fbpx

Clădirea Muzeului Judeţean Botoşani va fi reabilitată

Clădirea Muzeului Judeţean Botoşani

Clădirea Muzeului Judeţean Botoşani

Clădirea Muzeului Judeţean Botoşani va fi reabilitată în baza unui proiect finanţat de Compania Naţională de Investiţii (CNI), se arată într-un comunicat de presă transmis, de Consiliul Judeţean (CJ).

Valoarea totală a proiectului se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanţare pe care o asigură CJ este de aproximativ 577.000 de lei.

“Reabilitarea clădirii muzeului este un proiect prioritar pentru administraţia judeţului Botoşani, un proiect pe care am reuşit să-l deblocăm. A trecut de toate verificările făcute de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi a fost scos la licitaţie. Prin transpunerea în practică, botoşănenii vor avea parte de un muzeu modern, cu facilităţi de ultimă oră, aşa cum există în toate marile oraşe ale Europei. Aşa cum am mai spus, cultura este parte a identităţii noastre, motiv pentru care îi acordăm importanţa cuvenită”, a declarat preşedintele CJ, Doina Federovici.

Oficialii CJ susţin că prin proiectul “Reabilitarea, restaurarea şi valorificarea durabilă a Muzeului Judeţean Botoşani” vor fi consolidate fundaţia şi pereţii de piatră de la demisol şi se vor reface tencuiala, finisajele, dar şi elementele decorative ale clădirii. Proiectul permite supraînălţarea mansardei, astfel încât spaţiile să poată fi transformate în birouri. De asemenea, se va extinde spaţiul expoziţional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. Totodată, se vor crea noi spaţii pentru ateliere creative şi săli multimedia.

Clădirea în care funcţionează Muzeul Judeţean Botoşani este inclusă în categoria monumentelor istorice. Ea a construită la începutul secolului XX după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureştiului, Arcul de Triumf, cazinourile din Sinaia şi Constanţa, precum şi multe dintre locuinţele particulare aflate acum în patrimoniul naţional.

Lucrările de construcţie a imobilului au început în martie 1905 şi au fost finalizate pe 28 noiembrie 1906.

De-a lungul anilor, clădirea a găzduit Prefectura, Consiliul Judeţean, biroul medicului şef al judeţului, biroul medicului şef veterinar, cel al inspectorului şef de poliţie, Instituţia de coordonare a învăţământului şi a cultelor, iar din 1977 adăposteşte Muzeul Judeţean.

e-Cultura.info / Autor: Cristian Lupaşcu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

CITEȘTE ȘI:  Sărbătoarea Mărțișorului - celebrată în prima zi a lunii martie

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Biserici Ortodoxe surori   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar   Actualitate culturală                                                                               Personalități culturale   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.