fbpx

                                                                             pictogramae

‘Ciocâlteul lui Brâncuși’ – portret din cuie și ață al marelui sculptor

'Ciocâlteul lui Brâncuși'

‘Ciocâlteul lui Brâncuși’

‘Ciocâlteul lui Brâncuși‘, un portret al marelui sculptor, realizat din cuie și ață, prin tehnica string art, de către o echipă de patru tineri artiști, membri ai comunității ‘Cufir’, a fost expus la Craiova, la Muzeul de Artă și la Electroputere Mall.

Rareș Mateescu, unul dintre cei patru inițiatori ai proiectului ‘Ciocâlteul lui Brâncuși’, a precizat că opera are o înălțime de 2 metri și o lățime de 1,30 metri și a fost realizată din 7.000 de cuie și 20 km de ață.

“Facem parte din comunitatea Cufir, care promovează string art-ul în România, o tehnică din secolul al XIX-lea, dezvoltată de către o profesoară pe matematică care a dorit să le explice elevilor cum se văd în spațiu figurile tridimensionale. Pe lângă faptul că noi am donat prin SMS pentru Cumințenia Pământului, am zis să facem ceva pentru a arăta că tinerii pot să ducă un proiect la bun sfârșit. Ne-am decis să facem chipul lui Brâncuși într-o operă de 2/1,30 metri, iar denumirea de “Ciocâlteul lui Brâncuși” am dat-o după ce am găsit un sinonim pentru cui care nu suna tocmai bine: ciocâlteu este un cui de lemn care se folosește la a fixa jugul la proțapul carului, un sinonim din zona Hobiței. Am început să creionăm opera la Hobița, în urmă cu trei săptămâni și am început să batem cuiele la “Masa Tăcerii”, urmând ca ața să o finalizăm la Coloana Infinitului”, a spus Rareș Mateescu.

Andrei Mimiș, un alt artist care a lucrat la acest portret, a afirmat că lucrarea a fost pentru cei patru tineri o provocare atât în ceea ce privește dimensiunile, fiind cel mai mare tablou realizat de ei până acum, cât și în ce privește complexitatea tabloului, care are mai multe umbre, penumbre.

“Când trebuia să dăm cu ața peste multitudinea de cuie era greu să ne dăm seama de unde trebuie să începem și unde trebuie să ajungem. Vizavi de tablou, ni s-a părut că românii sunt, de fapt, ca o mână de cuie. În fond, un român poate străpunge zidul și își poate susține obiectivul, însă dacă nu sunt uniți, nu au o direcție comună, s-ar putea risipi. De aceea ața ar putea simboliza liantul dintre români în scopul salvării operei lui Brâncuși, Cumințenia Pământului”, a spus Andrei Mimiș.

Lucrarea va fi expusă în mai multe orașe din țară, iar pe 28 septembrie va fi scoasă la licitație, banii urmând să fie donați pentru ‘Cumințenia Pământului’. Opera a fost creată de cei patru artiști cu sprijinul a aproximativ 1.000 de persoane care i-au susținut inclusiv prin donații, prin intermediul paltformei ‘creștem idei’.

e-Cultura.info / Autor: Maria Mitrică


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer