fbpx

Centrul Cultural “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți – un reper arătat românilor

Președintele României Klaus Iohannis

Președintele României Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia deschiderii Centrului Cultural “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, că instituția este “un reper arătat românilor” și un exemplu pentru autorități.

“Vă felicit pentru realizarea deosebită la care suntem astăzi martori: un centru cultural românesc, perfect funcțional, aflat în inima orașului Cernăuți. Vă rog să primiți respectul și aprecierea mea pentru eforturile pe care le-ați făcut. Acest centru nu este doar o instituție de cultură, ci expresia unei identități și a atașamentului profund față de ea. Ne leagă pe toți o comuniune de tradiții, limbă, istorie, dar și valori și aspirații comune. Parcurgem o perioadă plină de provocări din multe puncte de vedere. Cu toții ne dorim o regiune sigură și prosperă, în care democrația și pacea să fie repere fundamentale. De aceea, afirm cu fiecare ocazie că România susține parcursul european al Ucrainei”, a afirmat președintele în mesajul transmis cu această ocazie, adresat participanților la eveniment de consilierul prezidențial Sergiu Nistor.

De asemenea, Iohannis a apreciat “străduința” reprezentanților noului centru cultural și a subliniat că ‘‘pentru a susține educația și cultura, pentru a investi în ele și a le reașeza la locul potrivit în societate nu trebuie așteptate circumstanțele perfecte”.

“Străduința dumneavoastră și rezultatul ei, Centrul Cultural Român ‘Eudoxiu Hurmuzachi’, reprezintă atât un reper pe care îl arătați românilor, cât și un exemplu pe care îl dați autorităților. Astăzi, oamenii din jurul dumneavoastră sunt preocupați de ziua de mâine, de regăsirea normalității și păcii, de recuperarea valorilor fundamentale ale societății. La rândul lor, autoritățile invocă insuficiența bugetelor sau legislația incompletă pentru a ajuta la conservarea patrimoniului cultural ori la păstrarea identității noastre culturale, fie în țară, fie în afara ei. Așa cum am mai spus-o, pentru a susține educația și cultura, pentru a investi în ele și a le reașeza la locul potrivit în societate nu trebuie așteptate circumstanțele perfecte. Acestea nu vor exista niciodată. Este în schimb nevoie de viziune, de curaj și de voință politică”, a mai spus șeful statului.

Președintele a încheiat mesajul citându-l pe George Enescu: “Cultura va trăi. Prea mare e patrimoniul ce l-au acumulat atâtea secole de trudă și de credință pentru a face dintr-o dată tabula rasa din tot ce am strâns și asimilat. Impasuri a mai avut omenirea. Și le-a răzbit pe toate cu o vitalitate eroică. Nu-i va lipsi curajul nici de data aceasta. Trebuie să credem și vom învinge”.

e-Cultura.info/Autor: Oana Ghiță

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Urmăreşte: e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.