fbpx

Clarificarea proprietăților dacice, în responzabilitatea autorităților locale

v

Ministrul Culturii, Daniel Breaz

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a declarat la Alba Iulia, că ţine de autorităţile locale şi judeţene din Hunedoara şi Alba să fie clarificat statutul juridic al proprietăţii cetăţilor dacice aflate pe lista UNESCO, iar ministerul poate doar să ofere consultanţă.

Anul acesta, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, care are în administrare situl Sarmizegetusa Regia, a solicitat, din nou, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale transmiterea dreptului de administrare şi pentru cetăţile dacice de la Costeşti-Cetăţuia, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa, obiective de pe lista UNESCO.

“Problema este locală. E vorba de proprietate, de parte cadastrală, de intabulare, diverse tipuri de proprietate. Am discutat, problema este foarte clară, acum, pentru cei din Hunedoara. Noi, ca minister, le oferim suportul legislativ pentru a-şi elabora nişte proiecte, hotărâri de consiliu judeţean sau hotărâre de consiliu local, astfel încât acolo, pe raza localităţilor unde se găsesc cetăţile, să se clarifice în primul rând din punct de vedere al naturii juridice proprietatea acestor cetăţi. Au tot spus că Ministerul Culturii este cel care trebuie să ne facă, trebuie să ne ajute, ei decid. Nu. După discuţii clare cu specialişti din Ministerul Culturii, problema este la ei acasă, dar noi îi ajutăm cu expertiza noastră astfel încât să rezolve problemele, ca să intre în proprietatea UAT- urilor”, a declarat Breaz.

În Alba, se găseşte pe lista UNESCO cetatea dacică de la Căpâlna. Ea nu se află în proprietatea sau administrarea niciunei autorităţi.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.