Clădirea teatrului de păpuși “Prichindel” din Alba-Iulia, reabilitat cu fonduri de la CJ Alba

Consiliul Județean Alba

Consiliul Județean Alba

Clădirea singurului teatru din judeţul Alba, Teatrul de Păpuşi ‘Prichindel’, va intra, luna viitoare, în reabilitare, termenul de execuţie este de 12 luni. Valoarea totală a lucrărilor de intervenţie se ridică la peste 1,8 milioane de lei, bani alocaţi de Consiliul Judeţean (CJ) Alba.

Teatrul de Păpuşi “Prichindel” a fost înfiinţat, în 1952, de către Ministerul Culturii, ca teatru de păpuşi profesionist, cu personalitate juridică. Din anul 1995, instituţia aparţine de CJ Alba.

Prin acest proiect se are în vedere eficientizarea spaţiilor existente, prin crearea unor legături mai bune între diferitele funcţiuni şi realizarea unor extinderi care să completeze dotările existente.

‘Nu am vrut să facem cârpeli. Era clar că această clădire trebuie reabilitată de la rădăcină. Sunt locuri în care pică tavanul, plouă, e foarte multă igrasie (clădirea a fost inundată de apele Mureşului în anii 70 – n.r.)’, a declarat, într-o conferinţă de presă, managerul Teatrului de Păpuşi ‘Prichindel’, Ioana Bogăţan.

‘Sperăm ca în septembrie 2018 să reuşim să inaugurăm acest spaţiu’, a declarat administratorul public al judeţului Alba, Dan Popescu.

Noul corp va facilita accesul spectatorilor din stradă şi nu din curte cum este în prezent, printr-un foaier cu grupuri sanitare şi garderobă. Extinderea este ataşată spaţiului de degajament al scenei, unde, printr-un culoar realizat prin mutarea uşii ce acum accede în exterior, se propune amenajarea cabinelor actorilor.

În 2003, CJ Alba a răscumpărat, cu aproape 1,7 milioane de lei, de la Parohia Evanghelică Alba Iulia, imobilul în care funcţionează Teatrul, clădire retrocedată Bisericii Evanghelice de Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România. Imobilul este înscris în Cartea Funciară ca fiind compus dintr-o clădire cu un singur nivel, având 24 de încăperi în suprafaţă de 543 metri pătraţi, şi teren aferent în suprafaţă totală de 852 metri pătraţi.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.