fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Cinematografia românească ar trebui să dea atenție Premiului LUX

Europarlamentarul Mircea Diaconu

Europarlamentarul Mircea Diaconu

România ar trebui să acorde o atenție mai mare participării la Premiul LUX pentru filmul european, consideră eurodeputatul Mircea Diaconu, care precizează că în legislativul de la Strasbourg există o efervescență mărită privind acest eveniment.

“În Parlamentul European este o efervescență pe marginea Premiului LUX, se proiectează filmele, se văd, se comentează. (…) Important pentru noi este următorul lucru, cred eu. În primul rând, cinematografia românească, care este copilul teribil al Europei, ar trebui, cred eu, să dea mai multă atenție, prin participare firește, acestui Premiu LUX, să-l inundăm, ca să spun așa, cu pelicule. Sunt foarte sigur că, dacă vom accesa, vom câștiga premiul”, a transmis Diaconu, printr-un mesaj adresat participanților la o dezbatere pe tema filmului european organizată la București, de Biroul de Informare al PE în România.

Evenimentul, moderat de Dana Duma, secretar al Asociației Criticilor de Film (UCIN), i-a avut ca invitați pe criticii de film Ileana Bîrsan, Ileana Dănălache și Oana Ghera și actorul Alexandru Papadopol, alături de Mădălina Mihalache, șeful Biroului de Informare al PE în România.

Cele trei producții aflate în competiția pentru Premiul LUX în acest an — “Mediterranea” regia Jonas Carpignano, “Mustang” regia Deniz Gamze Erguven și “Lecția” (“Urok”) regia Kristina Grozeva și Petar Valchanov — vor putea fi văzute la Sala Elvira Popescu, în zilele de 26 și 27 noiembrie, intrarea fiind gratuită, în limita locurilor.

Filmele finaliste sunt proiectate în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în cadrul evenimentului “Zilele Filmului LUX”.

Parlamentul European finanțează subtitrarea acestor filme în cele 24 de limbi oficiale ale UE și adaptarea filmului câștigător, versiunea oficială, pentru persoanele cu deficiențe de vedere și de auz.

Câștigătorul Premiului LUX, ediția 2015, va fi anunțat săptămâna viitoare, la Strasbourg, a precizat Mădălina Mihalache.

Inițiat în anul 2007 de PE, Premiul LUX urmărește stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene și a problemelor sociale actuale și sprijină circulația filmelor europene.

e-Cultura.info/Autor: Petronius Craiu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest