Concert omagial Gavriil Musicescu

Concert omagial Gavriil Musicescu

Concert omagial Gavriil Musicescu

Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor organizează, în parteneriat cu Consulatul General al României la Odessa, un turneu omagial Gavriil Musicescu în Regiunea Odessa (sudul Basarabiei), cu ocazia a 170 de ani de la nașterea marelui muzician.

Turneul constă în două concerte, susținute de Corul „Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului, din Constanța, în Odesa, pe data de 22 mai 2017, la „Filarmonica Regională din Odessa” și în Ismail, pe data de 23 mai 2017, la Palatul de Cultură „Taras Șevcenko”. Ambele reprezentații vor avea loc începând cu orele 19:00, iar intrarea la concerte este gratuită.

Proiectul este o premieră pentru această zonă și, în mod special, pentru orașul Odessa, important reper cultural și istoric.

Gavriil Musicescu, un compozitor, muzicolog și dirijor român născut în Ismail, în sudul Basarabiei, pe 20 martie 1847, a fost unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esența comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician. El a desfășurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creație, de promovare a valorilor artistice românești, de educație muzicală. El este unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai contribuției comunității din sudul Basarabiei la cultura română. În Catedrala „Acoperământul Maicii Domnului” din Ismail, unde a cântat și a condus corul, sunt păstrate manuscrise ale muzicianului român. În 1876, Gavriil Musicescu preia conducerea Corului Mitropolitan din Iași, al cărui dirijor va fi până la sfârșitul vieții (1903).

În această postură, muzicianul va renova radical formația, prin înlocuirea vocilor de copii cu voci feminine și printr-o dificilă dar profitabilă munca de permanentizare și instruire muzicală a membrilor corului. În fruntea acestui ansamblu, considerat primul cor profesionist românesc, el a inițiat o adevarată școală de interpretare a muzicii corale românești.

După estimările organizaţiilor culturale româneşti, numărul românilor din Ucraina este de peste 400.000, reprezentând ca mărime a doua comunitate etnică după cea rusă. Principalele comunități de români sunt în regiunile Cernăuţi (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa), Odesa (sudul Basarabiei şi Transnistria) şi Transcarpatia (Maramureşul de Nord).

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.