Concurs pentru alegerea conducerii România Film

Ministerul Culturii a lansat un concurs pentru recrutarea noilor membri ai Consiliului de Administraţie al RADEF – România Film, acesta fiind “un moment important în procesul de revitalizare a sistemului de săli de cinema de artă din România”, după cum a declarat ministrul Vlad Alexandrescu.

Procedura de recrutare a cinci membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al Regiei Autonome a Distribuţiei şi Explotării Filmelor “RomâniaFilm”, precum şi a unui membru reprezentant al Ministerului Culturii în acest CA a fost lansată, marţi.

Comisia de validare şi de evaluare a candidaturilor este formată dintr-un reprezentant al Ministerului Culturii şi din doi specialişti în resurse umane şi recrutare din mediul privat. Mandatul noului Consiliu de Administraţie este de 4 ani, informează Ministerul Culturii.

Candidaţii trebuie să trimită un CV, la Ministerul Culturii, până pe 17 februarie. Candidaturile primite după această dată ar putea să nu mai fie luate în considerare. Candidaţii validaţi (care îndeplinesc criteriile obligatorii de selecţie) vor fi invitaţi la un interviu preliminar eliminatoriu de (re)validare a candidaturii (validarea finală). Candidaţii validaţi în urma interviului preliminar vor susţine o probă scrisă cu subiecte de management general, după care vor fi invitaţi la un interviu de fond cu membrii Comisiei de validare şi de evaluare. Rezultatele procesului de selecţie (lista scurtă din care vor fi nominalizaţi câştigătorii finali) vor fi publicate pe site-ul RomâniaFilm şi pe cel al Ministerului Culturii. Din această listă scurtă, autorităţile în drept vor numi viitorii membri ai CA al RomâniaFilm. Candidaţii care nu sunt invitaţi la interviu până pe 26 februarie vor fi consideraţi respinşi, fără să mai fie necesară o altă reconfirmare a respingerii candidaturii, informează Ministerul Culturii.

“România Film este o regie autonomă (instituţie care se autofinanţează, aflată sub autoritatea Ministerului Culturii), care deţine în acest moment zeci de săli de cinema la nivel naţional, dintre care 16 funcţionale şi alte câteva zeci închise ori închiriate pentru alte activităţi”, a scris ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de pe platforma de socializare Facebook.

Acesta precizează că revitalizarea sistemului de săli de cinema de artă din România este una dintre priorităţile mandatului său în domeniul cinematografiei.

“Viitorul Consiliu va avea la dispoziţie trei luni pentru a concepe un program coerent de redresare a instituţiei. Am speranţa că reprezentanţii breslei cinematografice din România se vor implica pro-activ în acest proiect atât de important pentru filmul românesc”, a spus ministrul Culturii.

La rândul său, criticul de film Andrei Rus, consilier al ministrului Culturii pentru cinematografie, spune că de când a ajuns la Ministerul Culturii, în urmă cu o lună şi jumătate, a tot încercat să găsească soluţii de revitalizare a sistemului de săli de cinema “care a aparţinut la un moment dat în totalitate RomâniaFilm, dar între timp a fost împărţit între această regie autonomă (aflată într-un declin vertiginos în ultimii ani, din toate punctele de vedere), consiliile locale (cărora le-au fost cedate peste o sută de săli de cinema începând cu anul 2008, sub zece la sută dintre acestea fiind funcţionale azi) şi diverşi noi proprietari care le-au obţinut fie prin retrocedare, fie prin vânzare sau în tot felul de moduri, unele bizare”.

“Pentru început, e foarte important ca noul Consiliu de administraţie al RomâniaFilm să fie competent şi să aibă idei de redresare a instituţiei. Pentru a avea un astfel de consiliu e important ca la viitorul concurs, anunţat (…) de Ministrul Culturii, să participe cât mai mulţi oameni din breaslă interesaţi activ de soarta acestor săli de cinema şi capabili să găsească soluţii în timp relativ scurt pentru a le salva. Am aflat de la angajaţii vechi ai Ministerului că unele încercări anterioare de a scoate la concurs aceste posturi au eşuat din cauza faptului că s-au prezentat prea puţini oameni. În consecinţă, RomâniaFilm a funcţionat ani de zile cu consilii de administraţie incomplete, sau, mai nou, cu unul interimar, numit direct de fostul Ministru al Culturii”, a scris Andrei Rus, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a precizat că speră că de această dată lucrurile vor sta altfel, “deoarece pentru a putea reuşi să schimbăm soarta cinematografelor e nevoie de un consiliu de administraţie foarte bun”.

Andrei Rus mai spune că, în paralel cu organizarea acestui concurs, care se va sfârşi la finalul lunii februarie, reprezentanţii Ministerului Culturii vor continua să discute cu reprezentanţi ai consiliilor locale care au preluat săli de cinema în ultimii ani, pentru a găsi soluţii de redresare măcar pentru o parte dintre aceste cinematografe.

Regia Autonomă a Distribuţiei şi Explotării Filmelor “RomâniaFilm” a fost înfiinţată la începutul anilor ’50, odată cu naţionalizarea cinematografiei româneşti, ca o companie de stat investită cu un rol important în domeniul finanţării producţiei de filme artistice, documentare, şi de desen animat româneşti şi în domeniul distribuţiei de filme româneşti şi de import.

În prezent, RomâniaFilm este o regie autonomă, aflată sub autoritatea Ministerului Culturii, având ca principal obiect de activitate proiecţia de filme cinematografice. Regia are 149 de angajaţi.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer