Cetatea medievală de la Feldioara se redeschide la sfârșitul lunii iunie

Cetatea medievală de la Feldioara

Cetatea medievală de la Feldioara

Cetatea medievală din Feldioara se va redeschide la sfârșitul lunii iunie, după aproape patru ani de când au început lucrările de reabilitare, a declarat, într-o conferință de presă, primarul comunei, Sorin Taus.

Sorin Taus a precizat că, în cadrul lucrărilor, au fost reabilitate trei turnuri mai importante, o mare parte din zidurile cetății, poarta principală, iar zidurile unei bisericuțe găsite în incinta cetății au fost puse în valoare.

“Reabilitarea Cetății Feldioara, proiect început de Consiliul Județean în anul 2013, se va finaliza la sfârșitul lunii iunie. Acest obiectiv al localității noastre a meritat reabilitat și, pe lângă cetate, mai avem și alte monumente importante în localitate: Biserica Evanghelică din secolul al XIII-lea, Biserica Fortificată de la Rotbav unde, din păcate, turnul s-a prăbușit în urmă cu doi ani, dar sperăm ca, împreună cu reprezentanții Bisericii Evanghelice, să depunem un proiect pentru accesarea de fonduri europene pentru a-l reface, și monumentul studenților sași, toate trebuie înscrise într-o hartă a turismului național. Am creat o strategie pe turism ținând cont de aceste obiective, la care trebuie să adăugăm și Biserica ortodoxă, deci vorbim de un patrimoniu destul de bogat care trebuie valorificat. Cu siguranță, numărul de turiști va crește la Feldioara având în vedere că cetatea este vizibilă de pe DN13 Brașov-Sighișoara, iar cei interesați vor opri să o viziteze”, a precizat primarul.

Pentru încheierea lucrărilor mai este necesară suma de 30.000 de lei, fonduri care vor veni de la Consiliul Județean, valoarea totală a lucrărilor fiind de 13,8 milioane de lei, bani din bugetul aceleiași instituții.

Un document datat din anul 1439 spune că locuitorii comunei Feldioara au construit o cetate cu mari cheltuieli și cu mare osteneală, iar numele localității vine de la cuvântul maghiar “folgvar” care înseamnă “cetate de pământ”.

În anul 1225, cavalerii teutoni au fost expulzați de cancelaria ungară, dar aici era deja o localitate înfloritoare, pe care sașii o numeau Marienburg, maghiarii i-au zis Foldvar și românii o numeau Feldioara. A doua năvălire turcească în Țara Bârsei, cea din 1432, a produs pagube însemnate și pierderi grele, pentru că doar după 25 de ani s-a terminat refacerea cetății. Cu ziduri din piatră și cărămidă, întărite cu două turnuri de apărare, fortificația era înconjurată de Olt pe trei laturi.

Feldioara a cunoscut și alte episoade dramatice de-a lungul istoriei. În 1529, partizanii regelui ungar Ioan Zapolya și cei a lui Ferdinand de Habsburg s-au înfruntat aici, într-una dintre bătăliile generate de disputa celor doi regi. Petru Rareș a câștigat lupta pentru Zapolya.

În 1612, cetatea a fost ocupată de principele Gabriel Bathory, iar Michael Weiss, judele Brașovului, o atacă pentru a o elibera, dar este înfrânt și decapitat. În atacul condus de Michael Weiss, 39 de elevi din ciclul superior al liceului “Johannes Honterus” din Brașov au murit vrând să elibereze Feldioara, de aceea, la începutul secolului al XX-lea, localnicii au construit în memoria lor “Monumentul studenților brașoveni”.

Ani buni, o mare parte din Cetatea Feldioara a fost o ruină. În picioare a mai rămas turnul nord-vestic, fragmente din ziduri și puteau fi identificate locul fântânii și al capelei, până când autoritățile județene și reprezentanții localității au decis ca acest monument să fie reabilitat.

e-Cultura.info / Autor: Jana Pintili


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.