fbpx

Clădire de patrimoniu din Oradea, primul Muzeu Art Nouveau din România

Clădire de patrimoniu din Oradea, primul Muzeu Art Nouveau din România

Clădire de patrimoniu din Oradea, primul Muzeu Art Nouveau din România

O clădire de patrimoniu din Oradea, Casa Darvas – La Roche, reabilitată integral, restaurată şi amenajată, a devenit primul Muzeu Art Nouveau din România.

Vila a fost transformată cu grijă într-o bijuterie arhitecturală, care, prin vizite şi evenimente, să impulsioneze dezvoltarea turistică a municipiului Oradea.

Casa Darvas, emblematică pentru arhitectura Secession vienez, prezintă atitudinea Art Nouveau. Societatea în schimbare. Lumea care vine în Oradea şi vede palatele trebuie să îşi imagineze cum erau interioarele de epocă. Aici însă noi am păstrat, la etaj, aşa cum erau ele interioarele în palatele orădene. Comanditarii care locuiau în 1910 într-un astfel de palat aveau mobilierul pe care l-am pus noi în valoare; ne bucurăm că încă există”, a declarat directorul Muzeului oraşului Oradea (MoO), Angela Lupşea.

Sub-secţie a Muzeului oraşului Oradea, Muzeul Art Nouveau din Casa Darvas, cuprinde expoziţii permanente dedicate interioarelor orădene “La Belle Époque” – reconstituire a mediului ambiental burghez din Oradea, cu obiecte originale (mobilier, decoraţii, documente), expoziţii temporare, una de la Muzeul parfumului din Bucureşti şi una dedicată artei vestimentare Art Nouveau (curator Iulia Gorneanu), proiecţii de tip video mapping în camera copilului, dar şi spaţii pentru ateliere de manufactură ale artiştilor locali, săli de conferinţă, teatru şi spaţii pentru evenimente.

Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima oraşului şi un spaţiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.

“Sunt extrem de fericită că s-a întâmplat în România aşa ceva. Că avem un muzeu dedicat Art Nouveau-ului. Este curentul meu favorit, pe care l-am ilustrat cu peste 500 de obiecte de vestimentaţie, accesorii şi bijuterii, din cât mai multe ţări. Toate sunt piese de colecţie, originale, din epocă”, a declarat, Iulia Gorneanu.

Casa Darvas-La Roche, construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó, şi-a redeschis porţile după un amplu proiect de restaurare, cu fonduri europene, menit să îi redea frumuseţea şi gloria de altădată.

Restaurarea clădirii a început în ianuarie 2018, lucrările ample fiind finanţate din fonduri europene, în cadrul POR 2014 – 2020. Valoarea contractului de execuţie a fost 5,7 milioane lei cu TVA.

e-Cultura.info / Autor: Eugenia Paşca.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.