fbpx

Colindele românești în ceată bărbătească, în Patrimoniul cultural imaterial (UNESCO)

Comitetul Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul UNESCO a decis joi, cu ocazia celei de-a 8-a sesiuni anuale, să introducă Colindatul românesc în ceată bărbătească în lista Patrimoniului cultural imaterial

Ritualul românesc de Crăciun al Colindatului în ceată bărbătească, susținut din generație în generație de tineri din satele din România și Republica Moldova, care merg din casă în casă și interpretează cântece rituale (colinde), primind în schimb cadouri simbolice și bani, are importanta funcție de a păstra identitatea socială și de a asigura coeziunea comunităților în care se practică, conform comunicatului UNESCO.

Comitetul Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial a decis că acest ritual al colindatului îndeplinește criteriile de înscriere în această listă, prezentând și o serie de argumente în acest sens. Printre aceste argumente este invocat faptul că ritualul colindatului se transmite din generație în generație într-o manieră informală și le conferă practicanților săi din satele din România și Republica Moldova un sentiment de identitate și prestigiu.

Un alt argument menționat în comunicat este că introducerea ritualului de colindat în această listă poate avea efectul de a promova vizibilitatea acestei moșteniri culturale și poate încuraja dialogul dintre comunități în ambele țări.

Lista Patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO a fost alcătuită oficial în 2008, potrivit unei Convenții pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial încheiată la Paris la 17 octombrie 2003.

Lista numără în prezent peste 180 de opere din peste 75 de țări. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiții și expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, arta tradițională, practici sociale, ritualuri și evenimente festive, cunoștințe și practici referitoare la natură, dar și meșteșuguri tradiționale.

România mai apare în Lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO și cu ritualul călușului, inclus din 2008, cu doina, inclusă în 2009 și cu ceramica de Horezu, inclusă din 2012.

SURSA:  AGERPRES 

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.