Comisia Națională a Monumentelor Istorice are rolul decisiv în declasarea unui monument

Comisia Națională a Monumentelor Istorice

Comisia Națională a Monumentelor Istorice

Comisia Națională a Monumentelor Istorice va avea rol decisiv în privința declasării, respectiv a neclasării unui monument istoric, în urma adoptării a unei ordonanțe de guvern care modifică Legea 422/2001, informează site-ul Ministerului Culturii.

Potrivit actului normativ, ministrul Culturii poate emite ordinul de declasare a unui monument istoric sau poate decide neclasarea lui în această categorie doar în condițiile în care Comisia Națională a Monumentelor Istorice a făcut o propunere în acest sens. Ministrul Culturii poate solicita motivat acestei comisii reexaminarea propunerilor formulate.

Relația dintre comisiile zonale și direcțiile pentru cultură din teritoriu va fi una similară cu aceea dintre Comisia Națională a Monumentelor Istorice și minister.

Conform legislației în vigoare, avizele Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și cele ale comisiilor zonale sunt consultative, ceea ce a determinat, în timp, pierderea unor valori culturale — a unor monumente istorice sau părți ale acestora ori schimbarea contextului obiectivului de patrimoniu, explică sursa citată.

Potrivit actului normativ adoptat miercuri, la nivel local se vor reorganiza comisiile zonale ale monumentelor istorice, care funcționează pe lângă serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii, ca organisme științifice de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil.

Componența acestor comisii zonale se aprobă prin ordin al ministrului Culturii. Ele vor avea câte 11 membri, din care cel puțin un arhitect, un arheolog, un istoric de artă și un inginer constructor, mai informează sursa citată.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.