Compoziții în premieră mondială la Academia Sighișoara

Opera Naţională Română

Opera Naţională Română

Cea de-a 24-a ediție a festivalului școală Academia Sighișoara, care se va derula în Cetatea Medievală în perioada 1-14 august, va fi marcată de prezentarea, în premieră mondială, a unor compoziții românești, în cadrul proiectului româno-spaniol “Muze sau zâne?”, despre personaje de basm românești și muze andaluze.

Academia Sighișoara debutează, în mod tradițional, în data de 1 august, de Ziua Națională a Elveției, în scopul creării unei punți de legătură culturală între România și Elveția.

Directorul artistic al Academiei Sighișoara, violonistul elvețian de origine română Alexandru Gavrilovici, a declarat luni, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că din partea spaniolă, sprijinită de Ambasada Spaniei la București, va fi prezentată compoziția “Las Musas de Andalucia”, Op. 93 aparținând compozitorului Joaquín Turina (1882-1949), în timp ce partea română va veni cu compoziții special create pentru Academia Sighișoara, pe tema zânelor și a personajelor de basm ale românilor.

Alexandru Gavrilovici a precizat că astfel, vor fi prezentate creațiile a patru tineri compozitori români — Alexandru Murariu cu piesele “Pasărea măiastră” și “Păcală”, Aurelian Băcan va prezenta compoziția “Ielele și Muma pădurii”, Sonia Vulturar va prezenta “Nocturnalii (Vasilisc și Baljini)”, iar Alexandru Mihalcea, “Zâna: Invocație și Dans”.

Două compoziţii aparţinând lui Sandor Veress, descoperite la Berna şi care nu au fost prezentate niciodată publicului, vor putea fi ascultate în cadrul concertelor omagiale la cea de-a 24-a ediţie a Academiei Sighişoara, care va începe marţi şi se va derula timp de 14 zile.

“Anul acesta s-au împlinit 110 ani de la naşterea lui Sandor Veress, la Cluj-Napoca, şi 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti, la Bucureşti. Ambii sunt născuţi în România şi şi-au terminat viaţa în Elveţia. Veress a scris o muzică în perioada când se punea accent pe inovaţie. El a fost un compozitor inovativ, care a început în tradiţia lui Bartok şi Kodaly, însă în timpul vieţii domniei sale au apărut tendinţe foarte contradictorii, limbajul muzical devenind un scop în sine, a devenit formalistă. Veress era un om disciplinat, ţinea foarte mult la tradiţie, a iubit folclorul românesc, precum şi Bartok, a cules folclor în Moldova. Există culegeri de folclor românesc în Bibliotecă la Berna, dar mă îndoiesc că există în România aceste documente. Sunt nişte lucruri care trebuie reparate. O parte dintre ele le-am cântat la Cluj-Napoca, însă avem şi prime audiţii mondiale, care vor fi prezentate la Academia Sighişoara. Cel puţin două lucrări care sunt în premieră mondială, prezentate aici, în Transilvania, şi asta înseamnă justiţie pentru compozitor”, a declarat, luni, directorul artistic al Academiei Sighişoara, violonistul Alexandru Gavrilovici.

La conferința de presă organizată la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș, alături de Alexandru Gavrilovici s-au aflat profesorul și violonistul Vladimir Lakatos (Germania), pianista Anamaria Stamp (Olanda/România) și Ioana Baalbaki din partea Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca.

Potrivit lui Alexandru Gavrilovici, în cadrul Academiei au loc cursuri de măiestrie, atelierele interactive și workshop-uri, fiecare zi a festivalului-școală se încheie cu un concert susținut de profesorii și artiștii invitați, iar în ultimele două zile ale manifestării, studenții urcă pe scenă cu reprezentații solistice, camerale și interpretarea în premieră a lucrărilor clasei de compoziție.

Academia Sighișoara este un festival internațional pentru tineri muzicieni din întreaga lume, înființat în 1993 de violonistul elvețian de origine română, Alexandru Gavrilovici, împreună cu flautista elvețiană, Heidi Indermühle.

Inițial, Academia Sighișoara a început ca un curs de măiestrie modern pentru studenții muzicieni din Elveția și România, însă a devenit un important festival de muzică, foarte bine cotat pe plan internațional, site-ul de specialitate CMUSE creditându-l ca fiind a 12-a destinație muzicală a lumii.

În acest an, la Academia Sighişoara vor participa 67 de cursanţi din întreaga lume, 6 din aceştia fiind bursieri români pentru merite deosebite, patru compozitori şi un cvartet primind bursa ”Artişti în rezidenţă” din partea organizatorilor manifestării, iar alţi doi cursanţi au primit burse din partea companiei Azomureş.

e-Cultura.info/ Autor: Dorina Matiș.


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.