Concertul în la minor al Clarei Schumann, la Filarmonica Oradea

Singura pianistă din țară care interpretează concertul în la minor al Clarei Schumann, tânăra Oana Crișu, îl va prezenta în premieră joi seară la Filarmonica de stat din Oradea, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

“Sunt extrem de bucuroasă că am ocazia să-l cânt aici, cu această orchestră minunată și pentru prima dată cu maestrul Costin. Este un concert care nu prea se cântă la noi în țară din cauza faptului că foarte mulți muzicieni o cunosc pe Carla doar ca fiind o foarte bună pianistă a epocii. Este adevărat și este marele ei merit că a cântat în premieră toate lucrările pentru pian compuse de Robert Schumann, după un accident la mână pe care și l-a provocat singur. Este mai puțin cunoscută însă ca și compozitoare” a declarat miercuri  Oana Crișu, citată de Agerpres.

Considerată un copil-minune, Clara a compus concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 7, la vârsta de 13 ani. Avea de mică o relație foarte specială cu Schumann. Ei corespondau deja când ea a scris acest concert, pentru că el lua lecții de pian de la tatăl ei, Friedrich Wieck. De altfel, partea a treia a concertului a fost orchestrată chiar de marele compozitor de mai târziu. Ea a devenit, datorită talentului și sub autoritatea și pregătirea tatălui ei, o pianistă extraordinară, rivală, la vremea aceea, cu Franz Liszt, deși se respectau foarte mult.

Preocupată de “fenomenul Clara”, tânăra pianistă Oana Crișu s-a aplecat cu pasiune asupra vieții celei care l-a inspirat pe celebrul Robert Schuman. Lucrarea de doctorat a Oanei are ca subiect viața și creația Clarei Schumann.

“Îndrăznesc să am afinități cu ea. Era o personalitate de care eu sunt uluită și acum. Era o femeie extraordinar de puternică. Nu vreau să îndulcim subiectul, dar trebuie spus că a avut opt copii cu Robert Schumann și, pe lângă ce înseamnă să crești atâția copii, a avut foarte multe turnee. Ea era foarte critică cu lucrările soțului, pe care le interpreta în premieră. Pe parcurs, înaintând în vârstă, nu a mai putut să le facă pe toate. Plus rolul femeii în societatea de atunci, știm că nici măcar nu semăna cu cel de acum, dar cu toate acestea a reușit să se impună fantastic în acea epocă și mie mi s-a părut că se vorbește mult prea puțin despre personalitatea ei și despre ce a realizat”, a afirmat Oana Crișu.

CITEȘTE ȘI  A încetat din viață interpretul de muzica usoara Ilie Mocolov

Maestrul Gheorghe Costin a remarcat, într-o conferință de presă, că, în această perioadă specială a Sărbătorilor de Paști, orădenii se pot bucura în concertul săptămânal de trei lucrări de mare frumusețe: “Adagietto” din Simfonia a V-a de Gustav Mahler (1860-1911), Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 7, de Clara Schumann (1819-1896) și, după pauză, Simfonia a IV-a în re minor, op. 120, de Robert Schumann (1810-1856). Dirijorul a ținut să aprecieze disciplina orchestrei, simțirea artistică de a-i răspunde la solicitări, simbioza extraordinară creată cu instrumentiștii și, în mod deosebit, cu tânărul concert-maestru orădean Nagy Kalman.

Solista invitată, Oana Crișu, este o tânără pianistă născută la Craiova, cu studiile muzicale legate de Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, unde este în prezent asistent universitar doctor. Este o invitată apreciată a mai multor orchestre din țară, o solistă activă și în străinătate, în această calitate având mai multe apariții de-a lungul stagiunilor și cu Filarmonica din Oradea.

***

 Maestrul Gheorghe Costin este dirijor, compozitor, profesor de orchestră. De-a lungul carierei a dovedit egală disponibilitate atât pentru genul simfonic, cât și pentru operă. A fost invitat să dirijeze la pupitrul tuturor orchestrelor filarmonice din România, dar și peste hotare. Momente de referință ale biografiei sale le-au constituit întâlnirile cu Sergiu Celibidache, Erich Bergel și Yannis Xenakis cu ocazia unor concerte (1992 și 1993) pentru care a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor și Interpreților din România. Urmare a turneului din Germania și Belgia ca extensie a Festivalului Internațional “George Enescu” (2005).

e-Cultura.info/Autor: Eugenia Pașca

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer