În China se desfășoară Congresul Internațional de științe istorice de la Jinan

Congresul Internațional de științe istorice de la Jinan

Congresul Internațional de științe istorice de la Jinan

Al 22-lea Congres internațional de științe istorice începe duminică 30 august la Jinan, capitala provinciei Shandong din estul Chinei, fiind pentru prima dată când această manifestare este organizată în Asia.

În deschidere organizatorii au transmis mesajul de felicitare al președintelui chinez Xi Jinping adresat participanților la conferință.

Pentru prestigiul academic în domeniu, Congresul are reputația unei ‘Olimpiade a științelor istorice’. Din 1900 până în prezent congresul a fost organizat de 21 de ori, o dată la cinci ani, cu excepția perioadelor celor două conflagrații mondiale, potrivit agenției Xinhua.

La conferința de la Jinan participă circa 2.600 de istorici, cercetători și specialiști din aproape 90 de țări de pe toate continentele, printre care și România. Din delegația română condusă de acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj-Napoca, fac parte printre alții prof. univ. dr. Ioan Bolovan, vice-președinte al Comisiei internaționale de demografie istorică, și ambasadorul dr. Dumitru Preda, membru al Biroului și trezorier al Comisiei de istorie a relațiilor internaționale.

Cu prilejul mesajului transmis președintele Xi Jinping al R. P. Chineze a subliniat rolul fundamental al istoriei în educație și cunoaștere, în dialogul între popoare.

Vicepremierul chinez, doamna Liu Yandong, a făcut un apel la intensificarea cooperării academice internaționale și a evidențiat importanța coexistenței în armonie între diferitele culturi. De altfel, tema principală a Congresului este ‘Natura și Istoria Umanității’, pe parcursul celor șapte zile având loc dezbateri în cadrul a 79 paneluri tematice, dintr-o perspectivă globală și integratoare, a transmis Dumitru Preda.

La propunerea președintelui Comitetului internațional de științe istorice, doamna Marjatta Hietala, participanții au păstrat un moment de reculegere în memoria reputatului arheolog sirian Khaled Al-Asaad (81 ani), decapitat de rebelii islamiști la Palmyra, în data de 18 august, încheie Dumitru Preda.

e-Cultura.info/Autor: Lelia Bretan

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.