fbpx

                                                                             pictogramae

Coif roman din secolul al II-lea, expus în premieră la Muzeul Naţional al Unurii Alba Iulia

Coif roman din secolul al II-lea, expus în premieră la Muzeul Naţional al Unurii Alba Iulia

Coif roman din secolul al II-lea, expus în premieră la Muzeul Naţional al Unurii Alba Iulia

Un coif (galea) din secolul al II-lea p.Chr., descoperit întâmplător la Vinerea, lângă Cugir, un artefact ce constituie o raritate, a fost expus marți, în premieră la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, în colecția căruia a intrat de curând alături de alte piese de armament și echipament militar de origine romană.

”Este o piesă romană deosebită, prezentată în premieră”, a afirmat, la vernisajul mini-expoziției, directorul general al MNU, Gabriel Rustoiu.

În context, Mariana Egri, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a susținut că este una din cele mai importante piese de echipament militar descoperite în ultimii 50 de ani pe teritoriul fostei Dacii.

Coiful a fost descoperit în punctul Pochia, de pe teritoriul satului Vinerea, împreună cu o serie de alte piese de armament și echipament militar de origine romană. Întregul grup de artefacte a intrat în colecțiile MNU, acestea fiind inițial supuse unui îndelungat și complex proces de restaurare.

“Piesa este aproape completă. Lipsește doar obrăzarul drept, precum și o mare parte din ornamentele din alamă. Coiful a fost confecționat din tablă de fier, fiecare piesă componentă fiind realizată separat, prin decupare și apoi prin forjare la cald. Ornamentele din tablă de alamă au fost fixate cu ajutorul unor nituri sau prin ștanțare direct pe tablă”, a spus Mariana Egri.

Coiful constă dintr-o calotă semisferică, cu decupaje laterale pentru urechi, care a fost întărită cu două bare din fier aplatizate, încrucișate și fixate la capete cu ajutorul unor nituri. O apărătoare frontală de forma unei benzi semilunare a fost fixată cu nituri perpendicular pe partea din față a calotei, scopul său fiind de a apăra purtătorul de loviturile transversale la față, a explicat Mariana Egri.

Deasupra apărătoarei, calota a fost decorată cu o pereche de ochi alungiți, foarte stilizați, o moștenire de tradiție celtică. În partea din spate a calotei se află apărătoarea de ceafă de formă relativ semilunară, decorată cu o linie vălurită.

“Este unul din elementele care permite cercetătorilor să dateze acest tip de coifuri, această variantă evoluează în cursul unui secol în ceea ce privește elementele de protecție”, a menționat Egri.

La coiful în cauză s-a păstrat doar obrăzarul stâng, atașat de marginea calotei cu ajutorul unei balamale. Obrăzarul are doi lobi laterali asimetrici și o bordură marcată printr-o nervură.

“Pe fiecare obrăzar au fost trei butoni, pe cel stâng s-a păstrat doar unul. La origine au fost decorați cu pastă de sticlă de culoare roșie. Sunt foarte puține coifuri descoperite cu acest ornamente emailate în întreaga Europă. Există doar trei sau patru exemplare cu decorul de email roșu intact”, a precizat Mariana Egri.

Niturile, orificiile și resturile de tablă din alamă indică locația inițială a unor elemente funcționale sau decorative care s-au pierdut — benzile de protecție a urechilor, bordurile decorative ale obrăzarelor și calotei, rozetele și butonii decorativi de pe obrăzare și lateralele calotei.

Coiful prezintă o perforație, în apropierea încrucișării barelor de întărire. Mariana Egri nu crede că această perforație a fost produsă de un falx, sabia curbă a dacilor, ci mai degrabă de o unealtă romană.

Din punct de vedere tipologic, coiful aparține tipului Weisenau, varianta Hebron. Primele variante de coifuri Weisenau au apărut la sfârșitul perioadei romane republicane, ca un hibrid tehnologic și funcțional care a combinat diferite elemente ale coifurilor de tip Agen, Port și Novo mesto din Peninsula Italică și, respectiv, lumea celtică, potrivit istoricului clujean.

e-Cultura.info / Autor : Marinela Brumar


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer