fbpx

Compozitorul Temistocle Popa a murit

Compozitorul Temistocle Popa a murit marți dimineață, în jurul orei 4,00, la vârsta de 92 de ani.Va fi înmormântat joi la Cimitirul Ghencea Militar”, a declarat textierul Aurel Stoian.

Compozitorul Temistocle Popa s-a născut la Galați, la 26 iunie 1921. Absolvent al Conservatorului din București (1939); a urmat cursuri de perfecționare ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1958-1960).

Din 1943 a devenit instrumentist (a cântat la flaut și saxofon) în diverse orchestre de teatru muzical, precum “Atlantic” (1943-1947), “Alhambra” (1947-1949), Teatrul de Estradă București (1949-1957), dar și în Orchestra de jazz București (1957-1962).

În 1961 a debutat cu prima sa compoziție, melodia “Lalele”, care devine imediat șlagăr în interpretarea inegalabilului Luigi Ionescu. În memoria ascultătorilor au rămas șlagărele pline de farmec semnate de Temistocle Popa, precum: “Chitare” (interpretată de Dan Spătaru), “Cu cine semeni dumneata?” (Aurelian Andreescu), “Poiana cu flori” (Trio Grigoriu), “Zorile” (Luigi Ionescu), “Asta seară m-am îndrăgostit” (Adrian Romcescu), “Trecea fanfara militară” (Dan Spătaru), “Gioconda se mărită” (Ștefan Bănică), “Bine-ai venit, iubire!” (Mirabela Dauer), “Inimă” (Ileana Sărăroiu), “Margarete” (Margareta Pâslaru), “Măicuță, îți mulțumesc” (Dan Spătaru), “Un petic de cer” (Mirabela Dauer), “Șoapte de iubire” (Doina Badea), “Vino, iubire!” (Daniel Iordăchioaie), “Pentru inima mea și a ta’ (Angela Similea), “În rândul patru” (Anda Călugăreanu/Dan Spătaru).

Deși s-a remarcat prin compozițiile de muzică ușoară (voce și pian), a compus și muzică de film, pentru peliculele: “Mic album muzical” (1958), “Amintiri din București” (1959), “La vârsta dragostei” (1963), “Electronicus” (1963), “8 minute de vis” (1965), “Cerul începe la etajul III” (1967), “Cântecele mării” (1969), “Tinerețe fără bătrânețe” (1968), “Cântecele mării” (1969).

A obținut importante premii la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia (1963, 1964, 1965, 1966), Marele Premiu al acestui festival revenindu-i în 1969; Premiul de Excelență al UCMR pe anul 1999 — la secțiunea muzică ușoară. În 2008, la Gala Premiilor Muzicale Radio România Actualități, compozitorului Temistocle Popa i-a fost acordat Premiul de Excelență, pentru întreaga sa activitate muzicală pusă și în slujba Radioului.

La 9 noiembrie 2004 i-a fost decernat Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru îndelungata și prodigioasa activitate, evidențiată prin numeroase piese de mare succes, în special de muzică ușoară, dar și muzică de jazz, de film sau simfonică. În 20 octombrie 2011 s-a lansat cartea biografică dedicată lui.

SURSA: AGERPRES

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.