fbpx

                                                                             pictogramae

Concert coral din partituri de patrimoniu la Biblioteca Națională a României

Concert coral din partituri de patrimoniu la Biblioteca Națională a României

Concert coral din partituri de patrimoniu la Biblioteca Națională a României

La Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României se va desfășura Volumul 4 al Stagiunii de colecție, un eveniment dedicat creației autentice românești, marți, 10 mai 2016, de la ora 18:00.

11 partituri de patrimoniu vor fi interpretate de grupul vocal Canticum Bucharest, sub bagheta dirijorului Răzvan Rădos. Totodată, va putea fi vizitată o expoziție inedită cu cele mai vechi partituri din colecțiile Bibliotecii Naționale. Intrarea va fi liberă.

Programul concertului susținut de Grupul Canticum Bucharest va cuprinde lucrări vocale de inspirație tradițională precum Hristos a înviat, Freamăt de codru, Du-te dor, Paparuga, Pe Mureș și pe Târnava sau Sârba în căruță, lucrări semnate de compozitori precum Paul Constantinescu, Gavriil Musicescusau Nicolae Ursu.

Expoziția dedicată zilei de 10 mai va cuprinde, pe lângă cele 11 partituri interpretate, o selecție a celor mai vechi partituri din colecțiile Bibliotecii Naționale. Vor fi expuse, cu acest prilej:

Trăiască regele de Eduard Hübsch, pe versuri de Vasile Alecsandri – Imnul României în perioada 1866 – 1947
Uvertura națională de P. C. Spanopol, dedicată Majestății Sale Regelui Carol I cu ocazia zilei triumfale de 10 mai
Marș Național. Primirea eroilor, muzica de George Popescu, cuvintele de Dimitrie Orfănescu. Marș național dedicat cu cel mai profund respect Majestății Sale Regelui Carol I, învingătorul turcilor și liberator al bulgarilor și pacificatorul Peninsulei balcanice
Lucrări religioase dedicate perioadei dintre Înviere și Înălțare, transcrise din notația bisericească în cea cultă (liniară), printre care și cea mai veche partitură corală din colecțiile Bibliotecii, datată 1823.

Prezentările vor fi făcute de către Raluca Bucinschi – cercetător și de către Diana Gheorghiu -compozitor.
Lucrările aflate în colecțiile Bibliotecii Naționale pot fi consultate oricând în baza unui permis ce poate fi obținut cu titlu gratuit.

În fața unui public de peste 100 de persoane, la ediția precedentă a Stagiunii de colecție au fost prezentate 8 partituri compuse de G. F. Haendel, J. S. Bach, L. van Beethoven, C. Gounod, A. Skrjabin, G. Enescu, T. Rogalski și M. Jora, în interpretarea artiștilor Veronica Anușca – soprană, Nicolae Maxim – flaut, Andrei Petrache – pian și Mihai Murariu – pian.
Printre cele mai valoroase partituri expuse s-a numărat valsul Je veux vivre din opera Romeo și Julieta de Gounod, Ex libris din 1868, din colecția personală a maestrului Alfred Alessandrescu, interpretată în seara zilei de 26 aprilie de soprana Veronica Anușca și Mihai Murariu la pian.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer