Comemorare – 416 ani de la asasinarea lui Mihai Viteazul

Comemorare - 416 ani de la asasinarea lui Mihai Viteazul

Comemorare – 416 ani de la asasinarea lui Mihai Viteazul

Voievodul Mihai Viteazul, primul unificator al ţărilor române, a fost comemorat, la 416 ani de la asasinarea său, în biserica din Alba Iulia ridicată pe locul fostei catedrale ctitorite de domnitor la sfârşitul secolului al XVI-lea şi unde, potrivit unor cronici, şi-ar fi găsit odihna veşnică trupul acestuia.

În 9 august 1601, Mihai Viteazul a fost ucis de mercenari valoni în tabăra de la Câmpia Turzii. Trupul acestuia a fost îngropat într-un loc rămas necunoscut, unii istorici susţinând că la Alba Iulia, iar capul a fost adus în Ţara Românească de unul dintre căpitanii fostului domn şi înmormântat de Radu Buzescu la Mânăstirea Dealu, de lângă Târgovişte.

“Întotdeauna în ziua de 9 august a fiecărui an venim cu emoţie sfântă şi cu bucurie duhovnicească pe această colină, în Biserica Memorială ‘Mihai Viteazul’, spre a-l comemora pe acest slăvit şi ilustru voievod român”, a afirmat Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, Irineu, care, alături de un sobor de preoţi, a oficiat, în prezenţa a zeci de credincioşi, parastasul de pomenire.

Acesta evocat personalitatea primului unificator al ţărilor române.

“Mihai Viteazul a fost un om de arme, înzestrat cu virtuţi alese, un diplomat experimentat, o personalitate de excepţie din istoria noastră naţională din toate timpurile. El a fost animat de dorinţa de eliberare de sub jugul otoman a popoarelor creştine din Peninsula Balcanică. Prin eforturile sale materiale, diplomatice şi politice, acest domnitor a reuşit să recâştige independenţa ţărilor române şi, apoi, să înfăptuiască unitatea politică a acestui neam”, a declarat Arhiepiscopul Irineu.

Înaltul ierarh a amintit că “toate ostenelile acestuia pe plan religios şi pe plan naţional, în loc să fie răsplătite cu diadema de aur, au fost răsplătite cu diadema martirajului, căci a fost asasinat pe Câmpia Turzii”.

La rândul său, preotul paroh Florin Botezan a declarat că bisericuţa a fost ridicată în memoria lui Mihai Viteazul pe locul unde a fost Catedrala edificată de voievod şi unde, “potrivit unor cronici, chiar şi trupul lui şi-a găsit în cele din urmă odihna”.

Mihai Viteazul a realizat prima unire politico-administrativă a celor trei ţări româneşti, respectiv Muntenia, Transilvania şi Moldova. Voievodul a intrat în Alba Iulia la 1 noiembrie 1599, unde s-a proclamat “Domn din mila lui Dumnezeu al Ţării Româneşti şi al Ardealului”.

El a organizat Cancelaria, care a început să emită, pentru prima dată în Transilvania, acte oficiale în limba română, alături de cele în latină şi slavă, şi a pus bazele uneia dintre cele mai importante instituţii culturale româneşti din Transilvania, Mitropolia Bălgradului. Într-un timp record, el a reuşit să construiască o nouă catedrală şi clădirile aferente pentru mitropolie, demolate mai apoi de către austrieci, la începutul secolului al XVIII-lea.

Pe locul acestora a fost construită între 1988 şi 1992 o bisericuţă de lemn. Biserica Memorială “Mihai Viteazul” are două hramuri, “Sfânta Treime”, la fel ca vechea catedrală, şi “Sfântul Siluan Athonitul”. Biserica adăposteşte moaşte ale Sfântului Siluan Athonitul şi ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, precum şi ale altor sfinţi.

e-Cultura.info / Autor: Marinela Brumar.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.