fbpx

CinEd România – patru noi titluri din cinematografia europeană

CinEd România

CinEd România

CinEd România, program european de cooperare dedicat educaţiei cinematografice, îşi îmbogăţeşte colecţia, în cel de-al patrulea an de activitate, cu patru noi titluri din cinematografia europeană.

Noutăţile sunt “Aniki Bobo” (regia Manoel de Oliveira, Portugalia, 1942), “Tigrul albastru” (regia Petr Oukropec, Republica Cehă, 2012), “Omul fără trecut” (regia Aki Kaurismaki, Finlanda, 2002) şi “Călăul” (regia Luis Garcia Berlanga, Spania, 1963).

Primele proiecţii din cadrul programului vor avea loc pentru elevii din Bucureşti, Ploieşti şi Râşnov, precizează organizatorii.

Elevi de gimnaziu de la Şcoala Generală nr. 206 din Bucureşti vor participa, pe 30 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, la proiecţia filmului “Adăpost” (regia Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), care prezintă relaţia complicată dintre un băieţel de 12 ani şi părinţii lui care nu reuşesc să înţeleagă motivele pentru care Rado vrea să fugă de acasă.

Seria de proiecţii continuă pe 1 noiembrie la Ploieşti, unde elevi ai Colegiul Tehnic “Toma N. Socolescu” vor viziona filmul spaniol “Călăul”. Comedia neagră propusă elevilor de liceu urmăreşte relaţia inedită dintre Amadeo, un călău bătrân aflat în pragul pensiei, şi ginerele său, Jose Luis. Acesta din urmă este nevoit, ca urmare a condiţiei impuse de asociaţia de locatari, să moştenească “profesia” bătrânului pentru a putea păstra apartamentul în care locuiesc cu toţii. Lucrurile merg bine până când primesc vestea că Jose Luis va trebui să execute un condamnat la moarte.

Cea de-a treia proiecţie va avea loc la Râşnov, pe 5 noiembrie, la Şcoala “Peter Thal”. Elevii îl vor cunoaşte pe “Tigrul albastru”, singurul care mai poate salva de la demolare vechea Grădină Botanică, prevenind construirea unui centru de divertisment în locul ei, într-un oraş condus de un primar diabolic, informează sursa citată.

La finalul proiecţiilor, elevii vor participa la dezbateri coordonate de critici de film şi specialişti în audio-vizual.

CinEd este finanţat de programul Europa Creativă/ MEDIA, coordonat de Institutul Francez din Paris şi, pe partea pedagogică, de Cinemateca Franceză. În România este implementat de Societatea Culturală NexT, care, începând cu luna septembrie 2018, a preluat şi activităţile pentru nivelul primar, acoperind astfel toate ciclurile şcolare.

CinEd este un program european de educaţie cinematografică, creat în 2015, dedicat tinerilor între 6 şi 18 ani, care reuneşte parteneri instituţionali din nouă ţări europene – Franţa, Spania, Italia, Portugalia, Finlanda, Cehia, România, Bulgaria, Lituania. În România, programul s-a bucurat de succes încă de la lansare, reuşind să construiască o comunitate de facilitatori educaţionali implicaţi şi dedicaţi integrării instrumentelor pedagogice de educaţie cinematografică create în cadrul CinEd în predarea la clasă sau în activităţi extra-şcolare, se arată în comunicatul citat.

AGERPRES / Autor: Petronius Craiu.


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte