorul Cosmin Pleşa, care a avut premiera în mai 2018.

Festivalul se va încheia duminică cu retransmiterea spectacolului extraordinar Gheorghe Zamfir i invitaţii săi – soprana Rodica Gabriela Anghelescu, Alexandru Pal şi Orchestra Cazanoi, desfăşurat în mai 2019.

Prin Biblioteca Municipală “Lucian Blaga”, Centrul Cultural “Lucian Blaga” a lansat proiectul digitizării publicaţiilor festivalului, respectiv revistele “Caietele Blaga” şi “Paşii Profetului”, care, începând de vineri, vor fi disponibile online, pe site-ul oficial al instituţiei şi vor putea fi accesate cu titlu de gratuitate.

Născut la Lancrăm, în 9 mai 1895, Lucian Blaga, care a fost propus pentru Premiul Nobel în 1956, a murit la Cluj-Napoca, pe 6 mai 1961. El a fost înmormântat în satul său natal în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie.

Ascultă în soundcloud Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor – Ziua biblotecarului

Ziua Internaţională a Cărţii

Ziua Internaţională a Cărţii

Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor este sărbătorită la 23 aprilie în fiecare an, începând din 1996, la inițiativa UNESCO.

În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor și, implicit, cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și tot felul de alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura.

AUDIO

Această zi oferă oportunitatea de a reflecta împreună asupra celor mai eficiente modalități de a difuza cultura prin cuvântului scris și de a permite accesul tuturor persoanelor, bărbați, femei și copii, atât la programele de alfabetizare, cât și la cele pentru pregătirea profesională prin accesul la diverse publicații și instituții educaționale.

De asemenea, Ziua mondială a cărții și a dreptului de autor cheamă la o reflecție asupra schimbărilor pe termen lung în lumea cărților. Cărțile digitale oferă noi posibilități de acces la cunoștințe, având costuri reduse și o accesare pe arii geografice mari. Cărțile tradiționale dispun însă de o largă apreciere. Toate formele de cărți aduc o contribuție valoroasă educației și propagării culturii și informațiilor. Această diversitate este o bogăție comună, făcând din cărți mai mult decât un obiect fizic: unelte ale schimbului de idei dincolo de limitele spațiului și timpului.

În această s-a născut şi a trecut la cele veşnice William Shakespeare, ziua de 23 aprilie fiind strâns legată de alte nume celebre ale literaturii mondiale: Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d’Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov sau Maurice Druon.

Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie!) a ajutat la promovarea evenimentului.

În mesajul său de Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor, directoarea UNESCO, Irina Bokova, a spus că “alfabetizarea este ușa cunoașterii, esențială pentru stima de sine”, iar “cărțile, sub toate formele, joacă aici un rol esențial.”

Cu prilejul marcării Zilei mondiale a cărții și a drepturilor de autor au loc și în România lecturi publice, dezbateri și donații de carte.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată ‘Ziua Bibliotecarului din România’, în fiecare an, la această dată fiind sărbătorite Ziua Bibliotecarului şi Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor.

e-Cultura.info

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie.

Ascultă în soundcloud Mircea Cărtărescu anunţă apariţia unui nou volum – “Creionul de tâmplărie”

Mircea Cărtărescu

Mircea Cărtărescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu anunţă apariţia unui nou volum – “Creionul de tâmplărie” -, despre care afirmă că include între copertele sale întâmplări cu autori români şi străini, dar şi “gânduri despre literatură, despre puterea poeziei, despre ce înseamnă să fii scriitor”.

‘Creionul de tâmplărie’ a apărut, îi doresc vânt în pânze! Povestesc aici întâmplări cu, printre alţii, Nichita Stănescu, Marin Preda, Ştefan Augustin Doinaş, Şerban Foarţă, Ioan Alexandru, Paul Georgescu, Gellu Naum, Virgil Mazilescu, Florin Mugur, Mircea Nedelciu, Mariana Marin, George Crăciun, Ion Stratan, Traian T. Coşovei… Nu lipsesc nici autori străini: Amos Oz, Romain Gary, Olga Tokarczuk, Ernesto Sabato.

AUDIO

“Sunt vremuri ciudate, vremuri în care stăm în casă, dar, cel puţin, avem, poate, unii dintre noi mai mult timp decât de obicei. Cum suntem cititori înrăiţi, ne dorim să citim. Eu trebuie să vă spun că profit din plin de perioada asta, citesc mai mult decât de obicei, citesc şi noutăţi. Din punctul acesta de vedere, am şi eu să vă fac un mic dar. Este vorba de noua mea carte – ‘Creionul de tâmplărie’, o carte specială pentru mine într-un fel, o carte caldă şi prietenoasă aş spune, deloc greu de citit, o carte despre scriitori şi despre actul scrisului”, spune Cărtărescu.

El invită la descoperirea vieţii şi lumii scriitorilor şi a felului în care aceştia gândesc literatura.

“Dacă vă interesează lumea scriitorilor, viaţa lor, felul în care ei gândesc literatura, dacă aţi avut vreodată curiozităţi legate de cum gândeau şi cum trăiau autori ca Nichita Stănescu, Marin Preda, Geo Bogza, scriitorii optzecişti, Ştefan Augustin Doinaş, Gellu Naum şi foarte, foarte mulţi alţi autori din literatura română şi, de asemenea, dacă îi citiţi şi îi iubiţi pe câţiva dintre marii scriitori din literatura universală, cum ar fi, ştiu eu, Sabato, sau Olga Tokarczuk, sau Amos Oz, veţi găsi în cartea mea portrete ale lor, articole despre ei, amintiri despre ei, pentru că pe cei mai mulţi i-am cunoscut personal. Vă doresc să vă bucuraţi de această carte şi vă mulţumesc de la început că o citiţi”, este mesajul lui Mircea Cărtărescu.

Cartea a văzut recent lumina tiparului la Editura Humanitas.

e-Culturain /Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Ziua Internațională a Cărților pentru Copii şi Tineret

Ziua Internațională a Cărților pentru Copii şi Tineret

Ziua Internațională a Cărților pentru Copii şi Tineret

Manifestarea a fost inițiată în 1967. Ziua de 2 aprilie nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărților pentru copii. Ea coincide cu ziua de naștere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen.

ADIO

Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generații de copii cu povestiri, precum: “Hainele împăratului”, “Fetița cu chibrituri”, “Rățușca cea urâtă”, “Micuța sirenă”.

Manifestările dedicate acestei zile includ activități în școli și biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori și ilustratori, concursuri literare, expoziții de carte, de reviste școlare și de filatelie, momente artistice, ateliere de desen și de integrame, întreceri sportive și jocuri cu zmee și măști.

La nivel internațional, în fiecare an, această zi este patronată de o țară membră a ”International Board on Books for Young People”. Acesta alege o temă și invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume și un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile.

Tema propusă pentru 2014 este “Inaginaţi-va popoarele prin poveşti” iar țara aleasă este Irlanda. Posterul a fost creat de artista irlandeză Niamh Sharkey, o autoare premiată și ilustratoare de cărți pentru copii.

În mesajul transmis de scriitoarea irlandeză Siobhán Parkinson, se menționează: ”Imaginația scriitorului modelează idei, sunete, voci, personaje și evenimente într-o poveste, iar cuvintele stau înșirate pe pagină ca niște batalioane. Apoi vine un cititor și ele prind viață….De aceea, cititorul este la fel de important pentru poveste ca și scriitorul.”

În România, sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase orașe.

Cu același prilej, este organizat, în perioada 1—11 aprilie, Festivalul Național al Cărții pentru Copii, care a ajuns la X-a ediție. Acțiunea se înscrie în proiectele educaționale ale FICE România dedicate cărții și lecturii, fiind dezvoltate în cadrul Festivalului Bucuria Lecturii, un eveniment național.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Campanie de încurajare a lecturii, de Ziua Cărţii pentru Copii şi Tineret

Campanie de încurajare a lecturii, de Ziua Cărţii pentru Copii şi Tineret

Campanie de încurajare a lecturii, de Ziua Cărţii pentru Copii şi Tineret

Campania de încurajare a lecturii în rândul celor mai tineri cititori “Linişte, copiii citesc!”,marchează Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret, sărbătorită anual pe 2 aprilie.

Din 1967, Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Tineret este celebrată în toată lumea pe data de 2 aprilie, ziua de naştere a unuia dintre cei mai îndrăgiţi autori de basme, Hans Christian Andersen. Ca şi în anii anteriori, editura Litera dă startul unei campanii de încurajare a lecturii în rândul celor mai tineri cititori, denumită “Linişte, copiii citesc!”, informează Mediafax.

Astfel, dascălii din toată ţara sunt invitaţi să îşi înscrie şcoala la concurs pe pagina de facebook Litera Mică, urmând ca, pe 2 aprilie, câştigătorii să primească sute de cărţi cu care să construiască un fort de apărare a lecturii chiar în şcoala lor. Cărţile oferite vor rămâne în bibliotecile şcolilor, pentru ca toţi copiii să le poată citi.

AUDIO

Şcolile vor primi volume din cele mai îndrăgite colecţii: “Biblioteca pentru Toţi Copiii”, “Tom şi Jerry”, seria de cărţi ecranizate “Labirintul” şi, totodată, cărţi utile pentru şcoală, printre care colecţiile “Scriitori români ilustraţi” şi “Dicţionarul elevului deştept”.

Anul trecut, în cadrul aceleiaşi campanii, holurile a 25 de grădiniţe, şcoli şi licee au fost pavate cu cărţi pe care copiii le-au primit în dar.
e-Cultura.info/ Autor: Dorina Călin

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie.

Ascultă în soundcloud Lucrări din cadrul Colecţiilor speciale ale Bibliotecii Naţionale accesate online

Biblioteca Naţională a României

Biblioteca Naţională a României

Lucrări digitizate de o importanţă deosebită din cadrul Colecţiilor speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, copia digitizată a manuscrisului medieval occidental “Codex aureus” ori înregistrări ale concertelor din proiectul “Stagiunea de colecţie”, care a valorificat partiturile rare din colecţiile instituţiei, se numără printre recomandările făcute de Ministerul Culturii pentru perioada de izolare impusă de epidemia de coronavirus.

AUDIO

* catalogul electronic, unde pot fi regăsite documentele din colecţiile intrate în Biblioteca Naţională după anul 1993 şi până în prezent, catalog ce poate fi accesat la adresa: http://aleph.bibnat.ro:8991;

* portalul colecţiilor digitale, ce cuprinde lucrări de o importanţă deosebită din cadrul Colecţiilor speciale ale Bibliotecii, digitizate şi publicate în text complet la adresa http://digitool.bibnat.ro. De asemenea, tot aici, se regăsesc expoziţii virtuale tematice sau dedicate anumitor personalităţi marcante pentru cultura română;

* copia digitizată a fragmentului de evangheliar latin pe pergament din anul 810 al manuscrisului medieval occidental “Codex aureus” http://www.bibnat.ro/Codex-Aureus-s109-expo1-ro.htm;

* “Biblioteca: revista de bibliologie şi ştiinţa informării”, ce oferă acces la textul complet al numerelor 1-4/2019
http://www.bibnat.ro/Arhiva-s231-ro.htm;

* prin intermediul paginii Biblioteca Naţională a României, sunt publicate informaţii culturale, ştiri de interes general, recomandări pentru a fi aproape de toţi utilizatorii https://www.facebook.com/BibNatRo;

* înregistrări ale concertelor din cadrul proiectului “Stagiunea de colecţie”, organizat de către Biblioteca Naţională a României în colaborare cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, ce a avut ca scop valorificarea partiturilor rare din colecţiile Bibliotecii https://www.youtube.com/playlis.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Sălile de lectură ale Bibliotecii Naţionale a României închise pentru public

Biblioteca Națională a României

Biblioteca Națională a României

Sălile de lectură de la Biblioteca Naţională a României vor fi închise pentru public în perioada 11 – 31 martie, în contextul situaţiei generate de noul coronavirus.

Potrivit unei postări de pe pagina de socializare a instituţiei, “împrumutul la domiciliu realizat din colecţia de carte a Centrului de Resurse şi Informare ˜American Corner Bucureşti se suspendă pe parcursul acestei perioade”.

În cazul în care cititorii au deja împrumutate cărţi de la American Corner, le vor putea restitui începând cu data de 31 martie.

De asemenea, spaţiile deschise (parter, mezanin, et. 1 – 3) vor fi închise pentru public în perioada 12 – 31 martie, precizează sursa citată.

***

Biblioteca Naţională a României îşi găseşte originile într-una dintre cele mai vechi şi reprezentative biblioteci din România – Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucureşti. Aceasta şi-a deschis colecţiile către publicul larg în anul 1838, atunci când au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte franţuzească. După Unirea din 1859, aceasta a obţinut statutul de bibliotecă naţională, primind alternativ denumirea de Bibliotecă Naţională şi Bibliotecă Centrală.

În anul 1864, prin legea Reglementărilor publice, este numită Biblioteca Centrală a Statului, denumire şi statut păstrate până în anul 1901, când este desfiinţată, iar colecţiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Române care primeşte statutul de bibliotecă naţională. Pentru perioada aceasta doar o singură funcţie naţională poate fi considerată relevantă pentru bibliotecă şi anume, funcţia patrimonială. În anul 1955 fondul de carte revine noii biblioteci înfiinţate – Biblioteca Centrală de Stat, principala bibliotecă publică din România.

Imediat după prăbuşirea comunismului, la începutul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrală de Stat a devenit Biblioteca Naţională a României, ca urmare a deciziei adoptate de noua putere, iar după intrarea României în Uniunea Europeană aceasta îşi dezvoltă funcţiile, implicându-se activ în numeroase proiecte naţionale şi internaţionale, precum TELplus, Manuscriptorium, Rediscover.

e-Cultura.info/ Autor: Andreea Rotaru.


Share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Poeta, romanciera şi traducătoarea Nora Iuga lucrează la un nou volum

Nora Iuga

Nora Iuga

Poeta, romanciera şi traducătoarea Nora Iuga, a anunţat că lucrează la o nouă carte, un bildungsroman, care se va numi “Hipodrom”.

“În primul rând să ştiţi că nu este vorba de un roman. Şi nici începutul nu e neapărat proză. Mi-am propus de foarte multă vreme să scriu o carte pe care să o dedic oraşului care m-a format mult mai mult decât cel în care m-am născut. Eu sunt născută în Bucureşti, deci sunt bucureşteancă get-beget, încă de la bunici, dar trebuie să vă spun că oraşul în care mi-am trăit cele mai importante etape din viaţa mea este Sibiul. Şi nu Sibiul, ci Hermannstadtul este oraşul meu iubit”, a mărturisit autoarea, care a fost aniversată la împlinirea a 89 de ani.

Ea a spus că “Hipodrom” e prima sa carte “gândită”.

AUDIO

“E prima mea carte lucrată. Din cauza asta mi-e teamă că s-ar putea să nu fie primită cu acelaşi entuziasm cu care au fost primite celelalte cărţi. Trebuie să vă spun că nu numai în poezie eu scriu la dictat. Eu nu pot să scriu decât sub imperiul inspiraţiei şi nu ştiu niciodată dinainte ce vreau să scriu. Vă rog să mă credeţi, e un adevărat miracol. Şi sunt fericită că sunt construită în felul acesta. Dar eu nu pot să-mi construiesc cărţile. Eu nu prea ştiu să scriu o carte construită. Ştiam doar atâta, că mi-am propus să scriu o carte despre Sibiu. Dar după ce am început să o scriu şi am dus-o până la capăt şi acum o recitesc să îi fac o corectură, îmi dau seama că sunt foarte multe lucruri unde trebuie să lucrez. Şi îmi vin mereu alte idei şi aproape că o rescriu”, a spus scriitoarea.

Romanul este alcătuit din trei părţi.

“Prima parte este ‘Startul’, când cai sunt înşiraţi acolo în coloană, se aude împuşcătura şi caii o pornesc în cursa aceea teribilă. ‘Startul’ este când aveam 10 ani şi am învăţat la mânăstirea de maici catolice, la ‘ursuline’. Ei, după trei ani de ‘ursuline’, sau patru, am venit înapoi în Bucureşti, că trebuia să intru şi eu la o şcoală ca lumea, că ăla era un gimnaziu, de fapt. A doua parte este ‘Cursa’ propriu-zisă, când eu, la 20 de ani, am fost repartizată în învăţământ şi am terminat facultatea. Această parte e cu problemele vârstei, cu bărbaţi, cu iubiri… Cred că este cea mai incitantă şi atrăgătoare, fiindcă e mai multă acţiune”, a declarat Iuga .

Despre ultima parte, intitulată “Potoul”, “când caii ajung la start, se termină cursa”, ea a mărturisit că o întruchipează la vârsta senectuţii.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Ascultă în soundcloud Emil Hurezeanu, Matei Vişniec nominalizaţi la Premiului Naţional de Poezie

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia

Poeţii Emil Hurezeanu, George Vulturescu şi Matei Vişniec se află printre nominalizaţii la cea de-a 29-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, care va fi acordat pe 15 ianuarie la Botoşani, potrivit unui raport de specialitate întocmit de Primăria municipiului Botoşani.

AUDIO

Nominalizările au fost făcute de Fundaţia Culturală “Hyperion – Caiete botoşănene”, care este partenerul Consiliului Local al municipiului Botoşani şi al Primăriei municipiului Botoşani în organizarea evenimentului cultural prilejuit de Zilele Mihai Eminescu.

Pe lista nominalizaţilor se află alţi 22 de poeţi, care ar putea intra în posesia premiului acordat pentru întreaga operă poetică. Ei sunt Adi Alui Gheorghe, Leo Butnaru, Daniel Corbu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Marian Drăghici, Mihail Gălăţanu, Ovidiu Genaru, Bogdan Ghiu, Liviu Georgescu, Ion Gheorghe, Nora Iuga, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Octavian Soviany, Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu, Elena Ştefoi, Drete Tartler, Lucian Vasiliu, Vasile Vlad şi Călin Vlasie.

Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia se acordă de către un juriu al cărui preşedinte este poetul şi scriitorul Nicolae Manolescu, cel care deţine şi funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.

Câştigătorul marelui premiu primeşte şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani.

e-Cultura.info / Autor: Cristian Lupaşcu.


Share-uiește cu prietenii.

Gala Premiilor Contemporanul 2019 la Palatul Suţu

Gala Premiilor Contemporanul 2019

Gala Premiilor Contemporanul 2019

Ana Blandiana a primit Premiul naţional pentru excelenţă în poezie la Gala Premiilor Contemporanul 2019, eveniment desfăşurat la Palatul Suţu din Capitală.

Premiul i-a fost oferit de romancierul Nicolae Breban, directorul revistei Contemporanul.

“M-am gândit în mai multe rânduri ce ciudat că între noţiunea de poezie şi cea de premiu nu există nicio legătură, chiar par opuse. Totuşi, cred că în general, în lume, cele mai multe premii sunt cele de poezie şi poeţii sunt încununaţi cu lauri. Întotdeauna am ajuns la concluzia că este un fel de a se recunoaşte că poeţii şi mai ales poezia nu îşi află locul pe care-l merită în societăţile lumii. (…) Trebuie să mărturisesc că niciodată nu m-am gândit că s-ar putea să iau un premiu al revistei Contemporanul şi surpriza clipei de acum dă premiului o valoare în plus, o valoare specială, o valoare inclusiv nostalgică”, a declarat Ana Blandiana.

Premiul naţional pentru excelenţă în roman i-a revenit scriitorului Eugen Uricaru. “Mulţumesc tuturor celor care au primit aceste premii astăzi pentru că mă lasă lângă ei. Sunt nume extraordinare, oameni care s-au dedicat nu doar literaturii, ci şi societăţii”, a spus Uricanu.

În cadrul galei au mai fost recompensaţi cu premii pentru excelenţă în teorie, istorie şi critică literară profesorul universitar Maria-Ana Tupan şi eseistul Virgil Nemoianu.

Premiul naţional “Convorbiri literare – revista anului 2019” i-a revenit poetului şi eseistului Cassian Maria Spiridon, iar Premiul pentru excelenţă în cultură a fost oferit directorului Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu.

Scriitorul şi traducătorul Constantin Lupeanu a fost recompensat cu Premiul naţional pentru excelenţă în cultură.

Eseistul şi criticul literar Adrian Dinu Rachieru a primit Premiul pentru excelenţă în teorie, istorie şi critică literară, iar criticul de teatru Dana Duma – Premiul naţional pentru excelenţă în cultură.

Câştigătoarea premiului pentru debut a fost desemnată Dana Oprica pentru volumul “Fragmente de cer”.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără Octavian Paler, Mircea Martin, Augustin Buzura, Nicolae Balotă, Irina Petraş, Ştefan Borbély, Constantina Raveca Buleu, Teşu Solomovici, Călin Căliman, Ioan-Aurel Pop, Răzvan Theodorescu, Mirel Taloş, Lucia Hossu Longin, Eugen Simion, Dumitru Radu Popescu, Maya Simionescu, Vladimir Epstein, Alex Ştefănescu.

Gala Premiilor Contemporanul 2019 a fost organizată de Asociaţia Contemporanul, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu.


Share-uiește cu prietenii.
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.