Cascadorul Paul Fister a decedat la vârsta de 73 de ani

Cascadorul Paul Fister a decedat la vârsta de 73 de ani

Cascadorul Paul Fister

Cascadorul Paul Fister

Paul Fister, actor român, cascador și consilier de lupte, supranumit “Ultimul Haiduc”, a decedat, informează un comunicat al Uniunii Cascadorilor din România.

“Nu mor caii când vor câinii’… Aceasta era vorba lui Paul Fister. Din păcate, de această dată, ‘câinii’ nu au mai fost așa de blânzi. Au mușcat adânc și au fugit, luându-l odată cu ei pe cel care a fost supranumit ‘Ultimul Haiduc’… Drum bun, haiducul nostru drag!! Dumnezeu să aibă grijă de sufletul tău!!”, se arată în comunicatul de presă.

Toți cei care vor să aducă un ultim omagiu sunt așteptați la capela Cimitirului Raiciu din Buftea, informează sursa citată.

În 2016, Paul Fister a primit, în cadrul celei de-a zecea gale a Premiilor Gopo, Premiul pentru Întreaga Activitate.

Născut la data de 7 septembrie 1944, la Brașov, Paul Fister a devenit un cascador admirat de o întreagă breaslă. Cu plete albe până la umeri și mustață “pe oală”, Paul Fister amintește, mai degrabă, de un haiduc din vremuri demult apuse, decât de un locuitor al secolului XXI. Zeci de filme de acțiune, românești sau realizate în coproducție, semnate de regizori celebri, din toate generațiile, cele mai multe dintre ele făcute la Centrul de Producție Cinematografică Buftea (mai târziu, Studiourile Buftea, locul ce i-a fost casă și o a doua familie, o viață întreagă), îi conturează filmografia impresionantă din cinci decenii de carieră, se arată pe site-ul Premiilor Gopo.

CITEȘTE ȘI  Concurs pentru ocuparea funcţiei de director la Teatrul Sică Alexandrescu

Paul Fister a fost o prezență permanentă în filmele lui Sergiu Nicolaescu, numele lui fiind legat de câteva dintre titlurile importante din filmografia regizorului, precum “Un comisar acuză”, “Nemuritorii”, “Pentru patrie”, “Mircea”, “Coroana de foc” și “15″. În paralel cu această colaborare, Paul Fister a avut apariții în ipostaza de actor și cascador în producții marca Gheorghe Vitanidis (“Mușchetarul român”, “Colierul de turcoaze”) și Mircea Moldovan (“Pintea”, “Munții în flăcări”), în două dintre cele trei filme din trilogia “ardelenilor” (“Profetul, aurul și ardelenii” și “Pruncul, petrolul și ardelenii”) și în alte filme de referință pentru cinema-ul românesc de gen de înainte de 1989, precum “Buzduganul cu trei peceți”, în regia lui Constantin Vaeni, “Ecaterina Teodoroiu”, în regia lui Dinu Cocea sau “Misterele Bucureștilor”, în regia lui Doru Năstase.

Ultimul deceniu i-a adus mai degrabă roluri și cascadorii în producții internaționale (“Epicenter”, “BloodRayne”, “7 secunde” sau “Dead in Tombstone”), dar și în două filme românești notabile: “Domnișoara Christina” în regia lui Alexandru Maftei și laureatul “Aferim!” în regia lui Radu Jude, potrivit aceluiași site.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus