fbpx

                                                                             pictogramae

Centrului Cultural Mogoşoaia în pericol să fie confiscată de puterea politică

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoşoaia

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoşoaia

Istoricul de artă Mădălina Mirea, director interimar al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, spune că Primăria Bucureşti, printr-o “nouă manevră politică”, a decapitat Centrul de la Mogoşoaia, la conducerea instituţiei fiind numit, luni, Adrian Vlad Chioţan, membru al PNL.

“După ARCUB, o nouă manevră politică a Primăriei Bucureşti decapitează Centrul Cultural de la Mogoşoaia”, spune Mădălina Mirea, directorul interimar al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti (CCPB) este în acest moment “în pericol de a fi confiscat de puterea politică”.

Mădălina Mirea spune că, pe 4 februarie, a solicitat două zile de concediu, pentru zilele de 8 şi 9 februarie, la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), în subordinea căreia funcţionează Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti. “La câteva ore am primit pe mail o adresă prin care se solicita prezenţa tuturor directorilor instituţiilor de cultură subordonate P.M.B., luni ora 11 la sediul primăriei”, spune Mădălina Mirea, precizând că a anunţat la Direcţia de Cultură că nu poate fi prezentă şi i s-a solicitat să trimită un înlocuitor.

Totodată, Mădălina Mirea spune că, pe 8 februarie, la ora 11:00, la şedinţa PMB, în prezenţa colegei sale, consultant Proiecte şi Programe, şi a tuturor celor de faţă, a fost anunţat în plen numele unui alt director interimar la Centrul Cultural Palatelele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, “în persoana lui Adrian Vlad Chioţan, membru PNL, sector 2, Bucureşti”.

“Doresc să vă specific următoarele: sunt istoric de artă, manager interimar al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. Menţionez faptul că am colaborat cu această instituţie în anul 2013, în 2014 am venit prin concurs pe postul de Şef-Serviciu Departamentul Expoziţii-Documentare. Am fost numită şi rugată să vin director interimar în urma reţinerii celor doi directori în septembrie 2015, în cazul binecunoscut cu Sorin Oprescu, al luării de mită”, spune Mădălina Mirea.

Aceasta precizează că imediat după reţinerea directorilor Centrului Cultural de la Mogoşoaia au urmat trei misiuni de control intern: DNA, în perioada septembrie-octombrie 2015, Curtea de Conturi a României, noiembrie-decembrie 2015, iar în prezent se desfăşoară misiunea de audit a PMB, până la 29 februarie.

“Toate aceste instituţii au semnalat grave nereguli în contractele de la Palatele Brâncoveneşti, în perioada 2012-2015. Recomandarea a fost ca Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia să redobândească misiunea sa culturală excluzând orice imixtiune politică, financiară, interlopă sau nu”, spune Mădălina Mirea.

Aceasta precizează că postul de manager interimar este prevăzut să fie scos la concurs la jumătatea lunii martie a.c., atunci când expiră interimatul său.

“Întrebarea noastră este ce interes poate justifica înlocuirea unui manager interimar de specialitate cu un alt manager interimar, pentru numai 5 săptămâni, printr-o decizie arbitrară care încalcă legislaţia în vigoare prin absenţa calificării profesionale a persoanei nominalizate, întrunind astfel toate «atributele» unui abuz în serviciu. Despre ce transparenţă decizională vorbim? În contextul penal din luna septembrie, la solicitarea Primăriei Generale am renunţat într-o bună măsură la preocupările profesionale, pentru a prelua sarcini manageriale, a salva imaginea şi a asigura continuitatea activităţii CCPB, până la organizarea în condiţiile legii, a concursului de management”, spune Mădălina Mirea.

Aceasta mai spune că temerea angajaţilor Centrului este ca “Mogoşoaia să nu fie folosită din nou pentru strângerea şi cheltuirea de bani pentru campanie, pentru alegerile locale şi parlamentare”. “Ce urgenţă în sine impune schimbarea unui specialist cu un om care nu ştie cum stau lucrurile la Palatul Mogoşoaia, într-o instituţie de cultură cu un program cultural elaborat, aprobat deja de un Consiliu Ştiinţific ce conţine programe internaţionale prevăzute să se desfăşoare în acest an? Sperăm ca acest demers injust să fie împiedicat, iar mesajul nostru este că nu avem nevoie de un director numit politic, nici măcar interimar. Cine doreşte să vină manager trebuie să dea concurs şi să se califice pentru condiţiile unei astfel de funcţii”, mai spune Mădălina Mirea.

Aceasta i-a transmis o scrisoare deschisă primarului interimar al Primăriei Capitalei, Răzvan Sava, în care îi aduce la cunoştinţă că mandatul său la conducerea Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia expiră pe 16 martie.

Mădălina Mirea precizează în scrisoare că a fost numită manager interimar la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia pe 16 septembrie 2015, după ce fosta conducere a fost reţinută pentru audieri în dosarul fostului primar general Sorin Oprescu.

În plus, aceasta îl întreabă, în scrisoare, pe Răzvan Sava care este urgenţa ce justifică înlocuirea unui om de specialitate (Mădălina Mirea, n.r.), în prima lui zi de concediu din ultimele cinci luni, cu “juristul Adrian Chiotan, preşedintele PNL sector 2”.

“Mesajul pe care Mogoşoaia îl transmite astăzi, este unul foarte clar: Nu avem nevoie de un manager numit politic, nici măcar interimar!”, mai spune
Mădălina Mirea în scrisoarea deschisă adresată primarului interimar al Primăriei Capitalei, Răzvan Sava.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer