fbpx

                                                                             pictogramae

Cetatea de Scaun a Sucevei închisă publicului pentru renovari

Cetatea de Scaun a Sucevei va fi închisă publicului până la începutul lunii iulie, până la finalizarea lucrărilor de restaurare, a declarat, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu transmite Agerpres.

El a spus că au început lucrările de restaurare la turnul de intrare în Cetate, iar pentru siguranța turiștilor și a publicului în general, s-a impus sistarea programului de vizitare pe o perioadă de aproximativ trei luni. Potrivit lui Ursu, stadiul de execuție a lucrărilor la proiectul de reabilitare și consolidare a Cetății de Scaun a Sucevei este de peste 85%.

Proiect de reabilitare a Cetății de Scaun a Sucevei a fost promovat în cadrul Programului Operațional Regional 2007 — 2013, Axa prioritară 5 — Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, Domeniul major de intervenție 5.1 — Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 14 milioane de euro.

Prin acest proiect se are în vedere reabilitarea monumentului istoric și de punere în valoare a zonei de protecție a acestuia. Este vorba despre intervenții de restaurare și de consolidare a Cetății de Scaun; refacerea și amenajarea căilor de acces pietonale și carosabile către obiectivul reabilitat, în interiorul zonei de protecție; lucrări și dotări pentru asigurarea iluminatului interior și exterior, precum și a celui de siguranță și decorativ și de punere în valoare a obiectivului reabilitat; dotarea cu instalații și echipamente pentru asigurarea condițiilor de climatizare, siguranță la foc, antiefracție; lucrări de modernizare a utilităților aferente obiectivului de patrimoniu energie electrică, alimentare cu apă, canalizare; intervenții pentru amenajarea zonei de protecție; reamenajarea/construcția utilităților anexe.

Contractul de finanțare a fost semnat pe 6 februarie 2010, termenul de finalizare fiind de cinci ani.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificații al Moldovei, a fost edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 — 1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer