fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Centrul Naţional al Cinematografiei alocă 30 de milioane de lei pentru proiecte cinematografice

Centrul Naţional al Cinematografiei

Centrul Naţional al Cinematografiei

Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) va aloca 30 de milioane de lei la prima sesiune de finanţare de proiecte cinematografice din anul 2016, dosarele de concurs putând fi depuse până pe 28 martie ora 16.00.

Astfel, în secţiunea dedicată debutului în lungmetraj de ficţiune vor fi acordate 15 procente din suma totală, respectiv 4,5 milioane de lei, pentru scurtmetrajele de ficţiune va fi acordată 5% din valoare – 1,5 milioane de lei, documentarele vor primi 10% din sumă – 3 milioane de lei, la fel şi filmele de animaţie, în timp ce pentru dezvoltarea proiectelor de lungmetraje de ficţiune, documentare şi animaţie se va acorda 1%, respectiv 300.000 de lei.

Cel mai mare procent din fondul total, 59% (17,7 milioane de lei), va fi alocat lungmetrajelor de ficţiune.

Valoarea maximă a creditului direct pe care îl poate obţine un producător pentru unul sau mai multe proiecte declarate câştigătoare la concursul de selecţie, sesiunea I din 2016, este de 2.970.000 de lei din creditul direct alocat pentru producţie.

Uniunile şi asociaţiile din domeniul industriei cinematografice pot să transmită către Centrul Naţional al Cinematgografiei propuneri pentru cele trei comisii de selecţie (ficţiune, documentar şi animaţie), însoţite de CV-ul persoanelor respective, până pe 14 martie.

În perioada 3-6 mai vor fi stabilite proiectele câştigătoare şi cuantumul alocat fiecărui proiect, iar între 6 şi 11 mai va fi adoptată o hotărâre finală cu privire la rezultatele concursului de selecţie a proiectelor cinematografice şi de acordare a creditelor directe. Potrivit CNC, în funcţie de numărul aplicaţiilor înscrise în concurs, calendarul estimativ se poate modifica.

Concursul se desfăşoară în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului privind cinematografia şi ale Regulamentului de concurs aprobat prin Ordin al Ministrului Culturii şi în conformitate cu Schema de ajutor de stat pentru susţinerea producţiei de filme destinată în special difuzării în sălile de cinema, avizată de Consiliul Concurenţei.

Cineastul Cristian Mungiu a obţinut, pentru titlul “Fotografii de familie”, cea mai mare finanţare, de 1.910.000 lei, la cea mai recentă ediţie a concursului de proiecte cinematografice organizată de Centrul Naţional al Cinematografiei, respectiv sesiunea a II-a din 2014.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest