fbpx

                                                                             pictogramae

Concertul extraordinar “Marin Constantin 91” VIDEO

Concertul extraordinar

Concertul extraordinar “Marin Constantin 91”

Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București, este gazda concertul extraordinar “Marin Constantin 91”, susținut de Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin“, pentru a marca împlinirea a 91 de ani de la nașterea maestrului Marin Constantin, începând cu ora 16.00.

Potrivit comunicatului de presă al Corului Național de Cameră ”Madrigal — Marin Constantin”, concertul se desfășoară 27 februarie 2016 și are loc, la sub bagheta Annei Ungureanu, discipol și continuator al marelui maestru, acompaniamentul la pian fiind asigurat de Verona Maier. Programul cuprinde deopotrivă creații celebre ale fondatorului, dar și piese care au făcut istorie în ultimele cinci decenii. Evenimentul este prezentat de Sorina Goia.Corul Naţional Madrigal – Ecco la primavera de Francesco Landini (Festivalul George Enescu 2015)


Marin Constantin, compozitor și dirijor al cărui nume este legat de crearea și conducerea corului de cameră ”Madrigal”, s-a născut la 27 februarie 1925, la Urleta, județul Prahova.

A urmat Conservatorul din București (1944-1949), unde a studiat cu Ioan Chirescu (teorie-solfegii), Mihail Jora (armonie), Dumitru D. Botez (dirijat cor), Vasile Popovici (istoria muzicii), Florin Eftimescu (pian), după cum se menționează în volumul ”Muzicieni români — compozitori și muzicologi” (autor Viorel Cosma, Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor, București, 1970). În paralel, a urmat Facultatea de Filosofie (pedagogie-psihologie) din București (1945-1949). În 1985, obține titlul de doctor în muzicologie și filosofie a muzicii.

Marin Constantin a fost un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc, precum și muzica tradițională și contemporană românească.

A fost dirijor de coruri studențești și de coruri de amatori din București (1949-1951), fondator al corului Universității din București (1948), asistent la catedra de pedagogie generală a Universității din București (1949-1952). Din 1954, a fost șeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creației Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului Tineretului din România (1951-1974), secretar al Consiliului muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi conferențiar la Catedra ”Dirijat coral” a Conservatorului (din 1960). Între 1966-1969 a fost directorul general al Operei Române.

Autor al multor piese corale, Marin Constantin a fost, începând din 1956, membru al Uniunii Compozitorilor.

În 1963, maestrul Marin Constantin a fondat Corul Național de Cameră ”Madrigal”, fiind dirijor și director pe viață al acestuia. Cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, creația bizantină și muzica contemporană românească și universală, Corul Național de Cameră ”Madrigal” a susținut peste 4.000 de concerte în România, precum și pe cele mai prestigioase scene din Europa, America și Asia. A întreprins turnee artistice în Polonia, Marea Britanie, Iugoslavia, Ungaria, Bulgaria, Spania, Belgia, SUA, Canada, Italia, Germania, Franța, Olanda, Austria, Rusia, Portugalia, Republica Moldova, Norvegia, Suedia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Turcia, Grecia, Japonia etc., participând totodată la importante festivaluri în țară (Festivalul Internațional ”George Enescu”) și în străinătate (la Bordeaux, Viena, Varșovia, Veneția, Praga ș.a.).

A înregistrat zece discuri sub genericul ”Arta construcției și interpretării corale”, precum și zeci de discuri de vinil, CD-uri și DVD-uri cu Corul ”Madrigal”, atât în țară, cât și peste hotare.

Contribuția maestrului Marin Constantin în domeniul muzicii corale, ca dirijor și compozitor, i-a fost recunoscută prin numeroase premii și distincții, dintre care amintim premiile obținute la Concursul internațional al Festivalului Mondial al Tineretului (București—1953, Moscova — 1957, Viena—1959), titlul de ”Artist Emerit” (1956), Premiul Criticii Muzicale Germane (Germania, 1971), distincția ”Il Sagitario d’Oro” (Italia, 1976), Diploma de onoare și Premiul ”Grand Duc Adolf” (Luxemburg, 1979), Premiul excepțional ATM (Asociația oamenilor de Teatru și Muzică) pentru tratatul ”Arta construcției și interpretării corale” (1983), titlul de ”Goodwill Ambasador UNESCO” (1992), titlul ”Omul Internațional al Anului” (1990, 1992, 1994), titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca (1994), ”Crucea Patriarhală a Sf. Sinod” din România (2000), Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer (2000), Premiul pentru ”Vocația măiestriei artistice”, oferit de Fundația Balcanii și Europa (2006). Pentru întreaga sa activitate, a fost menționat în șapte ediții ”Who’s Who” din Anglia și America și în prestigiosul ”The New Grove Dictionary of Music and Musicians”.

Marin Constantin a murit la 1 ianuarie 2011. A fost înmormântat în Cimitirul Bellu.

Pe parcursul anului 2015, an în care s-au împlinit, la 27 februarie, 90 de ani de la nașterea fondatorului Corului ”Madrigal”, în România au fost organizate mai multe evenimente dedicate memoriei acestuia. De asemenea, printr-un Ordin emis de ministrul Culturii și publicat în Monitorul Oficial din 23 februarie 2015, s-a aprobat modificarea denumirii Corului Național de Cameră “Madrigal” în Corul Național de Cameră “Madrigal — Marin Constantin”.

e-Cultura.info /Documentare — Ruxandra Bratu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer