fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Concurs pentru ocuparea funcţiei de director la Teatrul Sică Alexandrescu

Teatrul “Sică Alexandrescu”

Teatrul “Sică Alexandrescu”

Astăzi a avut loc proba interviului pentru singurul candidat rămas în cursa pentru ocuparea postului de manager al Teatrului “Sică Alexandrescu” (TSA), dintre cei cinci care şi-au depus candidatura. Potrivit preşedintelui juriului, Beatrice Rancea, abia la momentul interviului a aflat cine este candidatul ajuns în această etapă, respectiv Dan Marius Zarafescu. Rezultatul concursului va fi afişat mâine, 30 septembrie.

Proiectul acestuia a fost foarte apreciat de către patru dintre cei cinci specialişti în teatru care fac parte din comisia de examinare.

„Vă mărturisesc cu toată responsabilitatea că pentru a treia oară în viaţa mea mă aflu în faţa unei lucrări absolut excepţionale, care poate constitui oricând un manual de manageriat. Proiectul domnului Zarafescu e un studiu de caz foarte exact, care ar fi recomandat să fie pus pe site-ul Primăriei Braşov imediat după finalizarea acestui concurs, pentru ca şi braşovenii şi angajaţii Teatrului «Sică Alexandrescu» să îl judece în cunoştinţă de cauză. Proiectul este analitic, clar, cu multe trimiteri la legislaţie, la date statistice, la probleme de repertoriu etc. şi cred că fiecare membru al juriului nu poate decât să fie de acord cu acest lucru”, a declarat Emil Boroghină, fost director al Teatrului Naţional Craiova, director al Festivalului Internaţional Shakespeare, actor şi regizor, adăugând că proiectul „are idei absolut superbe”.

Cel de-al cincilea membru al juriului dintre specialiştii în teatru, Horaţiu Mihaiu, scenograf, regizor artistic, consilier artistic, manager de teatru, a solicitat prezentarea, cât mai în detaliu, a anumitor obiective şi activităţi, iar la final a precizat că, după părerea sa, “Nivelul proiectului este foarte ridicat, iar ştacheta este lansată la foarte mare înălţime”

Candidatul şi-a prezentat din nou, succint, cele patru strategii cuprinse în proiectul de manageriat, răspunzând apoi întrebărilor membrilor comisiei. Proiectul se axează pe patru axe strategice, respectiv „ridicarea capacităţi instituţionale şi de administrare a TSA”, „promovarea creaţiei, creativităţii, inovaţiei şi excelenţei „în actul artistic”, „creşterea vizibilităţii instituţiei” şi „dezvoltarea publicului”.

Dacă va obţine nota de trecere şi la proba interviului (minim şapte), noul director îşi propune ca prioritate pe termen scurt organizarea Festivalului de Dramaturgie Contemporană din luna noiembrie, al cărui regulament va fi aprobat chiar mâine de către Consiliul Local.

Ca intenţie declarată, politica de spectacol va fi orientată spre un public bine targetat, între 18 şi 49 de ani, care preferă teatrul scurt şi comedia, şi care, potrivit Barometrului de Consum Cultural, reprezintă peste două treimi din publicul de teatru braşovean.

Proiectul prevede extinderea spaţiilor de spectacol în foste hale industriale dezafectate, în acord cu Strategia culturală 2030 a municipiului, mobilitatea spectacolelor şi colaborări cu mari vedete, atât regizori cât şi actori, din spaţiul teatral românesc. De asemenea, proiectul prevede atragerea de finanţări externe pentru activităţile teatrului, dar mizează şi pe strategia locală de creştere a finanţării culturale de la bugetul local.

Pe parcursul mandatului său de cinci ani, posibilul viitor director al TSA va pune în practică 13 programe, adăugând festivalului consacrat încă un festival, de stradă, care să acopere perioada de vară, atunci când stagiunea teatrală este închisă, dar publicul este cel mai numeros în Braşov. Din 2018, îşi propune ca Festivalul de Dramaturgie Contemporană să devină un festival internaţional, iar din 2019 doreşte să obţină statutul de “Teatru Naţional” pentru TSA.

“Sperăm ca procedura să se finalizeze cât mai repede, iar noul director să-şi înceapă activitatea, mai ales că primul test major este organizarea Festivalului de Dramaturgie Contemporană din luna noiembrie. Îi promit viitorului director că va găsi întotdeauna în Primărie un partener şi un sprijin, inclusiv financiar, în realizarea obiectivelor propuse”, a declarat Costel Mihai, viceprimar al municipiului.

Pentru funcţia de manager al Teatrului Sică Alexandrescu s-au înscris cinci candidaţi, însă numai unul a reuşit să treacă peste primele probe, care erau eliminatorii. doi dintre candidaţi au fost eliminaţi chiar din prima etapă, de evaluare a dosarelor. După analiza planurilor de management, alţi doi candidaţi au fost respinşi, astfel că a mai rămas un singur candidat pentru interviu.

Dan Marius Zarafescu este, din iulie 2014, director adjunct al Teatrului C.I. Nottara, Bucureşti. Anterior a ocupat funcţia de consilier superior în Direcţia Politici Culturale din cadrul Ministerului Culturii, având în sarcină coordonarea strategiilor sectoriale din domeniile: teatru, muzică, dans contemporan, cinematografie, audiovizual. Experienţa sa în minister, unde a ocupat mai multe funcţii de conducere, datează din 1996. Înainte de a intra în Ministerul Culturii, a lucrat ca secretar literar la Teatrul Naţional I.L.Caragiale, din Bucureşti.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest