fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Câștigătorii Concursului Naţional de Vioară “Roman Boianciuc”

Concursului Naţional de Vioară

Concursului Naţional de Vioară “Roman Boianciuc”, Dora Lăpuşte

Cinci tinere din România şi din Cipru s-au întrecut în finala primului Concurs Naţional de Vioară cu Participare Internaţională “Roman Boianciuc”, organizat la Reghin pentru promovarea viorilor făurite aici, locul I şi vioara de maestru revenindu-i Dorei Lăpuşte, studentă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Directorul Casei de Cultură din Reghin, Vasile Conţiu a declarat că în finală s-au calificat cinci concurente, fiind departajate cu greu de juriu, iar Dora Lăpuşte a fost urmată în clasament de Maria Marica, de asemenea de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, pe locul III s-a clasat Florentina Stoica, elevă din Ploieşti, fiind acordate şi două menţiuni, pentru Annisia Iacovou din Cipru şi Theodora Ciurezu din Braşov.

Câştigătoarea concursului, Dora Lăpuşte, pe lângă premiul de 1.500 euro a ales astfel una dintre cele 11 viori de maestru expuse la Casa de Cultură din Reghin, evaluată la 5.000 euro, care purtau doar numere, nu şi numele lutierilor, astfel încât competitorii să nu fie influenţaţi în alegerea lor.

Vioara de maestru aleasă a purtat numărul 9, iar în final a aflat că aceasta este construită de unul dintre cei mai titraţi lutieri mureşeni, Francisc Gyorke, cel care, în anul 2012, a ocupat locul III la secţiunea contrabas a concursului de la Cremona.

Primele trei locuri au primit ca trofeu replica în miniatură a Monumentului Viorilor din municipiul Reghin, realizată chiar de sculptorul Barothi Adam, cel care a şi conceput monumentul în urmă cu aproape 20 de ani, înalt de peste 7,30 metri şi pentru care s-au folosit 660 de kilograme de bronz.

Juriul Concursului Naţional de Vioară “Roman Boianciuc” a fost alcătuit din personalităţi ale lumii muzicale naţionale şi internaţionale, precum doctor docent Kapás Géza la Academia de Muzică “Liszt Ferenc” Budapesta, Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Nicuşor Silaghi de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, maestrul Florin Ionescu Galaţi şi Vasile Conţiu, directorul Casei de Cultură Reghin.

“Nivelul concurenţilor a fost foarte bun pentru prima ediţie. Juriul a decis să trimită cinci concurenţi în finală, am avut câteva dezbateri serioase. Dacă am trimis cinci, înseamnă că şi al şansele a fost la diferenţă mică de punctaj. În concurs au fost numai fete”, a declarat, profesor universitar doctor Nicuşor Silaghi de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Cât despre cele peste 50 de instrumente muzicale cu coarde şi arcuş – incluzând viori, viole, violoncele şi contrabaşi, inclusiv o serie de viori de colecţie aparţinând celui care a fondat prima fabrică de viori la Reghin, Roman Boianciuc, expuse în premieră de către Asociaţia Lutierilor din România, în expoziţia primului Concurs Naţional de Vioară cu Participare Internaţională “Roman Boianciuc’ de la Reghin – profesorul Nicuşor Silaghi, cel care a testat fiecare instrument în parte, a spus că este încântat, fiind încântat de mare parte din exponate.

Dintre cele trei viori ale lui Roman Boinaciuc care au fost expuse la Reghin pe perioada concursului, una aparţine familiei lutierului, iar două au fost găsite între instrumentele propuse de casare la o filarmonică din ţară, fiind restaurate de către membrii Asociaţiei Lutierilor din România.

Expoziţia de la Reghin a fost realizată de cei 27 de membri ai Asociaţiei Lutierilor din România, care includ şi fabricile specializate, nu doar lutierii, şi au fost expuse 30 viori, 10 viole, 10 violoncele şi câţiva contrabaşi, plus o gamă de chitare şi mandoline aparţinând Hora Reghin.

Regretatul Roman Boianciuc este cel care a contribuit la înfiinţarea primei fabrici de viori din România, actuala “Hora” Reghin şi la formarea multor lutieri din ţara noastră, a fost laureat al Premiului de stat pentru lutierie şi a participat la concursurile internaţionale din Polonia şi Franţa din anii 1963 şi 1966.

e-Cultura.info / Autor: Dorina Matiş.


Share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest