fbpx

                                                                             pictogramae

Cetele de feciori cel mai vechi obicei din Țara Făgărașului

Cetele de feciori cel mai vechi obicei din Țara Făgărașului

Cetele de feciori cel mai vechi obicei din Țara Făgărașului

Cetele de feciori, cel mai vechi şi bine păstrat obicei din perioada sărbătorilor de iarnă în Ţara Făgăraşului, se constituie în ajunul Sf. Nicolae şi se destramă în ziua de Sf. Ioan când, în municipiul Făgăraş, va avea loc festivalul Cetelor de feciori, ajuns la a XII-a ediţie.

Ceata de feciori este formată din vătaf, purtător de steag, specific fiecărei cete de feciori, responsabil cu organizarea balurilor de Crăciun şi de Sf. Vasile, casier şi alte funcţii. Când ceata este la gazdă, o familie unde aceasta stă până la Sf. Ioan, steagul, care de regulă este o prăjină decorată cu diverse ştergare cu motiv naţional specifice comunităţii respective, este amplasat la poartă, cât mai bine ancorat pentru a nu fi furat de alţi tineri, care nu fac parte din Ceata de feciori.

‘Ceata de feciori este şi rămâne cel mai vechi obicei al sărbătorilor de iarnă din Ţara Făgăraşului. În majoritatea localităţilor, această tradiţie se păstrează cu sfinţenie. Tinerii încă se ocupă destul de mult ca acest obicei să se păstreze în continuare în perioada sărbătorilor de iarnă. Poate acolo unde tinerii sunt mai puţini sau lucrează la oraş şi nu au timp să se ocupe de organizare, nu se ţine, dar sunt puţine cazuri de acest fel. Este o mândrie pentru fiecare localitate să se prezinte la festivalul Cetelor de feciori de la Făgăraş, cu ce au mai frumos. Festivalul Cetelor de feciori este într-adevăr o mare serbare în aer liber unde se vede foarte bine că tradiţiile încă se păstrează nealterate”, a precizat şeful Serviciului Cultură-Tradiţii de la Centrul Cultural Reduta din Braşov, Adrian Văluşescu.

În seara de Crăciun, Ceata de feciori umblă la colindat în tot satul începând de la primar, preot, apoi la fetele nemăritate, până se termină toate familiile din sat, fiind însoţită şi de doi lăutari. În ziua de Crăciun, ceata merge la slujba de la biserică unde colindă, apoi seara organizează un mare bal la Căminul Cultural, unde de regulă participă toată comunitatea. În multe localităţi balurile se organizează şi a doua şi a treia zi de Crăciun dacă tinerii nu sunt obosiţi, având în vedere că încep pregătirile pentru seara de 31 decembrie când merg cu uratul, după care în seara de Sf. Vasile organizează un alt bal.

Etnograful braşovean Ioan Pumnea a afirmat că a intrat în posesia unui document care atestă faptul că aceste Cete de feciori din zona Făgăraşului sau din zona Rupea datează din anul 1765. Documentul prevede că au fost înfiinţate pentru întâia oară cetele de tineri, care erau organizate în preajma solstiţiului de iarnă.

Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013. Municipalitatea din Făgăraş încearcă să acceseze fonduri europene pentru înfiinţarea unui muzeu al cetelor de feciori, pentru costume, dar şi pentru editarea textelor colindelor specifice fiecărui sat din zona Făgăraşului.

e-Cultura.info/nAutor: Jana Pintili.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer