fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Cetatea Târgu Mureș – suplimentarea fondurilor pentru reabilitare

Directorul Muzeului Județean Mureș, Zoltan Soos, a anunțat că a solicitat suplimentarea cu 250.000 de lei a fondurilor destinate reabilitării Cetății Medievale din Târgu Mureș, pentru conservarea și valorificarea noilor descoperiri arheologice făcute în timpul lucrărilor de reabilitare în cadrul unui proiect european în valoare totală de peste 29,2 milioane de lei.

“Inițial am solicitat o suplimentare a fondurilor pentru renovarea Cetății. Având în vedere că în ultimele două luni s-au descoperit alte situri inedite pe plan național, anume lângă Biserica Reformată s-a descoperit o bucătărie de secol XV, o clădire, o anexă a mânăstirii franciscane, care a funcționat aici 250 de ani — din acest punct de vedere, clădirea de circa 100 de metri pătrați este unicat în țară, referitor la structură, la conservare și am cerut, colegii au binevoit ca aceste structuri să fie într-adevăr salvate și păstrate pentru posteritate, având în vedere raritatea lor.

Mai este o construcție de secol XVII, o casă orășenească cu două unități, două camere, una deservea bucătăria, cealaltă era probabil camera de zi și de dormit, cu toate construcțiile aferente, sobele care împodobeau și se aflu în incinta casei.

Aceste două construcții erau incluse și suma care a fost propusă nu se mai poate include în proiectul european, deci va fi plătită din rezerva bugetară a Primăriei și va fi făcută conservarea primară. Este vorba de 250.000 de lei și această sumă va fi suficientă pentru conservarea, restaurarea ruinelor și vom vedea ce propuneri vor fi pentru eventualele reconstrucții sau refolosirea”, a spus directorul Muzeului Județean Mureș citat de Agerpres.

Zoltan Soos a precizat că suplimentarea respectivă a și fost aprobată de Consiliul Local Târgu Mureș, mai ales că lucrările de reabilitare ale Cetății Medievale trebuie finalizate în acest an.

CITEȘTE ȘI  Memorialul Ipoteşti acreditat de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor

Prin proiectul cu finanțare europeană accesat de Primăria Târgu Mureș se urmărește reamenajarea și conservarea Cetății Medievale din Târgu Mureș prin care se urmărește valorificarea ansamblului prin introducerea în circuitul turistic al zonei și creșterea numărului de turiști, dar și punerea în siguranță și refuncționalizarea clădirilor și incintei

Valoarea totală a proiectului finanțat prin POR este de peste 29 de milioane de lei, din care peste 21,7 milioane de lei asistență financiară nerambursabilă și o contribuție proprie de 1,9 milioane de lei. În cadrul acestuia se regăsesc lucrări de consolidare, reamenajare și reabilitare a clădirilor, aleilor, sistemelor de apă, canalizare, drenaj, precum și restaurarea componentelor artistice din incinta Cetății. În reabilitare au intrat toate cele patru corpuri de clădire din cetate, precum și cele șapte bastioane — Tăbăcarilor, Mic, Porții, Croitorilor, Măcelarilor, Dogarilor și Blănarilor — cărora li s-au stabilit deja destinațiile (centre de conferințe, săli de expoziții, ateliere, săli de spectacole, centre de informare turistică, spații muzeale etc.).

Amplul proiect prevede restaurarea componentelor artistice (picturi, stucaturi, fresce, elemente decorative exterioare, tâmplării), amenajarea căilor de acces pietonale, instalații electrice exterioare, restaurarea și remodelarea plasticii fațadelor — zidurile exterioare și interne, amenajări peisagistice și parc arheologic pentru evidențierea obiectivului reabilitat, lucrări de instalații apă, canal și sistem de drenaj în incintă, utilități, reclame și indicatoare turistice. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna noiembrie a acestui an.

e-Cultura.info/autor: Dorina Matiș, editor: Ștefan Gabrea

Dacă îţi place acest material dă un like, ramâi conectat la informatie pe www. facebook.com/cultura.info

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest