fbpx

Categorie: Centenarul Unirii

Centenarul Unirii – Secțiune site cu informații și materiale dedicată aniversării a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Români din toate colțurile țării la Alba-Iulia de Ziua Națională

Români din toate colțurile țării la Alba-Iulia de Ziua Națională

Români din toate colțurile țării la Alba-Iulia de Ziua Națională

Zeci de mii de persoane au venit sâmbătă, la Alba Iulia, pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale şi a împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire din 1918, oraşul primindu-şi oaspeţii cu drapelele tricolore.

În ciuda unui frig năprasnic, Alba Iulia s-a animat încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii încercând să ajungă la principalele evenimente pregătite de organizatori. Abia înspre după-amiază, un soare molcom a reuşit să mai potolească din colţii gerului.

Sâmbătă dimineaţă, puţin după ora 8,00, în faţa gării din Alba Iulia un grup mic de oameni încercau să se încălzească bătând uşor din picioare şi ascultând un cântec patriotic ce răsuna de la o boxă din apropiere. Sunt români basarabeni, răspândiţi de câtva timp la muncă, prin Germania şi Italia, însă aduşi la Alba Iulia prin dorinţa mamei lor, care speră la unirea Basarabiei cu România.

“E o dorinţă a copiilor, am cinci: doi în Italia, doi în Germania şi o fată la Moldova, în Basarabia. Ne-am gândit că un asemenea moment istoric, cu atâtea emoţii, cu atâtea retrăiri, cu lacrimi de bucurie, n-o să mai vedem. Am venit acasă crezând că o să-i aducem acasă şi pe-ai noştri. Sper ca până m-oi duce acolo, la ceruri, să se realizeze gândul meu, al copiilor şi al nepoţilor mei”, a spus, vădit emoţionată, Domnica Voinu.

Tot din Basarabia este şi Ion Mărgineanu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Chiar dacă are 77 de ani, bărbatul a ales că vină la Alba Iulia pe jos, cale de 500 de kilometri. Ca să ajungă la timp, a plecat de acasă la 1 noiembrie. Steagul pe care l-a purtat pe tot parcursul drumului va rămâne la Alba Iulia, fiind donat Muzeului Unirii.

Un steag decolorat, ale cărui culori abia se mai disting, şi cusut prin mai multe locuri, este purtat de doi bărbaţi mai în vârstă. Este un steag cu o vechime de o sută de ani, pe care străbunicul lui Vasile Stan, din satul Mărişel, judeţul Cluj, l-a purtat la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918.


Steag cu o vechime de 100 de ani

Steag cu o vechime de 100 de ani


“Am steagul de la bunicul meu şi a fost păstrat în biserica ortodoxă din satul Mărişel, judeţul Cluj. Acum l-am scos de acolo pentru că se împlinesc o sută de ani de la unirea acestei ţări. Am venit cu el ca să arătăm că străbunii noştri au luptat ca să păstreze România noastră Mare. Aici o venit, la Unire, cu acest steag, la Alba Iulia. L-o adus acasă şi l-o păstrat. Pe urmă, preotul de la biserică l-o găsit la bunicul meu şi l-o dus la biserică, unde s-o păstrat până acum. Să vede pe el cât e de vechi”, spune bărbatul.

“A fost o bucurie foarte mare când am aflat că acest steag există în biserică. Eu nu sunt de foarte mult timp acolo. Preotul mai în vârstă a fost cel care l-a luat şi l-a pus la muzeu. (…) E o cinste, drapelul s-a păstrat cum s-a putut şi ne mândrim că şi atunci o delegaţie din mai mulţi credincioşi a venit la Alba Iulia şi am putut aduce acest steag pentru Marea Unire”, a spus, la rândul său, preotul Ioan Mocean, din Mărişel.

De altfel, preoţii au participat în număr mare, alături de credincioşii din parohiile lor, la manifestările organizate de Ziua Naţională. Este şi cazul părintelui Mircea Dejeu, din satul Bucea, judeţul Cluj, care a venit la Alba Iulia cu un cor bărbătesc ce are la activ trei CD-uri cu cântece patriotice.

Ziua Naţională s-a bucurat şi de prezenţa unui număr foarte mare de tineri. Cu steaguri tricolore sau cu fulare în culorile naţionale, tinerii au fost cei care au dat tonul cântecelor patriotice.

O parte dintre ei au venit în costume populare, cum este şi cazul lui Sergiu Nicula, un tânăr arădean care a destăinuit că poartă pe el cămaşa cu motive tradiţionale ce a fost cusută de soţia sa, cu ocazia cununiei. În picioare, tânărul care lucrează ca fotograf în Cluj Napoca, purta o pereche de opinci şi ciorapi croşetaţi din lână pentru a birui frigul.

“Acum o sută de ani, nu se purta altceva. Oamenii veneau de la sute de kilometri depărtare şi nu era altă soluţie. Am decis să fiu solidar cu strămoşii noştri. Costumul este cel de mire, iar cămaşa este cusută de soţia mea, prin şezători”, a spus Sergiu.

Sărbătoarea de 1 Decembrie a adus la Alba Iulia români din toate colţurile ţării, din principalele ţări europene şi din Basarabia. Drapelele şi cântecele patriotice i-au însoţit pe oameni prin tot oraşul, ele fiind liantul unei zile care a încununat Centenarul Marii Uniri.

Însă concluzia acestei zile aparţine unui bărbat din Curtea de Argeş: “Pentru mine, 1 Decembrie înseamnă kilometrul zero al acestei ţări!”.

e-Cultura.info / Autor: Sorin Blada.


Share-uiește cu prietenii.

Trei statui de 270.000 de euro, dezvelite la Cluj de Centenar

Statui dezvelite la Cluj de Centenar

Statui dezvelite la Cluj de Centenar

Trei statui – ale cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, participant la Unirea de la Alba Iulia din 1918, mitropolitului Bartolomeu Anania şi episcopului Nicolae Ivan – au fost dezvelite, vineri, la Cluj-Napoca, în cadrul unor ceremonii de Centenar.

Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, dar şi ai Mitropoliei Ortodoxe a Clujului şi Eparhiei Greco Catolice de Cluj-Napoca, au participat, vineri, în faţa Catedralei Mitropolitane la dezvelirea statuilor mitropolitului Bartolomeu Anania şi episcopului Nicolae Ivan.

Acestea sunt realizate din bronz şi au o înălţime de 2,80 metri, costurile de realizare fiind de aproape 200.000 de euro, din fonduri asigurate de Consiliul Local Cluj-Napoca. Statuile au fost realizate de două cadre didactice de la Universitatea de Artă şi Design (UAD) Cluj-Napoca, Alexandru Păsat şi Septimiu Jugrestan.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a declarat că inaugurarea statuilor se înscrie în şirul evenimentelor de cinstire a Centenarului.

„Episcopul Nicolae Ivan a participat la marea adunare de la Alba Iulia din 1918, iar în 1919 a venit la Cluj şi a zidit Catedrala Mitropolitană. Acesta a fost cel care a reîntemeiat Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Mitropolitul Bartolomeu Anania a reîntemeiat Mitropolia Clujului, a fost un om de carte, un om deosebit, un pătimitor în închisorile comuniste. De la el ne-a rămas o lucrare monumentală, la care a lucrat 10 ani, şi anume diortosirea Bibliei”, a spus IPS Andrei Andreicuţ.

În cadrul ceremoniei, înaltul ierarh ortodox i-a înmânat primarului Emil Boc cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană”.

Ulterior, a avut loc dezvelirea statuii cardinalului Iuliu Hossu aceasta fiind amplasată vizavi de Catedrala Greco-Catolică ”Schimbarea la faţă” de pe Bulevardul Eroilor, la ceremonie fiind prezentă şi o delegaţie a Vaticanului, condusă de Francesco Cardinal Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura din Roma.

Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a declarat că dezvelirea statuii lui Iuliu Hossu este „un act de dreptate şi de adevăr, unul de reparare în faţa istoriei”.

„Cardinalul Iuliu Hossu a fost un bun român, un om de înaltă cultură, care a făcut cinste României, senator de drept în Parlament şi membru de onoare al Academiei Române. La numai 33 de ani, vestea la Alba Iulia marele eveniment al Unirii Transilvaniei cu România”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.
Statuia cardinalului Iuliu Hossu are o înălţime de 2,60 m, a costat aproximativ 70.000 de euro şi a fost realizată de sculptorul clujean Ilarion Voinea.

e-Cultura.info


Share-uiește cu prietenii.

Concert extraordinar dedicat Centenarului la Ateneul Român

Ateneul Român

Ateneul Român

Un concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu”, va avea loc vineri, de la ora 19,00, la Ateneul Român.

Orchestra va fi condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal şi unul dintre cei mai valoroşi artişti români de anvergură internaţională, iar solist va fi Daniel Ciobanu, premiat la numeroase concursuri internaţionale de pian.

“Suntem bucuroşi ca, pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Naţionale, să prezentăm un Concert de gală, avându-l solist pe pianistul Daniel Ciobanu, laureat al concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, Israel”, subliniază maestrul Christian Badea.

Programul cuprinde Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11, de George Enescu; Poemul simfonic Acteon, de Alfred Alessandrescu; Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, op. 43, de Serghei Rahmaninov; Suita Carmen (selecţiuni) de Georges Bizet şi Rapsodia nr. 1, în la major, op. 11, de George Enescu.

“Filarmonica ‘George Enescu’ este onorată să organizeze Concertul Centenarului la Ateneul Român. De jur împrejurul sălii, fresca Ateneului prezintă geneza şi evoluţia poporului român, momentele sale de glorie şi afirmare naţională, care culminează cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în ultima evocare în culori”, a declarat directorul general al Filarmonicii “George Enescu”, Andrei Dimitriu, citat de Agerpres.

El a amintit că, “sub cupola roşie, pe care ies în evidenţă numele celor mai ilustre personalităţi româneşti ale trecutului, a avut loc la 29 decembrie 1919 întrunirea Parlamentului României Mari, pentru ratificarea unirii provinciilor româneşti într-un stat naţional, suveran şi independent”.

Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, împreună cu Filarmonica “George Enescu”.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Emisiune numismatică dedicată Centenarului Marii Uniri

Emisiune numismatică dedicată Centenarului Marii Uniri

Emisiune numismatică dedicată Centenarului Marii Uniri

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint, o monedă din alamă pentru colecţionare şi, totodată, va pune în circulaţie o monedă aniversară din alamă, având ca temă 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Aversul monedei din aur redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din alamă pentru colecţionare redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României, anul de emisiune „2018” şi litera „N”, într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecţionare.

Aversul monedei din alamă pentru circulaţie redă o imagine a Marii Adunări de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918; inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi „MAREA ADUNARE DE LA ALBA IULIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României şi anul de emisiune „2018”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, din argint şi din alamă) prezintă portretele lui Ştefan Cicio-Pop, Gheorghe Pop de Băseşti, Iuliu Maniu, Vasile Goldiş şi Iuliu Hossu, personalităţi care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri; inscripţia în arc de cerc ,,100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE” şi data evenimentului aniversat ,,1 DECEMBRIE 1918”.

Tirajul este de 200 monede din aur, 200 monede din argint, 5.000 monede din alamă de 50 bani pentru colecţionare, 1.000.000 monede din alamă de 50 bani pentru circulaţie.

Preţurile de vânzare sunt 7.615,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare; 330,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare; 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecţionare.

Monedele din aur, argint, alamă pentru colecţionare şi monedele de circulaţie cu caracter aniversar, dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur, argint şi a monedelor din alamă pentru colecţionare, dedicate marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Punerea în circulaţie a monedelor de circulaţie cu caracter aniversar, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

e-Cultura.info – Mediafax


Share-uiește cu prietenii.

Vizită de lucru la Alba Iulia a noului Ministru al Culturii Valer-Daniel Breaz

Monumentul Marii Uniri

Monumentul Marii Uniri

Noul Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, a efectuat sâmbătă o vizită de lucru la Alba Iulia, pentru a verifica stadiul lucrărilor Monumentului Marii Uniri, operă a sculptorului Mihai Buculei, monument a cărei recepţie urmează să se facă pe 26 noiembrie.

“Lucrarea marelui sculptor Mihai Buculei arată impresionant şi vreau, cu acest prilej, să le mulţumesc pentru sprijin, responsabilitate şi seriozitate tuturor factorilor responsabili implicaţi, astfel încât, la data aniversării marelui eveniment al Centenarului Marii Uniri, 1 decembrie 2018, să putem cinsti aşa cum se cuvine memoria înaintaşilor noştri. Totodată, cu ocazia Zilei Naţionale a tuturor românilor, îmi doresc să sărbătorim modelul de unitate primit moştenire de la strămoşii nostri şi să încercăm să le urmăm exemplul dacă ne dorim să construim un proiect de viitor stabil. Cred că acesta este aspectul fundamental pentru stimularea şi conturarea direcţiilor de dezvoltare strategică viitoare a ţării noastre”, a declarat Valer-Daniel Breaz, potrivit unui comunicat al MCIN.

MCIN precizează că Monumentul dedicat Aniversării Centenarului Marii Uniri va fi realizat la termen, conform contractului Nr. 862 din 06.2018, recepţia montajului lucrării urmând a se face în ziua de 26 noiembrie.

Monumentul are dimensiuni impresionante – o înălţime de 22 de metri şi o greutate de circa 1350 de tone.

e-Cultura.info / Autor: Roberto Stan.


Share-uiește cu prietenii.

Monumentul Marii Uniri de la 1918, va fi finalizat la timp

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

Ritmul şi condiţiile în care se desfăşoară lucrările la monumentul Marii Uniri, operă a sculptorului Mihai Buculei, sunt în parametri optimi, ceea ce conferă perspectiva că acesta va fi realizat până la data de 1 decembrie, data aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1918, informează Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN).

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a efectuat pe parcursul acestui an mai multe vizite de lucru la Alba Iulia, pentru a evalua stadiul lucrărilor.

“George Ivaşcu, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi cu primarul oraşului, Mircea Hava, a avut întâlniri cu maestrul Mihai Buculei, constructori, specialişti implicaţi în realizarea monumentului de dimensiuni impresionante (cu o înălţime de 22 de metri şi o greutate de circa 1.350 de tone). Din analiza efectuată la ultima vizionare a lucrării s-a constatat că ritmul şi condiţiile în care se desfăşoară lucrările sunt în parametri optimi, ceea ce conferă perspectiva că acest obiectiv va fi realizat în timp util, conform contractului Nr. 862 din 06.2018, cu sprijinul tuturor factorilor responsabili implicaţi, până la data aniversării marelui eveniment al Centenarului Marii Uniri, 1 decembrie 2018”, precizează sursa citată.

Potrivit MCIN, “până în acest moment, Monumentul de la Alba Iulia este realizat până la cota +18 metri”, în aceste zile realizându-se “cea mai grea etapă a construcţiei, care constă în ridicarea şi montarea unei piese de 160 de tone, aşa-zisul ‘paralelipiped'”. Totodată, sunt în execuţie lucrări de monolitizare şi pregătire a montării pieselor finale pentru realizarea cupolei. Montarea acesteia va duce monumentul la cota finală de 22 de metri şi va fi finalizată conform graficului.

În ceea ce priveşte Monumentul Unirii de la Arad, MCIN, de la preluarea mandatului de către ministrul George Ivaşcu, a întreprins toate măsurile legale şi tehnice posibile în condiţiile unui conflict juridic major, colaborând cu autorităţile locale din Arad şi cu Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri.

Astfel, potrivit ministerului, s-a emis Hotărârea Consiliului Local Arad nr.138 din 16.04.2018 pentru stabilirea amplasamentului final al Monumentului Marii Uniri de la 1918.

Totodată, “având în vedere opoziţia autorului cu privire la acest amplasament, cu luarea în considerare a prevederilor contractului de comandă, aşa cum a fost perfectat cu autorul, s-a obţinut de la Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (scrisoare ORDA nr.4727 din 12. 07. 2018 ) opinia juridică privind dreptul ministerului, în calitate de beneficiar al operei, de a dispune amplasarea acestuia fără acordul artistului” şi “s-a obţinut Certificatul de Urbanism nr.1961 din 07.09.2018, eliberat de Primăria Arad, privind amplasarea monumentului pe esplanada din vecinătatea Consiliului Judeţean Arad”.

Ministerul arată că, pe lângă demersurile de natură penală, a acţionat autorul lucrării în judecată civilă pentru a obţine autorizarea instituţiei de a îndeplini obligaţia contractuală ce îi revine autorului privind transportarea şi amplasarea lucrării la Arad, pe cheltuiala debitorului.

“Având în vedere că ministerul nu a putut avea angajamente financiare în speţa respectivă până la data de 16.10.2018, data sentinţei executorii (nedefinitive), Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad a semnat un contract pentru o sponsorizare în vederea întocmirii proiectului tehnic de realizare a fundaţiei necesar obţinerii autorizaţiei de construire. Reprezentanţii MCIN au respins solicitarea asociaţiei de a lansa o subscripţie publică, instituţia aflându-se într-o procedură juridică conform sentinţei menţionate mai sus, de a se substitui debitorului, sculptorul Florin Codre”, informează MCIN.

Potrivit Ministerului Culturii, “asociaţia, prin atragerea de donaţii, poate urgenta montarea, cu acordul MCIN, în calitate de proprietar al operei de artă”.

“În aceste condiţii, în ceea ce priveşte amplasarea monumentului până la data de 1 decembrie 2018, apreciem că se pot executa lucrările de realizare a fundaţiei în cel mai scurt timp posibil. Aşadar, având în vedere complexitatea problemei din punct de vedere juridic şi legal, pe parcursul anului 2018 au fost luate toate măsurile pentru a rezolva o problemă care durează de mai mult de 11 ani”, se mai arată în comunicatul MCIN.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Piesa de teatru “Ne ştim de 100 de ani” se joacă la Reșița

Piesa

Piesa “Ne ştim de 100 de ani”

Iubitorii artei dramatice vor avea ocazia, la acest sfârşit de săptămână, să vizioneze piesa “Ne ştim de 100 de ani”, un proiect a patru teatre româneşti, realizat pentru celebrarea Centenarului.

După ce a fost prezentat la Râmnicu Vâlcea, Arad şi Timişoara, acest spectacol vine şi la Reşiţa. Piesa va fi jucată sâmbătă şi duminică, de la 19:00. Intrarea este liberă, însă locurile trebuie rezervate.

Spectacolul este rezultatul unui proiect finanţat de Ministerul Culturii şi dedicat Centenarului şi a presupus lucrul în echipă a câte doi actori de la Teatrul Anton Pan din Râmnicu Vâlcea, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad şi Teatrul de Vest din Reşiţa”

Spectacolul explorează semnificaţia Unirii, simbolurile mari şi lucrurile mici care îi aduc împreună ca români, dincolo de formalisme şi discursuri. Spectacolul este proiectat ca o serie de momente şi cadre uşor de asumat de către public, contexte care aduc împreună români din zone şi clase sociale diferite.
“Perioada de pregătire a spectacolului a fost de o lună şi jumătate, în care cei opt actori au trebuit să înveţe să lucreze în echipă. Însă actorii, împreună cu regizorul şi ceilalţi membrii ai echipei au reuşit să pună un spectacol care va plăcea”, a spus actriţa Camelia Ghinea.

Regia spectacolului este semnată de Ştefan Iordănescu, textul îi aparţine lui Vlad Tăuşance, iar din distribuţie fac parte Lucreţia Mandric, Daniel Beşleagă (Piatra Neamţ), Andrei Cătălin, Andrei Brădean (Râmnicu Vâlcea), Ana Maria Cizler, Camelia Ghinea, (Reşiţa), Iulia Alexandra Dinu şi Sorin Calotă (Arad).

e-Cultura.info / Autor: Paula Neamţu.


Share-uiește cu prietenii.

Proiect arhitectural “Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”

Proiect arhitectural

Proiect arhitectural “Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”

Zece clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri şi de ultimii o sută de ani sunt iluminate arhitectural, până pe 13 noiembrie, în cadrul proiectului “Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, care se desfăşoară în Bucureşti şi în alte cinci oraşe din ţară.

Proiectul, cofinanţat de Ministerul Culturii, se derulează în Capitală şi în Iaşi, Constanţa, Sighet, Arad şi Alba.

În toate cele şase oraşe, spectacolul de lumini începe la ora 19,30 şi cuprinde câte cinci sesiuni a câte 15 minute.

Proiectul a debutat pe 29 octombrie cu Ateneul Român. Pe 30 octombrie este iluminată Grădina Capitol din Bucureşti, iar pe 31 octombrie – Academia Română. Urmează pe 1 noiembrie – Palatul Regal; 2 noiembrie – Palatul Cantacuzino – Muzeul George Enescu; 6 noiembrie – Cazinoul din Constanţa; 8 noiembrie – Muzeul Unirii din Iaşi; 10 noiembrie – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighet; 12 noiembrie – Casa lui Ştefan Cicio Pop, Arad;13 noiembrie – Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Pe lângă punerea în valoare a celor 10 clădiri reprezentative, iniţiatorii acestui eveniment, membrii Asociaţiei Culturale pentru Educaţie prin Artă, susţinuţi de light-designerii de la Apart Production şi Five’s International, îşi doresc să le ofere locuitorilor din cele 6 oraşe informaţii, unele dintre acestea necunoscute, cu privire la monumentele selectate şi rolul pe care l-au avut în dezvoltarea societăţii româneşti de la începutul secolului XX.

Accesul publicului este gratuit, iar cei care nu vor putea asista la aceste evenimente le vor putea vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociaţiei Culturale pentru Educaţia prin Artă.

e-Cultura.info / Autor: Daniel Popescu.


Share-uiește cu prietenii.

Al patrulea album realizat de Simion Mârza expus la Muzeul Olteniei

Al patrulea album realizat Simion Mârza

Al patrulea album realizat Simion Mârza

Al patrulea din cele şapte albume realizate de fotograful Unirii, Samoilă Mârza, la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, a fost redescoperit recent în patrimoniul Muzeului Olteniei de către cercetătorii instituţiei, în timp ce se documentau în vederea creării albumului “România în Primul Război Mondial”.

Exemplarul care se află la Muzeul Olteniei a fost dăruit de Mârza colonelului Vasile Gagiu, ofiţerul care a condus Regimentul 5 Vânători din Craiova, prima unitate militară care a intrat în Alba Iulia, după 1 Decembrie 1918.

“Până la începutul acestui an se ştia în România de existenţa doar a trei exemplare ale albumului lui Samoilă Mârză despre Marea Unire: un exemplar a fost dăruit episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, care se află în prezent la Cluj-Napoca, încă un exemplar a fost dăruit de Samoilă Mârza lui Nicolae Iorga, exemplar care se află la Biblioteca Academiei Române, şi un al treilea exemplar, care a fost dăruit lui Iuliu Maniu, se află la Arhivele Naţionale. Într-adevăr exemplarul care se află la noi la muzeu a fost dăruit colonelului Vasile Gagiu. Trebuie precizat că după 1 Decembrie 1918, în data de 19 decembrie, prima unitate militară română care a intrat în Alba Iulia a fost Regimentul 5 Vânători din Craiova, condus de colonelul Vasile Gagiu. Acesta a legat o prietenie deosebită cu Samoilă Mârza şi ca atare, la începutul anului 1919, când fotograful Unirii a realizat şapte albume, unul din aceste albume a fost dăruit lui Vasile Gagiu, colonelul oltean care a intrat cu regimentul în Budapesta”, a declarat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche informează Agerpres.

Albumul a ajuns la Muzeul Olteniei din Craiova, prin anii 1976-1977, când Mircea Gagiu, fiul colonelului Vasile Gagiu, l-a vândut muzeului şi a fost redescoperit de cercetători la începutului anului 2018.

“Albumul lui Mârza a fost regăsit de cercetători în patrimoniul muzeului în timp ce realizau documentarea pentru albumul ‘România în Primul Război Mondial’. Atunci am constatat că multe sunt fotografiile care erau peste tot popularizate din fotografiile lui Samoilă Mârza. Şi atunci am început să mergem din aproape în aproape, am căutat în arhivă şi am constatat cu surprindere că albumul a fost cumpărat de muzeu de la Mircea Gagiu, fiul lui Vasile Gagiu. Neacordându-i-se importanţa cuvenită la vremea respectivă, albumul a intrat în uitare în patrimoniul muzeului. Ulterior, am stat de vorbă şi cu colegi specialişti de la Arhivele Naţionale şi ne-au confirmat că este original. Confirmarea că este original a fost obţinută şi de la nepotul lui Samoilă Mârza. Deci după două luni de cercetări, am obţinut confirmările că este al patrulea din cele şapte albume realizate de Samoilă Mârza”, a spus directorul Muzeului Olteniei.

În momentul de faţă albumul se află în restaurare, iar în data de 28 noiembrie Muzeul Olteniei va deschide o expoziţie dedicată Centenarului, numită “Iluzii, deziluzii şi Marea Unire”, în care va fi expus în premieră pentru public.

La Marea Unire, Samoilă Mârza a realizat şapte albume, fiecare cu câte 30 de fotografii, din care 25 sunt aceleaşi, iar ultimele cinci sunt personalizate în funcţie de persoana căreia i-a făcut cadou albumul.

Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, Lucian Dindirică, la sfârşitul lunii octombrie nepotul lui Samoilă Mârza, fiul surorii acestuia, va veni la Craiova unde va susţine o conferinţă.

>”Ştie povestea acestor cinci fotografii şi, în mare, ştie şi povestea fiecărui album şi povesteşte foarte frumos”, a menţionat Dindirică.

e-Cultura.info / Autor: Maria Mitrică.


Share-uiește cu prietenii.

Autobuz-expoziţie dedicat Marii Uniri la Zalău

Autobuz-expoziţie dedicat Marii Uniri la Zalău

Autobuz-expoziţie dedicat Marii Uniri la Zalău

Ineditul autobuz-expoziţie dedicat evidenţierii contribuţiei personalităţilor din Sălaj la înfăptuirea Marii Uniri a fost inaugurat joi, pe platoul din centrul Zalăului, acesta urmând a călători, până la finalul anului, în întreg judeţul, pentru a face cunoscute, în anul Centenarului, istoria României moderne şi oamenii care au scris-o.

Autobuzul va staţiona şi va putea fi vizitat timp de trei săptămâni pe platoul din centrul Zalăului iar mai apoi va începe călătoria prin judeţ, în cele trei oraşe, Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei, dar şi în localităţile care au dat personalităţile sălăjene cu contribuţii importante la Marea Unire.

“Este o zi extrem de importantă pentru noi, cei de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, pentru că, în sfârşit, am reuşit să finalizăm, spun eu, cel mai important proiect dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri, un proiect pe care am încercat să-l denumim, oarecum metaforic, Centenar Călător. Şi ne-am dorit acest lucru pentru că am vrut să aducem în faţa dumneavoastră, într-o manieră cu totul altfel faţă de ceea ce v-am obişnuit de-a lungul timpului, o manieră, spunem noi, nu doar inedită, dar şi atractivă şi foarte accesibilă, informaţii despre elemente de istorie locală, istorie naţională şi în principal de a vorbi şi a vă invita să descoperiţi contribuţia sălăjenilor la fondarea României moderne, la înfăptuirea Marii Uniri”, a declarat joi, la festivitatea de inaugurare, managerul muzeului din Zalău, Corina Bejinariu informează Agerpres.

Aceasta a precizat că proiectul, care nu a fost unul uşor de realizat, se adresează în special tinerilor, pentru care a fost pregătit, printr-o aplicaţie on-line, un joc de cultură generală.

“Nu a fost cea mai uşoară variantă pentru care am optat. Ne era mult mai la îndemână să organizăm o astfel de expoziţie în muzeu, dar pentru că ne dorim să ajungem la cât mai mult public, la categorii diferite de public şi pentru că strădania noastră este aceea de a educa tinerii, de a-i apropia de muzeu, de a-i învăţa să vină şi să petreacă şi să se implice în activităţile muzeului, am considerat că asemenea formulă, un autobuz-expoziţie, este poate mai atractivă tocmai pentru că este altfel. (…) Pentru mai multă interactivitate, expoziţia conţine şi o aplicaţie on-line, un joc de cultură generală adresat în principal tinerilor, cu posibilităţi de înregistrare a jucătorilor, cu patru nivele de dificultate. Răspunsul la toate întrebările există în afişajul de pe autobuz. La sfârşitul anului, cei care vor avea cele mai mari punctaje vor fi premiaţi”, a subliniat Corina Bejinariu.

Prezent la festivitate, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, instituţie finanţatoare a proiectului, a afirmat că principalul avantaj al acestui autobuz este mobilitatea sa.

“E vorba de 100 de ani de istorie pe roţi, folosind cele mai noi mijloace de prezentare pe care le ai la îndemână, unele dintre ele chiar foarte noi. Cred că marele avantaj este cel al mobilităţii şi posibilităţii de a duce această informaţie, istoria, şi în locuri care sunt mai puţin accesibile, unde ajunge mai greu sau unde oamenii duc dorul unor informaţii de acest fel. În acest an vorbim de Centenar. Ideea rămâne valabilă şi pentru viitor şi cred că poate fi folosită şi cu alte ocazii”, a subliniat Tiberiu Marc.

Parteneri în acest proiect, alături de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, sunt Primăria Zalău, compania de transport local Transurbis şi Consiliul Judeţean Sălaj.

e-cultura.info / Autor: Sebastian Olaru.


Share-uiește cu prietenii.

Expoziţie destinată Centenarului Marii Uniri la Palatul Arhiepiscopal Ortodox din Alba Iulia

Expoziţie destinată Centenarului Marii Uniri la Palatul Arhiepiscopal Ortodox din Alba Iulia

Expoziţie destinată Centenarului Marii Uniri la Palatul Arhiepiscopal Ortodox din Alba Iulia

O sută de figurine din lut, reprezentând ţărani, “prinse” într-o horă, creaţie a artistului braşovean Marius Diaconu, pot fi admirate într-o expoziţie vernisată la Palatul Arhiepiscopal Ortodox din Alba Iulia, în cadrul unei manifestări dedicată Centenarului Marii Uniri.

“E primul meu mare proiect, în colaborare cu ASTRA Codlea, şi reprezintă Unirea noastră, a românilor. Sunt 100 de personaje, pentru că fiecare personaj reprezintă câte un an din viaţa noastră a românilor, fiind Centenarul”, a afirmat Marius Diaconu, citat de Agerpres.

Artistul a menţionat că expoziţia itinerantă “Hora Centenar” nu putea să debuteze altundeva decât la Alba Iulia. “Este o expoziţie itinerantă şi sper să se alăture cât mai multă lume ‘horei’ mele”, a adăugat autorul.

Preşedintele Despărţământului Codlea al ASTRA, Mircea Dragoş, a spus că “Hora Centenar” este, de fapt, “o transpunere a dimensiunii mioritice” a Marii Uniri.

“A pornit această idee cu mult timp în urmă, pentru că nu puteam sărbători mai frumos Centenarul, ASTR-işti fiind, decât mergând la originea actului de Unire. (…). Sunt 100 de ţărani prinşi într-o horă a unirii, în jurul unui copil cu tricolor, pentru că tot ceea ce facem noi trebuie să aibă în centru generaţiile următoare”, a explicat acesta.

Cei 100 de “ţărani prinşi în horă” sunt admiraţi de către trei “ciobani”, grupul mioritic, şi trei “ostaşi români întorşi de pe front, din care unii mutilaţi”.

Preşedinte ASTRA, Dumitru Acu, a declarat că simpozionul se încadrează între momentele organizate de ASTRA în cinstea Centenarului Marii Uniri. “În cadrul simpozionului s-au evidenţiat momente generale, relative la contribuţia ASTREI la făptuirea idealului unităţii naţionale, dar şi momente locale care au contribuit la realizarea Marii Uniri”, a spus Acu.

Expoziţia a fost vernisată în cadrul lucrărilor simpozionului ştiinţific “Asociaţia Astra. Contribuţie la Actul Marii Uniri”, eveniment organizat, la Alba Iulia, de Consiliul Judeţean Alba, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Share-uiește cu prietenii.

Lucrările la Monumentului Marii Uniri ar putea începe la sfârșitul lunii

prof. univ. dr. Aurel Ardelean

prof. univ. dr. Aurel Ardelean

Lucrările de ridicare a Monumentului Marii Uniri ar putea începe la Arad, pe amplasamentul decis de Consiliul Local, până la sfârşitul lunii octombrie, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri (ARMMU) la Arad, preşedinte al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad.

“În urmă cu câteva zile am fost la Bucureşti, la Ministerul Culturii, unde am discutat cu Ion Ardeal Ieremia, secretar de stat în cadrul ministerului, pe probleme legate de Centenarul Marii Uniri. Acesta m-a informat că monumentul a fost recepţionat şi se găseşte depozitat în apropierea municipiului Călăraşi. Se pare însă că autorul monumentului, sculptorul Florin Codre, nu este de acord cu locul stabilit de municipalitate pentru amplasarea lucrării, adică în faţa Consiliului Judeţean Arad”, a declarat, miercuri, prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Acesta a arătat că, din punct de vedere juridic, în baza contractului semnat cu autorul lucrării, Ministerul Culturii este în prezent proprietarul Monumentului Marii Uniri şi poate să-l oblige pe acesta să asigure asistenţa artistică în vederea înălţării monumentului.

“S-a apelat la Oficiul pentru Drepturi de Autor din cadrul Ministerului Culturii, iar din partea Consiliului Local Arad s-a solicitat eliberarea unui Certificat de Urbanism pentru a putea fi demarate lucrările de amplasare ale monumentului. Toate cheltuielile vor fi suportate de către Ministerul Culturii din fondurile primite în urma rectificării bugetare, urmând ca, ulterior, artistul să fie acţionat în instanţă pentru recuperarea sumelor”, a spus Ardelean.

În prima etapă a lucrărilor se va realiza fundaţia pe care va fi amplasat monumentul, în acest sens efectuându-se în prezent un studiu geotehnic pentru determinarea structurii terenului.

“Acest studiu se va finaliza până la sfârşitul lunii septembrie, după care proiectul va trebui să fie avizat de Inspecţia de Stat în Construcţii, iar apoi Ministerul Culturii va putea începe lucrările de amplasare a monumentului cu banii primiţi în urma rectificării bugetare”, a precizat Ardelean.

Dacă însă ministerul nu va primi aceşti bani pentru ridicarea monumentului, ARMMU Arad ar putea să lanseze o campanie de donaţii naţionale.

“Într-o fază următoare, CLM Arad va transfera terenul către Ministerul Culturii, urmând ca ministerul, la rândul său, să-l doneze Primăriei municipiului Arad după ce monumentul va fi înălţat pe locul stabilit, astfel ca acesta să devină proprietate a municipiului. Acest lucru se va putea realiza printr-un Protocol încheiat între Primăria municipiului Arad şi Ministerul Culturii, la care se lucrează în prezent. Dacă totul se va desfăşura normal, în cel mult o lună şi jumătate, sculptorul Florin Codre ar putea să înceapă lucrările de ridicare a monumentului pe amplasamentul sugerat de CLM Arad şi, respectiv montarea pieselor componente ale monumentului”, a mai spus prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Acesta a menţionat că, având în vedere faptul că serbările Centenarului Marii Uniri sunt prelungite şi pentru anul viitor, dacă va exista o întârziere, “deşi nu se doreşte acest lucru, toată lumea speră ca, în prima parte a anului viitor, montarea monumentului să se finalizeze”.

e-Cultura.info / Autor: Ioan Weisl.


Share-uiește cu prietenii.
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate