fbpx

CJ Vâlcea va achiziționa Cula Greceanu de la Măldăreşti

Cula Greceanu de la Măldăreşti

Cula Greceanu de la Măldăreşti

Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea îşi va exercita dreptul de preempţiune la cumpărarea Culei Greceanu de la Măldăreşti, monument istoric de categorie A şi cea mai veche construcţie de acest tip din România.

Printr-o adresă din luna septembrie, Ministerul Culturii a comunicat CJ Vâlcea că nu îşi exercită dreptul de preempţiune asupra Culei Greceanu şi a anexelor acesteia şi transferă dreptul de preempţiune către autorităţile publice locale.

Proprietara imobilelor Cula Greceanu şi a anexei, Emilia-Ileana Greceanu-Anghel-Acasandri, a propus o valoare de vânzare de 400.000 de euro.

“La propunerea preşedintelui Constantin Rădulescu, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind exercitarea, de către Judeţul Vâlcea, a dreptului de preempţiune referitor la cumpărarea imobilelor ‘Cula Greceanu’ şi anexe, scoase la vânzare de proprietara acestora. Deoarece Ministerul Culturii a renunţat la dreptul de preempţiune al statului român de a cumpăra aceste monumente istorice, Consiliul Judeţean Vâlcea va întreprinde demersurile legale pentru achiziţionarea şi includerea în patrimoniul public al judeţului Vâlcea a Ansamblului Culei Greceanu, monument istoric ce datează din secolul XVIII”, se menţionează într-un comunicat a CJ Vâlcea.

Sumele necesare pentru exercitarea dreptului de preempţiune vor fi prevăzute în bugetul propriu al judeţului după realizarea unui raport de evaluare ce va stabili valoarea de piaţă a imobilului, în vederea negocierii valorii de achiziţionare cu vânzătorul.

În urmă cu mai bine de 10 ani, CJ Vâlcea a închiriat cula pentru Muzeul Judeţean de la doctoriţa Mileta Anghel Greceanu (fiica adoptivă a Olgăi Greceanu, ultima descendentă a boierilor din Măldăreşti), chiria fiind stabilită la 5.000 de lei pe lună.

Tot atunci au început şi negocierile pentru cumpărarea imobilului, suma cerută iniţial de proprietară, care a câştigat în instanţă restituirea în natură a imobilului, fiind de 10 miliarde de lei vechi, după care, preţul a fost urcat la 15 miliarde de lei vechi.

În 2015, Ministerul Culturii şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preempţiune, imobilul fiind în prezent pus în vânzare prin casa de licitaţii Artmark Historical Estate, la pachet cu un teren în suprafaţă de 5.350 mp şi o casă istorică (anexă) cu o suprafaţă de 135 metri pătraţi, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 400.000 de euro.

Cula Greceanu este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice de clasă A, de importanţă naţională şi universală, şi face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, complex care mai include Cula Duca şi casa memorială a fostului premier al României I.G. Duca.

Clădirea a fost ridicată în anul 1516 de familia lui Nan Paharnicul, inţial ca turn de apărare împotriva haiducilor, forma actuală a imobilului datând de la finele secolului al XVIII-lea, când a fost refăcut de către boierul Gheorghe Măldărescu şi soţia lui, Eva. Clădirea şi domeniul din jurul ei au intrat în patrimoniul muzeal al judeţului Vâlcea în 1956.

e-Cultura.info / Autor: Cristina Matei.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.