fbpx

                                                                             pictogramae

Compania niponă Noism prezentă în premieră spectacolul ‘The Match Seller’s Tale – Passacaglia” la Sibiu

Companie niponă Noism

Companie niponă Noism

Cea mai importantă companie niponă de dans contemporan, ‘Noism’, va prezenta miercuri și joi, pe scena Teatrului Național ‘Radu Stanca’, în premieră mondială, spectacolul intitulat ‘The Match Seller’s Tale – Passacaglia”, în avanpremiera Festivalului Internațional de Teatru, un spectacol sold out, a anunțat Constantin Chiriac, directorul teatrului și festivalului de la Sibiu.

Pentru cele două reprezentații de la Sibiu și spectacolul “La Bayadere — Țara Iluziilor”, care s-a jucat pe 30 martie, la Teatrul Național din București, a fost nevoie de un buget de aproape jumătate de milion de euro.

“Bugetele sunt de obicei confidențiale. Pot să vă dau un ordin de mărime și să vă spun că a fost puțin sub jumătate de milion de euro”, a declarat miercuri, Gilda Lazăr, director JTI.

Spectacolele de la București și Sibiu ale Companiei ‘Noism’ sunt organizate de “Întâlnirile JTI” la inițiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei la București, în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Fundația Art Production.

“Spectacolul de la Sibiu este realizat în luna ianuarie, așa că este un spectacol foarte nou. Este format din două părți, prima parte este bazată pe “Fetița cu chibrituri” a lui Andersen. (…) Cea de-a doua parte va fi un spectacol de dans contemporan, abstract din toate punctele de vedere”, a mai spus Jo Kanamori.

Directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a apreciat, în cadrul unei conferințe de presă, că faptul că avem în România premiera mondială a unor spectacole din Japonia este un lucru cu totul special.

Prima partea spectacolului, ‘The Match Seller’s Tale’, are la bază scenariul original scris de Jo Kanamori, care face referire la ‘The Little Match-Seller’, povestea renumită în toată lumea, scrisă de Hans Christian Andersen, și la ‘The Little Match Girl’ de Minoru Betsuyaku, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi japonezi, care a pus bazele Teatrului Absurdului în Japonia. Piesa este o reprezentare teatrală a limbajului, prin intermediul mișcărilor de dans și scoate la iveală fenomenele caracteristice agitației ere ‘moderne’, folosind metafora basmului.

A doua parte a spectacolului este ‘Passacaglia’, coregrafie abstractă cu mișcări inspirate atât din muzica sacră ‘Passacaglia în Sol minor pentru solo de vioară’ a lui Heinrich Ignaz Franz von Biber, compozitor austriac din secolul XVII, cât și din partitura originală a lui Satoshi Fukushima, compozitor japonez contemporan. Cele două creații sunt prezentate folosindu-se căi diferite de expresie — una prin dans dramatic, iar alta prin dans abstract.

“Doresc ca prin acest proiect al companiei “Noism”, publicul din România să înțeleagă că în Japonia, pe lângă aspectele tradiționale cu care sunteți mai mult obișnuiți (…) în Japonia se întâmplă acum o inovație în domeniul artei”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, ambasadorul Japoniei la București, Kisaburo Ishii.

e-Cultura.info/ Autor: Isabela Paulescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer