Compania de teatru feminist rom Teatrul “Giuvlipen” pe scena teatrului “Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

Compania de teatru feminist rom Teatrul Giuvlipen

Compania de teatru feminist rom Teatrul Giuvlipen

Teatrul ‘Andrei Mureșanu’ din Sfțntu Gheorghe, va găzdui Compania de Teatru feminist rom Giuvlipen din București, acasta va susține pe scena teatrului două spectacole în data de 19 și 20 septembrie, se precizează într-un comunicat al biroului de presa al teatrului.

Compania de teatru feminist rom a fost fondată în 2014 de actrițele rome, Mihaela Drăgan și Zita Moldovan, împreună cu Mihai Lukacs. În ultimii ani s-a ocupat în special de spectacole care propun o viziune emancipatoare și afirmativă despre femeile rome, fiind o platformă în care experiențele acestora din urmă sunt reprezentate și făcute, astfel, mai vizibile.

Compania va susține spectacolul ”albastru/portocaliu”, pe 20 septembrie, de la ora 19,00 și spectacolul “Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”.

Spectacolul „albastru/ portocaliu” este o reinterpretare locală a piesei cu același nume, scrisă în anul 2000 de dramaturgul britanic, Joe Penhall. Mihai Lukacs plasează personajele piesei într-un centru de sănătate publică din Bucureștiul contemporan, iar dialogurile puternice, uneori la limita tragi-comicului, dintre cei trei protagoniști descriu dificultățile și de multe ori absurdul situației în care aceștia se află.

Scenariul spectacolului ne scufundă într-o lume greu accesibilă, a dublei experiențe a Gildei, o tânără femeie de etnie romă, în calitate de pacient al secției de psihiatrie, de unde aflăm, încă de la început că vrea să plece, dar și izolarea pe care aceasta o trăiește și în afara cadrului instituționalizat al spitalului.

”albastru/portocaliu” este o adaptare după piesa ”Blue/ Orange” de Joe Penhall, în regia artistică a lui Mihai Lukacs. În distribuție: Zita Moldovan, Claudiu Dumitru și Iulian Gliță. Muzica live: Poetrip, scenografie: Laurențiu Ridichie.

Spectacolul “Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?” urmăreşte povestea unei fete rome de 17 ani din Harghita, care este găsită spânzurată în şura casei părinteşti. Povestea Szomnei nu poate fi descifrată nici de către cei din comunitate, nici de oamenii legii, deşi fiecare are o explicaţie despre moartea fetei. De ce acest gest de la o fată care, în ochii tuturor, părea fericită? Mai mult de atât, Szomna era foarte religioasă, gestul sau contrazicând credinţele care au ghidat-o, până în acest punct, pe parcursul vieţii. A lăsat un mesaj pe perete înainte să moară. Care este semnificaţia acestuia? Declaraţiile celor care au cunoscut-o par toate adevărate dar se contrazic între ele, rămânându-ne numai cuvintele primului martor: „nu pricep”. Toată lumea pledează „nevinovat”, deşi toţi trăiesc cu sentimentul vinovăţiei. 

Inspiraţi din povestirile lui Ryunosuke Akutagawa (În Crâng şi Roshomon) şi de informaţiile care au apărut în presă despre acest caz de sinucidere, Giuvlipen construieşte pas cu pas povestea celei care a fost Szomna Grancsa într-un spectacol care foloseşte „efectul Rashomon” pentru a descrie circumstanţele în care acelaşi eveniment dă naştere unor intepretări contradictorii din partea celor care au cunoscut-o.

Intrarea la spectacole este gratuită în limita locurilor disponibile. Se pot procura bilete gratuite pe platforma biletmaster.ro

e-Cultura.info

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.