Cetățile dacice din estul Transilvaniei, expoziție itinerantă la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc

Cetățile dacice din estul Transilvaniei, expoziție itinerantă la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc

Cetățile dacice din estul Transilvaniei, expoziție itinerantă la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc

O expoziție itinerantă în care sunt prezentate cetățile dacice din estul Transilvaniei a fost vernisată, la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc și are rolul de a face cunoscută această zonă, considerată ca fiind a doua ca importanță, după Sarmizegetusa Regia.

Expoziția ”Zbor (Ziduri, Bastioane, Orase, Ruine) — Mai aproape de cetățile dacice din estul Transilvaniei’ ‘aduce în fața publicului, în premieră, imagini aeriene spectaculoase ale cetăților construite în trecut de daci pe marginile înalte ale depresiunilor din estul Transilvaniei, modele digitale ale fortificațiilor, precum și reconstituiri grafice ale siturilor și peisajelor realizate de artistul Radu Oltean, pe baza documentației arheologice concepute de specialiști.

Până la sfârșitul anului, vizitatorii vor avea ocazia să vadă expuse și 133 de piese arheologice din patrimoniul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, descoperite în ultimii ani, cu ocazia cercetărilor arheologice, în trei importante situri din a doua epocă a fierului din Estul Transilvaniei, respectiv așezarea și cimitirul de la Olteni — Cariera de nisip, zona de cult de la Reci — Dobolika (2016) și centrul de putere fortificat de la Covasna — Cetatea Zânelor, toate din județul Covasna.

Materialele expoziționale au fost realizate în cadrul proiectului cultural ‘ZBOR (Ziduri, Bastioane, Orașe, Ruine). Mai aproape de cetățile dacice din estul Transilvaniei’ derulat de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, în parteneriat cu Asociația Culturală ‘Cetatea Dacică-Valea Zânelor’ din Covasna, Asociația Cultural-Științifică ‘Carpații Răsăriteni’ din Sfântu Gheorghe, Muzeul Național de Istorie a României din București, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, București.

Muzeograful Magdalena Ștefan, de la Muzeu Național al Carpaților Răsăriteni, a precizat la vernisaj că expoziția ‘vrea să atragă atenția asupra unei categorii de patrimoniu arheologic și natural, care este foarte specific zonei în care ne aflăm și care ar putea avea un potențial, pe viitor, de a reprezenta un element de brand cultural’.

Potrivit acesteia, întrucât este vorba de o zonă de graniță între spațiul extracarpatic și spațiul intracarpatic sunt prezente aici multe fortificații, din toate epocile, iar în ceea ce privește perioada dacică se găsesc peste 30 de astfel de puncte de fortificare, ‘ceea ce cumva ne arată că, cumva, ne aflăm în fața unei zone foarte dezvoltate, practic a doua ca importanță, dacă ne luăm după numărul de descoperiri, după cea de la Sarmisegetuza Regia’.

Muzeograful Magdalena Ștefan a mai spus că zona are nevoie să fie mai bine cunoscută de public, iar principalul obiectiv al expoziție și al cercetărilor efectuate este acela de a atrage atenția asupra acesteia.

La rândul său, muzeograful Dan Ștefan, de la Muzeul Carpaților Răsăriteni, le-a spus elevilor prezenți la vernisajul expoziției că dacii erau foarte curajoși, întrucât și-au construit cetățile pe vârfurile cele mai înalte ale munților.

‘Am încercat să fim mai aproape de cetățile dacice cu pasul, cu mașinile noastre de teren, am constatat că dacii au fost chiar curajoși, pentru că și-au construit întotdeauna punctele fortificate pe cele mai înalte piscuri. De câte ori am putut ne-am ridicat și în aer și am folosit echipamente moderne, camere de fotografiat și de filmat montate pe drone și ceea ce am văzut, dincolo de istorie, am văzut că toate aceste locuri sunt foarte frumoase’, le-a spus muzeograful elevilor, pe care i-a invitat să meargă și să viziteze aceste zone.

Șeful Secției de Cercetare si Valorificare Patrimoniu de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Dan Buzea, a explicat că proiectul prezentat la Miercurea Ciuc este o continuare a unor preocupări științifice și de cercetare începute în urmă cu peste 20 ani.

‘În mare parte, practic acest proiect este o continuare a unor preocupări științifice și de cercetare, atât arheologică, sistematică, preventivă sau noninvazivă începută de Muzeul Carpaților Răsăriteni încă de prin anii 95-96, continuate și dezvoltate, normal, în această zonă a estului Transilvaniei. Cercetări care, mai nou, am încercat să le și valorificăm din punct de vedere științific prin diferite manifestări organizate chiar la Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, colocvii, sesiuni științifice și în care practic s-a adus și acest aport al valorificării din punct de vedere expozițional’, a spus Dan Buzea.

Acesta a punctat faptul că expoziția cuprinde piese arheologice din situri din zona județului Covasna, dar pe viitor se dorește dezvoltarea ei cu materiale din Harghita sau Brașov, existând intenția ca în 2018, ‘ cu ocazia Centenarului să poată fi valorificat acest patrimoniu arheologic la o scară mai largă, cu instituții din mai multe zone’.

Cei care vor vizita expoziția de la Miercurea Ciuc vor putea urmări și două filme documentare despre cetățile dacice din Harghita, Covasna și Brașov, dar și prezentări multimedia și vor putea admira și postere cu reconstituiri ale siturilor arheologice.

e-Cultura.info / Autor: Gina Ștefan


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer