fbpx

Castelul Máriaffy salvat din ruină prin accesarea de finanţare europeană

Castelul Máriaffy

Castelul Máriaffy

Castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureş, ridicat în forma actuală începând cu anul 1870, a fost salvat din ruină de către primăria localităţii, care a reuşit să acceseze o finanţare europeană pentru redarea circuitului turistic a acestei clădiri emblematice.

Primarul a spus că, începând din 2010, au mai fost accesate finanţări pe proiecte mai mici, iar în anul 2018 au demarat lucrările de renovare, în baza unei finanţări europene în valoare de 1,1 milioane de euro, din care peste 80% din fonduri europene, restul cofinanţare din partea administraţiei publice locale.

Termenul de finalizare a lucrării este sfârşitul anului 2020, însă primarul speră că până în această toamnă lucrările de reabilitare vor fi gata, după care va urma implementarea unui alt proiect european, de mobilare a clădirii.

Primarul a precizat că după finalizarea lucrărilor de reabilitare castelul va fi introdus în circuitul turistic şi cultural. Şi ghidul castelului, Szasz Balint, a arătat că este foarte important ca această clădire să fie redată circuitului turistic, pentru ca tinerii să înveţe o lecţie de istorie importantă din evoluţia comunei.

“Înainte de renovare, castelul era o ruină totală, era foarte distrus, era părăsit, acoperişul era în totalitate distrus. Dacă nu se schimba acoperişul, nu ar mai fi fost existat faţada clădirii, fiindcă anumite ziduri erau prăbuşite, mai ales la etaj. După renovare, la parter vor funcţiona Muzeul Etnografic Român, Muzeul Maghiar şi Muzeul Romilor, unde vor fi expuse costume populare şi obiecte tradiţionale specifice fiecăreia dintre etniile care convieţuiesc pe raza comunei. La parter va fi amenajată o bibliotecă, inclusiv o bibliotecă digitală, dar vor fi şi cărţi vechi pe care le mai avem în comună. La etaj o să avem un Muzeu al Satului cu descoperirile arheologice din jurul castelului şi din toată comuna, vor fi două camere, fiindcă această comună este foarte bogată în descoperiri arheologice. Va mai fi amenajată o Sală a Căsătoriilor şi o sală de aşteptare în stil baroc, pe care îl foloseau grofii. Va fi singura sală pe care o putem amenaja exact cum a fost, fiindcă doar despre aceasta avem documente, din păcate”, a declarat Szasz Balin.

Din istoricul clădirii aflăm că, la mijlocul secolului al XIX-lea, castelul Máriaffy era fortificat, iar în anii 1870, la ordinul lui Albert Máriaffy, castelul a fost reconstruit, lucrările fiind coordonate de maistrul zidar Pál Soós din Târgu Mureş.

După naţionalizarea din 1948, castelul a fost trecut în folosinţa Gospodăriei Agricole de Stat, iar din 1989 clădirea a rămas pustie, deteriorându-se rapid.

Castelul Máriaffy era renumit pentru luxul pe care îl adăpostea, iar însemnările vremii spun că salonul şi galeria de portrete conţineau operele mai multor maeştri renumiţi în epocă.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiş.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

CITEȘTE ȘI:  "Héritage" de Miguel Bonnefoy alegerea României pentru Premiu Goncourt

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.